Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan nahneval Francúzov, tí odmietli prísť na Slovensko. Rozchod nebol ideálny, priznáva šéf domácej cyklistiky

Najväčšie domáce podujatie malo slúžiť ako lúčenie najlepšieho slovenského jazdca s cestnou cyklistikou. Organizátori postavili trať podľa jeho gusta, fanúšikovia sa tešili, ale obe skupiny napokon zostali sklamané.

06.09.2023 15:59
Sagan Okolo Slovenska Foto: ,
Peter Sagan na Okolo Slovenska 2021.
debata (8)

Preteky Okolo Slovenska, ktorých 67. ročník odštartuje na budúci týždeň v Košiciach, budú definitívne bez Petra Sagana.

Celkový víťaz podujatia z roku 2021 uprednostnil iný program a do konca sezóny absolvuje už len jednu jednorazovku.

Sagan MS 2022 Čítajte viac Smutný pohľad na šampióna. Francúzi kritizujú Sagana: Zobral milióny a nič nevyhral

"Mrzí nás to, robili sme všetko pre to, aby Peter prišiel. Pred letom bola jeho účasť ešte 50 na 50, ale po MS v Glasgowe už bolo jasné, že Okolo Slovenska budú bez Sagana.

Priaznivci sa napriek tomu môžu tešiť na viaceré elitné mená," vraví generálny riaditeľ pretekov a šéf domácej cyklistiky Peter Privara.

Nie ideálny rozchod

Sagan jazdí medzi profesionálmi od roku 2010, ale na Okolo Slovenska sa predstavil len raz.

Termín domáceho podujatia mu kolidoval s kanadskými jednorazovkami v Montreale a Québecu či s účasťou na svetovom šampionáte, ktorý sa konal zvyčajne v druhej polovici septembra.

Na začiatku aktuálnej sezóny oznámil, že pre neho bude poslednou na ceste, a fanúšikovia mali jasnú predstavu o tom, kde by mala prebehnúť rozlúčka.

Sagan chcel na domácom podujatí štartovať, ale rozhodnutie nebolo len na ňom.

Navyše jeho odchod z TotalEnergies neprebehol ideálne. Francúzi verili, že slovenská hviezda využije opciu na pokračovanie spolupráce a dres prokontinentálnej stajne oblečie aj v roku 2024.

Peter Sagan v drese TotalEnergies. Foto: TASR, Henrich Mišovič
sagan Peter Sagan v drese TotalEnergies.

Špekuluje sa, že šéfovia tímu zostali jeho rozhodnutím zaskočení a aj to mal byť jeden z dôvodov, prečo mu nepostavili tím pre domáce preteky.

"Rozchod Sagana a TotalEnergies nebol ideálny. Nevyužil opciu na tretí rok, z čoho Francúzi zrejme neboli nadšení.

Nám povedali, že majú silný tím na španielskej Vuelte a na Okolo Slovenska tak nemohli poslať dostatočne kvalitnú zostavu. Tá pozostáva nielen z jazdcov, treba počítať s mechanikmi a ďalšími členmi podporného tímu," vysvetľuje Privara.

Organizátori Okolo Slovenska stále veria, že trojnásobný majster sveta na podujatie dorazí. Nie ako súťažiaci, ale ako populárna persóna, ktorá by po jednej z etáp dekorovala víťazov a svojou prítomnosťou potešila fanúšikov.

Peter Sagan Čítajte viac Ošiaľ na festivale. Sagan prikývol Flámom a odniesol si triumf. V kritériu zdolal aj víťaza zo Champs-Élysées

Termínovo by to Sagan mohol stihnúť.

Naplánované má už len jedny preteky, 1. októbra sa postaví na štart jednorazovky Tour de Vendée, ktoré sa jazdia v domácom regióne stajne TotalEnergies a sú dôležité nielen pre vedenie tímu, ale aj pre sponzorov a partnerov.

"S týmto regiónom sme veľmi silne spojení. Povedal som Petrovi, že obyvatelia Vendée mu vystroja veľkú rozlúčkovú oslavu,“ vyhlásil šéf TotalEnergies Jean-René Bernardeau.

Domáca špička

S výnimkou najväčšej hviezdy sa fanúšikom predstaví kompletná domáca špička. Na štarte nebude chýbať úradujúci slovenský šampión Matúš Štoček (ATT Investments) či Martin Svrček (Soudal-QuickStep), ktorý na MS v Glasgowe vybojoval bronz v kategórii do 23 rokov.

Martin Svrček s bronzovou medailou z MS v... Foto: Profimedia
svrček MS bronz Martin Svrček s bronzovou medailou z MS v Glasgowe.

Najznámejším menom v pelotóne bude Thibaut Pinot. Francúzsky veterán, ktorý sa podobne ako Sagan po sezóne rozlúči s profesionálnou cyklistikou na ceste, povedie v pozícii lídra zostavu Groupama-FDJ.

Top favoritom hromadných dojazdov bude Tim Merlier, ktorému bude rozbiehať špurty aj Svrček. Celkové prvenstvo bude obhajovať ich tímový kolega Josef Černý.

"Okrem Pinota majú Francúzi v tíme aj Davida Gaudua či Stefana Künga. Všetci traja sú aktuálne v top 25 rebríčka UCI, to sme tu ešte nemali.

Pinot sa lúči s kariérou, ale medzi favoritov patriť nebude, keďže trať sme stavali pre Sagana a jazdcov jemu podobných. Uvidíme, ako to dopadne, tešíme sa na skvelé výkony," dodáva Privara.

Program Okolo Slovenska 2023: 1. etapa/13. septembra: Košice – Košice, 127,7 km, 2./14. septembra: Prešov – Poprad, 144,6 km, 3./15. septembra: Ružomberok – Martin, 171,6 km, 4./16. septembra: Prievidza – Nitra, 149 km, 5./17. septembra: Hlohovec – Púchov, 183,5 km

Preteky celkovo ponúknu päť etáp v celkovej dĺžke 821,4 km. Najdlhšia je záverečná piata previerka z Hlohovca do Púchova, ktorá meria 183,5 km.

Okrem žltého trička pre lídra pretekov sa bude bojovať o ďalšie cenné dresy – o zelený v bodovacej súťaži, bodkovaný vo vrchárskej súťaži a biely v kategórii do 23 rokov.

Štartová listina

World Tour tímy: Soudal Quick-Step, Jumbo-Visma, Astana-Qazaqstan, Groupama-FDJ, prokontinentálne tímy: Green Project-Bardiani CSF-Faizané, EOLO Kometa, Equipo Kern Pharma, Caja Rural-Seguros, Corratec, Human Powereed Health, kontinentálne tímy: Dukla Banská Bystrica, RRK Group Pierre Baguette Benzinol, Adria Mobil, HRE Mazowsze Serce Polski, Friuli ASD, Elkov-Kasper, VolkerWessels, Hrinkow, ATT Investments, Epronex-Bike Hungary, Voster ATS Team

Peter Sagan v obkľúčení ženského pokolenia Fotogaléria - 38 fotiek Všetky fotky
Magnet pre ženské pokolenie. O fotke s Petrom...

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Okolo Slovenska