Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tvár mu zocelili 50-timi skrutkami. Boeckmans dva týždne neprehovorí

Tri týždne po ťažkom páde na Vuelte sa belgický cyklista Kris Boeckmans podrobil operácii. Počas osemhodinového zákroku v nemocnici v Genku mu lekári spevnili polámané kosti na tvári pomocou 50 skrutiek a ôsmich doštičiek.

18.09.2015 16:30
Kris Boeckmans Foto:
Kris Boeckmans z Lotto Soudal.
debata

„Po operácii mu na dva týždne zablokujú tvár tak, že nebude môcť hovoriť ani normálne jesť,“ povedal pre Cycling Weekly Arne Houtekier, hovorca tímu Lotto Soudal, za ktorý Boeckmans preteká.

„Na jeho tvári je zlomené azda všetko, jeho nos, sánka, zuby. Jednoducho všetko. Musí začať odznova. Najdôležitejšie však je, že teraz je mimo akéhokoľvek ohrozenia života,“ dodal.

Boeckmansa previezli domov do Belgicka tri týždne po hrozivom páde. Strávil ich v nemocnici v Murcii, kde dvadsaťosemročného pretekára po väčšinu času udržiavali v umelom spánku.

„Prvá úloha je splnená, Kris je už mimo nebezpečenstva. Teraz ho treba opäť postaviť na nohy a vrátiť do normálneho života. Uvidíme, či sa lekárom podarí posadiť ho opäť na bicykel. Veríme, že áno a doktori si to myslia tiež. Ale všetko sú to iba predčasné úvahy,“ poznamenal Houtekier.

V stredu sa Boeckmans prvýkrát od nehody osobne pripomenul svetu. Prostredníctvom svojho konta na Twitteri sa totiž prihovoril svojim fanúšikom. „Ahoj, svet! Ďakujem vám za všetky tie skvelé správy a podporu. Bola to jedna z mojich najťažších jázd v živote, ale zvládol som ju,“ uviedol, pričom pridal hashtag „Nikdy sa nevzdávaj“.

Doktori mu povolili počas dňa jednu polhodinovú návštevu. V jeho izbe si podávajú kľučku predovšetkým jeho priateľka a rodičia, ktorí boli po celý čas zotavovania sa aj v Murcii.

Boeckmans, tohtoročný víťaz pretekov Tour de Picardie, si nespomína, čo sa stalo počas ôsmej etapy na Vuelte. Pripomenul však, že je vďačný aspoň za miesto, na ktorom spadol, keďže nebolo ďaleko od nemocnice.

Španielskym doktorom zložil hneď niekoľko komplimetov, s vážnou tvárou však dodal, že je rád späť doma vo Flámsku, kde môže hovoriť svojou rodnou holandčinou.

Čo bude ďalej, nevie dnes nik. Ak však pôjde všetko podľa lekárskeho plánu, Boeckmans sa bude v nemocnici zotavovať dva týždne. Ak sa ukáže, že ďalšia operácie nie je potrebná, domov blízko Antverp sa vráti už v októbri. A ak sa má raz pozitívny doktorský scenár naplniť do bodky, Belgičan sa posadí aj na pretekársky bicykel.

Rodák z Malle sa v inkriminovanom momente 8. etapy chcel napiť, keď prešiel po nerovnostiach na ceste. Prehodilo ho cez riadidlá a pri páde utrpel otras mozgu. Okamžite po nehode putoval do nemocnice v Murcii. Následné CT vyšetrenia však neodhalili vážnejšie poranenia mozgu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kris Boeckmans