Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tour v auguste? Môže byť najlepšia v histórii

Organizátori môžu plánovať, experti prichádzať s hypotézami, ale posledné slovo má vždy prezident.

14.04.2020 20:04
Pelotón, Tour de France Foto: ,
Pelotón počas minuloročnej Tour de France.
debata (1)

Vo Francúzsku sa neuskutočnia žiadne hromadné akcie minimálne do polovice júla, oznámila v pondelok hlava štátu Emanuel Macron. Predĺženie zákazu v súvislosti s pandémiou koronavírusu sa týka aj Tour de France.

Najnovší termín konania najprestížnejších cyklistických pretekov hovorí o auguste. Mali by odštartovať nabitú sezónu, akú svet v sedle ešte nevidel.

Jedna Grand Tour mesačne

Stosiedmy ročník Tour sa mal začať koncom júna a končiť tak, aby jazdci stihli olympijské preteky v Tokiu. Hry preložili a posun čaká aj Starú dámu.

Ak sa naplnia predpovede optimistov, fanúšikovia sa môžu tešiť na trojmesačnú dávku špičkovej cyklistiky. Tour v auguste, španielska Vuelta a MS v septembri, talianske Giro v októbri? Španielsky denník Marca píše ako o hotovej veci.

„Bolo by skvelé, ak by sa niečo podobné podarilo. Všetko sa začne na Tour, kam prídu tí najlepší jazdci. Nikto nebude špekulovať a šetriť sily na Giro. Vo Francúzsku sa môže zísť najsilnejšia konkurencia ak nie v histórii, tak za posledných dvadsať rokov,“ verí šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara.

Tri Grand Tours za tri mesiace znie niektorým ako nezrealizovateľná utópia. Taliani chcú v októbri k Giru pridať aj klasiky Miláno – San Remo, Strade Bianche a Okolo Lombardska.

„Kľúčová bude logistika. Je náročná už za normálnych okolností. Presúvanie dátumov komplikuje situáciu s ubytovaním či organizovaním súbežných akcií. Ale keď sa povie Tour, viacerí sa vedia prispôsobiť. Na druhej strane, pochybujem, že Taliani uskutočnia všetky plánované podujatia. Lombardsko bolo tvrdo zasiahnuté nákazou. Neviem si predstaviť, že tímy prídu a budú tam mesiac ubytované,“ pokračuje Privara.

Peter Privara. Foto: Ján Luky
Peter Privara Peter Privara.

Okolo Slovenska ponúka istotu

Rozsiahle škrty v cyklistickom kalendári zasiahli aj domáci program. Spoločný šampionát Česka a Slovenska hostí v polovici júna moravské Opočno. Ak organizátori oznámia posun Tour, vytvára sa priestor aj pre preloženie národných šampionátov.

„Uvidíme, ako to dopadne so spoločnými majstrovstvami. Našu pozornosť má najmä Okolo Slovenska. Na 90 percent sme pripravení. Dátum v polovici septembra môže byť pre nás výhodou. Pre cyklistov môže slúžiť ako ideálna príprava na MS vo Švajčiarsku. Tie sa konajú krátko po našich pretekoch,“ vysvetľuje Privara.

Okolo Slovenska nemajú štatút pretekov najvyššej kategórie UCI. Je možné, že v novom kalendári sa bude ich termín 16. – 19. septembra kryť s väčším podujatím. Podľa správ z Holandska majú byť na vtedy presunuté etapové preteky Binck Bank Tour.

„Niektoré podujatia budú preložené, iné zase z tohtoročného kalendára už zmizli. Takým príkladom je napríklad Okolo Švajčiarska. Organizátori môžu oznámiť preloženie, ale či sa preteky aj uskutočnia, je vo hviezdach. Viem si predstaviť, že cyklisti uprednostnia podujatia, ktoré mali byť v pôvodnom termíne a majú všetko naplánované. Tak, ako my na Okolo Slovenska,“ vraví prezident SZC.

Príde aj Sagan?

Predbežná štartová listina 64. ročníka je zatiaľ bezo zmien. Najväčším lákadlom pre fanúšikov je plánovaná účasť Petra Sagana.

Peter Sagan. Foto: TASR, Michal Svítok
Peter Sagan Peter Sagan.

„Tímy, ktoré sú prihlásené na Okolo Slovenska, s nami pravidelne komunikujú. Zatiaľ nám nikto nepovedal, že nepríde, pretože sa k danému termínu tlačia väčšie preteky. Predbežná prihláška stajne Bora-Hansgrohe je aj s Petrom Saganom. Ak sa nestane nič nečakané, zranenie či choroba, diváci si ho budú môcť vychutnať priamo v akcii. Aj v jeho prípade platí, že preteky môžu byť výbornou prípravou na október. Bude tu mať domáce podmienky, atmosféra mu pomôže aj psychicky. Verím, že sa to podarí,“ dúfa Privara.

Fanúšikovia si na Veľkonočný pondelok pripomenuli dominantný triumf Sagana na Paríž – Roubaix 2018, záznam monumentu odvysielala RTVS. Privara bol jedným zo spolukomentátorov prenosu.

„Bol to skvelý deň, mám na to krásne spomienky. Petrovo víťazstvo v Roubaix bolo senzačné, ale ešte vyššie radím tri tituly majstra sveta. Vyhral ich za sebou a každý iným spôsobom. Sagan je fenomén. Urobíme všetko pre to, aby ho fanúšikovia videli tento rok aj na Slovensku,“ sľubuje šéf slovenskej cyklistiky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Tour de France 2020 #koronavírus