Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posledný tanec. Sagana čaká odveký rival v top forme, pomáhajú mu aj súperi

Zviedli spolu desiatky adrenalínových špurtov, nalepení koleso na kolese. Jeden z ich stretov rozčúlil Slovensko na celé leto. O pár týždňov sa spolu rozlúčia s podujatím, na ktorom obaja zanechali výraznú stopu.

01.06.2023 14:58
Francúzsko SR šport cyklistika TdF 6. etapa Foto: ,
Mark Cavendish a Peter Sagan skrížia zbrane na Tour de France.
debata (3)

Mark Cavendish verí, že jeho bude ešte hlbšia ako zárez Petra Sagana. Britský gladiátor má vo výhľade prekonať rekord belgickej legendy Eddyho Merckxa v počte etapových triumfov na Tour de France.

Cavendish a Merckx, hviezda 70. rokov minulého storočia, ich majú na konte zhodne po 34.

Boris Horváth Čítajte viac Keď kráčal oproti mne Sagan, zrazu mi napadlo... Nie je zhýralý milionár

"Nejdem na Tour vyhrať len jednu etapu. Bude to zbohom podujatiu, ktoré navždy zostane v mojom srdci.

Potrhám zubami asfalt, ak bude treba," sľubuje „Manxman“, ktorý podobne ako Sagan, sedemnásobný víťaz bodovačky na Tour, po sezóne končí s proficyklistikou na ceste.

Poďakovanie súperovi

Jednu úspešnú rozlúčku už má Cavendish za sebou. Na nedávno skončenom Giro d'Italia ovládol pre špurtérov najprestížnejšiu etapu s cieľom v Ríme. V nabitej konkurencii mladších rivalov mu prišla pomoc z nečakanej strany.

Cavendish dosiahol značnú časť výhier (po víkende ich má už 162) vďaka práci špurtérskeho vláčika. V stajni Astana Kazachstan však taký luxus nemá.

Mark Cavendish si prišiel s prehľadom po triumf... Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
Italy Giro Cycling Mark Cavendish si prišiel s prehľadom po triumf v záverečnej etape Gira.

V závere hromadného dojazdu v Ríme zostal pri ňom len Luis Léon Sánchez. Keď to videl Geraint Thomas, líder tímu Ineos, neváhal a podporil priateľa z britskej reprezentácie.

Majstrovi sveta z roku 2011 rozbehol špurt takým spôsobom, že Cavendish už nemal problém ozdobiť svoju poslednú etapu na Gire v kariére vytúženým triumfom.

„Videl som, že tam zostal skoro sám a tak si vravím: Prečo nepomôcť bratovi? Cav si víťaznú rozlúčku zaslúžil,“ usmieval sa Thomas.

Takáto pomoc v pelotóne medzi súpermi nie je častá.

Niečo podobné predviedli dlhoroční kolegovia Daniel Oss s Petrom Saganom. Oss, vtedy jazdiaci za tím BMC, pomohol Saganovi na Okolo Kalifornie 2017 k výhre v bodovacej súťaži. Žilinčan to v jednom z rozhovorov označil za „najemotívnejší moment ich priateľstva“.

Jedinečné priateľstvo - Peter Sagan a Daniel Oss Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan a Daniel Oss - nielen kolegovia,...

Sagan strávil uplynulé dni v Utahu, kde absolvoval tradičné vysokohorské sústredenie.

Od 11. júna ho čaká účasť na Okolo Švajčiarska. Generálku na Tour absolvuje v domácich podmienkach na spoločnom šampionáte Slovenska a Česka v Tlmačoch (25. júna).

Pomoc od kamaráta

Hoci záver Gira patril Cavendishovi, hlavnú pozornosť pútal celkový víťaz.

Primož Roglič zabudol na patálie s časovkou z Tour de France 2020, kde ho senzačne obral o celkový triumf mladší krajan Tadej Pogačar, a tentoraz v rozhodujúcej jazde proti chronometru nezaváhal.

Vďaka bezchybnému výkonu vyzliekol z ružového dresu dovtedajšieho lídra pretekov Thomasa a na druhý deň oslavoval v Ríme celkový triumf.

Pravda, ani tentoraz sa to v prípade Slovinca neobišlo bez drámy.

Počas stúpania v časovke mu spadla reťaz a hoci si ju rýchlo dokázal nasadiť, v kopci stratil rýchlosť. Mechanik ho sám nedokázal roztlačiť a šéfov Jumba zachvátila panika.

Zrazu však pribehol jeden z divákov a cyklistu vyslal do pohybu. Z fanúšika sa vykľul Rogličov priateľ a bývalý kolega zo slovinskej reprezentácie Mitja Mežnar. Nie však z cyklistickej, ale v skokoch na lyžiach.

Obaja štartovali aj na juniorských MS 2007, kde brali štvrté a piate miesto. Roglič mal potom na mostíku v Planici pád, po ktorom lyže definitívne odložil a vrhol sa na cyklistiku.

„Aká je pravdepodobnosť, že v momente, keď sa vám preženie život pred očami, máte po ruke priateľa, ktorý vám pomôže v krízovej situácii? Mitja stál pri mne ako anjel strážny,“ nadchýnal sa Roglič.

Peter Sagan Čítajte viac Poľský kamikadze spôsobil Saganov koniec na Okolo Flámska, zasahovala aj záchranka

Trojnásobného šampióna španielskej Vuelty, ktorý vybojoval svoj prvý celkový triumf na Gire, teraz čaká zaslúžený oddych a miesto na scéne prenechá mladšiemu rivalovi.

Tadej Pogačar sa pomaly, ale isto dostáva zo zranenia, ktoré utrpel po páde na aprílovej klasike Liége – Bastogne – Liége. Verí, že do štartu Tour bude v stopercentnej for­me.

„Vlani túžil po treťom titule na Tour v sérii, ale proti bolo Jumbo na čele s Vingegaardom. Má obrovskú motiváciu vyhrať a dokázať, že on je novodobým kráľom Starej dámy,“ glosujú o Pogačarovi komentátori v podcaste Eurosportu.

Tour de France 2023 sa uskutoční od 1. do 23. júla, štartuje sa kopcovitou etapou v okolí baskického Bilbaa.

Peter Sagan v obkľúčení ženského pokolenia Fotogaléria - 38 fotiek Všetky fotky
Magnet pre ženské pokolenie. O fotke s Petrom...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Mark Cavendish #Tour de France 2023