Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

UCI i Poliaci pod paľbou kritiky. Ťažké pády v etapách oživili spomienky na horor

Udalosti zo záverečných metrov stredajších etáp na pretekoch Okolo Poľska a Okolo Burgosu poukázali na neúčinnosť bezpečnostných pravidiel a smerníc Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

03.08.2022 21:49
Timo Roosen, Edoardo Affini, Chris Harper Foto:
Pódiové umiestnenia v 2. etape Okolo Burgosu si pripísal trojlístok z tímu Jumbo-Visma v zložení Timo Roosen, Edoardo Affini a Chris Harper.
debata

Tá ich zaviedla v reakcii na hrozivý pád Fabia Jakobsena práve na podujatí u našich severných susedov v roku 2020.

Ako pripomína portál Cyclingnews.com, podľa dokumentu so špecifikáciami pre organizátorov nemôžu byť na poslednom kilometri etáp prekážky v podobe zúžených vozoviek, ostrovčekov či spomaľovačov.

Na konci 2. etapy Okolo Burgosu prišlo k ťažkému pádu viacerých pretekárov po tom, ako David Dekker (Jumbo-Visma) stratil kontrolu nad svojím bicyklom na spomaľovači, na čo doplatil celý pelotón rútiaci sa do cieľa.

Prvé tri miesta jeho kolegov v cieli boli zatienené týmto incidentom, keďže viacerí súperi nedostali šancu zabojovať o popredné priečky.

Vlna kritiky vzniesla na adresu UCI a organizátorov pre porušenie pravidla o umiestnení spomaľovača či nedostatočného oplotenia.

"Pod náporom padajúcich jazdcov sa opäť rozletelo na všetky strany, podobne ako pri pamätnom Jakobsenovom páde v Poľsku pred dvoma rokmi.

UCI tak opäť potvrdila, že nedokáže spoľahlivo kontrolovať všetkých organizátorov, pretože dnešný dojazd by neprešiel nijakou kontrolou," píše špecializovaná stránky Cycling-info.sk.

Leopold König, Peter Sagan Čítajte aj Je krásne vidieť, ako Sagan zostarol. Veď on rešpekt k nikomu nemal

Dekker sa k incidentu vyjadril na sociálnej sieti: „Nevedel som, že sa blížim k spomaľovaču a v takej rýchlosti v úseku so zjazdom som úplne stratil kontrolu. Dúfam, že všetci účastníci kolízie sú v poriadku a rýchlo sa zotavia.“

Napriek škaredým záberom to podľa aktuálnych informácií vyzerá tak, že podobné zranenia ako Jakobsen žiaden z jazdcov neutrpel.

Čo sa týka pretekov Okolo Poľska, záverečný kilometer dnešnej 5. etapy s dojazdom v Rzeszówe priniesol zúženie cesty z dvoch jazdných pruhov do jedného a výsledkom bol hromadný pád.

Organizátori síce upozornili na odbočku 800 metrov pred cieľom, na zúženie vozovky však nie.

Diváci na tohtoročnom podujatí v Poľsku videli v piatej etape už tretí pád. Stredajší ovplyvnil aj favorizované šprintérske mená ako Pascal Ackerman, Mark Cavendish či Sam Bennett. Do cieľa prišli s odreninami. Špurt malej skupiny vyhral Phil Bauhaus.

„Pozíciu super tucku (jazdec sa pri zjazde prikrčí, posunie telo dopredu a sadne si na vrchný rám bicykla, pozn. red.) UCI zakáže, ale netrápia ju nebezpečné časti trate, zlé vyznačenia, spomaľovače či zúžené vozovky s ostrými zákrutami,“ ozval sa jeden z fanúšikov na sociálnej sieti.

710990376 Čítajte aj Šialenstvo na dráhe. Cyklistu vymrštilo až na tribúnu, zranil aj divákov

„Poľsko má na etapách viacero takýchto súčastí, tamojšia dopravná situácia či polícia pomáha len minimálne. Je to neakceptovateľné, zrejme by mali pouvažovať, kam umiestniť koncovky etáp… V mestách by to nemalo byť,“ reagoval ďalší priaznivec.

debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Poľska