Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Sagan končí a pokúsi sa byť opäť najlepší. Bez stresu a tlaku

Zábava sa ešte nekončí

Otázka teda znie: Môže byť Sagan ešte úspešný v horskej cyklistike?

Dvorščík je optimista. „V cestnej cyklistike má zenit najvyššej výkonnosti už za sebou, ale nie je taký starý, aby si nemohol trúfať na dobré výsledky. Môže sa teraz bez tlaku, stresu a veľkých očakávaní vrátiť na cestu, ktorá ho vždy bavila a venovať sa horskej cyklistike."

Domnieva sa, že Sagan má šancu na dobré výsledky.

„A som presvedčený, že má na ne aj predpoklady, pravdepodobnosť úspechu je vysoká. Lenže v športe môžete byť výborne pripravený, možno aj najlepší a nemusí to vyjsť. Hovorí sa, ak to nevyskúšaš, nezistíš.

V Riu ukázal, že do terénu patrí, ale aj nedostatok tréningu spôsobil, že to nevyšlo. Keby sa na olympiádu dlhodobo pripravoval, možno by sa niektorým situáciám dokázal vyhnúť a skončil vo výsledkoch vyššie. Bol majster sveta na ceste, bol aj majster sveta na horských bicykloch ako junior.

To sú pre mňa argumenty, ktoré má utvrdzujú, že by mohol byť šampión aj medzi seniormi. Nebude to jednoduché, lebo už bude mať 34 rokov, podmienky i konkurencia sa zmenili, ale určite nie je bez šancí."

Erik Baška, Juraj Sagan, Peter Sagan Čítajte aj Klobúk dole pred Saganom, veľmi mi pomohol. Slovensko takého už mať nebude

Dvorščík zdôrazňuje, že úspešní v horskej cyklistike pripomínajú typologicky skôr vrchárov na ceste. Sú štúplejší, štíhlejší.

„Lenže Peter veľakrát aj na Tour dokázal, že stredné kopce zvládne, v jednej etape aj opakovane. Vyhral Okolo Kalifornie a tam vedel zabrať aj v náročnejšej kopcovitej etape, v ktorej držal krok s vrchármi.

Keď upraví tréning, zhodí aj nejaké kilo. Na ceste nechcel riskovať, že príde o pozíciu v šprinte či menších stúpaniach."

Jurčo vysvetľuje, že horská cyklistika má svoje špecifiká a s tým sa bude musieť Sagan vyrovnať.

"Veľmi veľa závisí od dobrej techniky. Za vyše desaťročia sa dosť zmenilo. V pretekoch býva množstvo umelých úsekov, cyklisti ich na bicykli často preskakujú, vzápätí často nasleduje zákruta, pretekár potrebuje rýchle reakcie a dobrú orientáciu.

Na to musí veľa trénovať a získavať v náročných situáciách rutinu. Myslím si, že kopce nehrajú až takú významnú úlohu, lebo nie sú dlhé. Rozhodujúca je technika."

Marlon Sagan Čítajte aj Slovensko stráca šampióna, no Marlon bude mať otca na väčší úväzok. Kto je syn Tourminátora?

Podľa neho sa nedá získať za pár mesiacov a byť lepší ako špičkoví špecialisti, ktorí v teréne jazdia odmalička.

„Peter bude ešte celý rok jazdiť na ceste a potom bude mať pomerne krátky čas na zmenu. Preto to na veľký výsledok už nevidím. Nedá sa preorientovať a stihnúť to na jednom či dvoch sústredeniach."

Sagan si zatiaľ týmito otázkami hlavu príliš neláme. Chystá sa na najbližšie preteky, plánuje štarty na jarných monumentov i na Tour de France.

Upozorňuje na to, že vždy túžil ukončiť kariéru na horskom bicykli a teší sa, že bude robiť to, čo ho naozaj baví. Netrápi ho, či získa alebo nezíska medailu. Ale dodáva, že rád by zažil rozlúčku na vysokej úrovni.

„Toto ešte nie je definitívny koniec, ešte stále môžeme zažiť veľa zábavy," odkázal fanúšikom Peter Sagan, ktorý vybojoval v kariére viac ako 120 víťazstiev.

Saganove najväčšie triumfy na ceste

  • Tri tituly majstra sveta 2015, 2016, 2017
  • Majster Európy 2016
  • Víťazstvo na Okolo Flámska 2016
  • Víťazstvo na Paríž-Roubaix 2018
  • Zisk 7 zelených dresov na Tour de France
  • Víťaz 12 etáp na Tour de France
  • Celkový víťaz na Okolo Kalifornie 2015
  • Celkový víťaz na Okolo Poľska 2011
  • Víťaz 18 etáp na Okolo Švajčiarska
  • Víťaz 4 etáp na Vuelte a Espaňa
  • Víťaz 2 etáp na Giro D Italia
  • Víťaz 7 etáp na Tirreno-Adriatico
Fascinujúci príbeh cyklohviezdy Petra Sagana Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan je trojnásobný majster sveta v...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Milan Dvořščík #Kamil Haťapka #Milan Jurčo