Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Už nesmie toľko vyhrávať! Suverén zo Slovenska deptal rivalov, nezastavil ho ani „anti-Sagan“ systém

Peter Sagan v drese TotalEnergies. Foto: TASR, Henrich Mišovič
sagan Peter Sagan v drese TotalEnergies.

Pred Tour 2015, po tom, čo Sagan vyhral bodovačku tretíkrát v rade, predstavili zmeny v bodovaní. Pôvodný systém pre prvú trojicu 45–35–30 bodov zmenili na 50–30–20.

"Keď sme si takmer istí, že etapa sa bude končiť víťazstvom špurtéra, tak ho odmeníme malým bonusom. Jazdec, ktorý vyhrá etapu, bude viac zvýhodnený. Veríme, že zmena pomôže k tomu, aby sa bodovacia súťaž viac vyrovnala,“ uviedol zástupca organizátorov Thierry Gouvenou.

21. Hlavná FOTO Čítajte viac Nedostihnuteľný kráľ Tour de France. Na Sagana sa nechytajú Pogačar ani Cavendish

Médiá rýchlo označili novú metódu za „anti-Sagan“ systém.

Organizátorom však zmena nebola nič platná. Sagan naďalej v bodovačke dominoval a ak by v roku 2017 nemusel stráviť nespravodlivú diskvalifikáciu, mal by zrejme o jeden zárez viac.

Jedinečná univerzálnosť

Sagan v časoch najväčšej slávy ničil súperov markantnými rozdielmi. Veľakrát sa stalo, že o jeho výhre v bodovačke bolo rozhodnuté už v polovici pretekov. Víťazil vďaka všestrannosti a stabilným výkonom.

"Získať sedem zelených dresov z ôsmich účastí na Tour hovorí samo za seba. Sagan je kombináciou úžasného talentu a tvrdej práce. Vie špurtovať proti najrýchlejším jazdcom v hromadných dojazdoch, finišovať do kopca či uspieť v úniku.

Jeho univerzálnosť je jedinečná," reagoval šesťnásobný víťaz bodovacej súťaže Nemec Erik Zabel pre Pravdu po tom, ako ho Sagan v roku 2019 obral o rekord.

Luxusný komplex Petra Sagana v Žiline Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Nedostavané rodinné sídlo premenil na luxusný...

Dominancia Slováka je o to pozoruhodnejšia, že na rozdiel od súperov nemal v dojazdoch výhodu tzv. špurtérskeho vláčika. Chýbali mu tímoví kolegovia, ktorí by mu rozbehli záverečný finiš.

"Sagan je zjav. Skĺbila sa v ňom všetka fyzická a mentálna sila, ktorou musí špičkový jazdec vynikať. V priamej konfrontácii elitných špurtérov nebol vždy najlepší, ale dokázal brať body inde.

Mark Cavendish má rekordný počet triumfov na Tour, ale ani jednu z etáp nevyhral z úniku," vysvetľoval šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara v nedávnom rozhovore pre Pravdu.

Sagan van Aert Čítajte viac Česká hviezda o Saganovi: Sťažuje sa na nedostatok rešpektu? Keď začínal, žiadny voči súperom nemal

Nie je tajomstvom, že špurt sa za posledné roky zmenil. Je v ňom viac hektiky, väčší počet jazdcov. Zmenil sa aj pre Sagana.

Musel viac bojovať o pozíciu, ktorú mal po minulé roky skoro automaticky, pretože bol oveľa lepší ako ostatní. To však už neplatí. Konkurenti sú drzejší, dravší a predovšetkým mladší.

Sagan sa na svojej poslednej Tour bije nielen o body, ale aj o reputáciu. Zatiaľ sa mu príliš nedarí, v bodovačke mu patrí ??. miesto.

Ak by však nezískal už ani bod, miesto medzi legendami „zelenej“ súťaže má navždy isté.

Cyklohviezdy Tour de France a ich krásne partnerky Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Tvrdý tréning, drina, veľa stresu - aj o tom je...

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan #zelený dres