Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdy horskej cyklistiky zúria po protekcii pre Sagana a van der Poela. UCI ich výrazne posunula dopredu

Veľmi neobvyklý ťah vytiahli z rukáva šéfovia svetovej cyklistiky z UCI deň pred štartom cross country mužov na MS v Glasgowe.

12.08.2023 05:40
Sagan horská Foto:
Peter Sagan na tréningu pred štartom v horskej cyklistike na MS v Glasgowe.
debata (12)

Hviezdy cestnej cyklistiky Mathieu van der Poel a Peter Sagan, ktoré v dnešných pretekoch cross country zabojujú nielen o kvalitný výsledok, ale aj o olympijskú miestenku do Paríža, sa dočkali preferovaného zaobchádzania.

Dvojica sa počas sezóny venovala predovšetkým pretekom na ceste. Preto má nízky ranking v horskej cyklistike a v dnes mala štartovať z posledného radu.

Po zásahu UCI, ktorý únia oznámila necelých 24 hodín pred štartom pretekov, však budú stáť na štarte v 5. rade – vedľa kolegu z cesty, olympijského šampióna v cross country Brita Toma Pidcocka.

Nemusia sa tak predierať cez viac ako 100 cyklistov, ktorí sú nahlásení na štart. Úradujúci a bývalý majster sveta na ceste si výrazne polepšia, Slovák bude mať na štarte pred sebou 34 pretekárov.

Pidcock už má olympijskú miestenku istú, to však neplatí o van der Poelovi so Saganom.

Slovensko ani Holandsko nie sú v olympijskom rebríčku horskej cyklistiky v top 19. Jazdci si tak musia vybojovať miesto na olympiáde práve v dnešných pretekoch.

Mathieu van der Poel v dúhovom drese pre... Foto: Profimedia
van der Poel Mathieu van der Poel v dúhovom drese pre majstra sveta.

Komplikovanejšia cesta je získať miestenku cez Svetový pohár (veľa kvalitných výsledkov vo veľa pretekoch), posledná možnosť je divoká karta od organizátorov pre jedného vyvoleného.

Sagan išiel posledné „veľké“ preteky na horskom špeciáli naposledy pred siedmimi rokmi.

Šesť týždňov predtým, ako v Dauhe obhájil titul majstra sveta na ceste, sa predstavil na „horáku“ na olympiáde v Riu de Janeiro.

Postihli ho technické problémy, dostal dva defekty. Preteky napokon nedokončil, v závere ho rozhodcovia stiahli z trate, keďže súperi ho predstihli o kolo.

Peter Sagan Čítajte viac Skvelý štart nestačil, Sagan v terénnom kritériu na MS zaostal: V úvode som si vravel, že len vydržať

V tom momente bol Žilinčan na 37. priečke s odstupom 9:30 min na lídra pretekov. Vo výsledkovej listine napokon figuroval na 35. mieste.

V sobotu verí v priaznivý výsledok.

„Dôležitý bude štart, aby som sa posunul čo najviac dopredu. Teším sa, bude to zábava. Možno aj zaprší, vrátim sa do detských čias, vtedy som veľa jazdil v blate,“ vravel dobre naladený Sagan deň pred štartom do kamery RTVS.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Mathieu Van der Poel #Glasgow 2023