Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krvou zmáčaný bojovník nevnímal, že je v cieli. Po záberoch ako z hororu pribúdajú otázniky

Zlomenina lícnej kosti, pravej ruky a otrasy mozgu. To je výpočet zranení, ktoré utrpel švajčiarsky cyklista Stefan Küng po páde v stredajšej časovke na ME v holandskom Emene.

23.09.2023 09:12
debata (7)
Zlomená prilba Stefana Künga v cieli časovky na... Foto: Profimedia
Stefan Küng Zlomená prilba Stefana Künga v cieli časovky na ME.

Jazdec tímu Groupama-FDJ útočil na medailu, no v záverečnej časti trate spadol do bariéry po tom, čo mal sklonenú hlavu a v aero pozícii si nevšimol blížiacu sa prekážku.

Napriek tomu vstal a pokračoval. Do cieľa prišiel na jedenástom mieste – s dresom zmáčaným od krvi a dolámanou prilbou.

Stefan Küng Čítajte aj Do cieľa prišiel zakrvavený, šokuje aj pohľad na prilbu. Vicešampión Okolo Slovenska sa pri útoku na medailu bizarne dolámal

„Stefan si ani nevšimol, že dorazil do cieľa,“ vravel 21-ročný pretekár Fabio Christen poukazujúc na dezorientáciu krajana.

Otázniky v súvislosti s pádom neustále pribúdajú. Švajčiarsky tím po skončení časovky uviedol, že vzhľadom na okolnosti je Küng v poriadku.

„Zúčastnení potrebujú čas na spracovanie a analýzu toho, čo sa stalo,“ žiada tím o trpezlivosť. Viaceré médiá zaujíma, ako je možné, že nik nezabránil Küngovi pokračovať v jazde.

„Jeho prilba bola zlomená. Po prvé, s poškodenou prilbou nesmiete pretekať a po druhé ste mohli vidieť, že má zranenú hlavu. Podozrenie na otras mozgu bolo zrejmé.

Myslím si, že s takýmito zraneniami by ste nemali riskovať,“ uviedol pre Blick bývalý tréner švajčiarskych cyklistov Bruno Diethelm.

Dodal, že samotnému jazdcovi nič nevyčíta, keďže prílev adrenalínu mu velil pokračovať v jazde, aj keď po páde pôsobil apaticky.

791361609 Čítajte aj Infarkt za volantom. Cyklistická hviezda tímu Jumbo-Visma musela ihneď ukončiť kariéru

Jeho šťastím bolo, že trať bola technicky nenáročná, takmer rovinatá a kombinácie zákrut by nemusel zvládnuť.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) požiadala riadiaci orgán švajčiarskej cyklistiky o vyjadrenie. Zaujíma ju, prečo Künga nikto nezastavil. V médiách sa objavili možnosti, že na ne nereagoval alebo sa mu poškodilo spojenie s tímom.

Küng skončil na minulotýždňových pretekoch Okolo Slovenska na celkovom druhom mieste.

Horor na ME. Zakrvavený cyklista Stefan Küng Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Stefan Küng prišiel do cieľa časovky na ME...

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Stefan Küng