Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan nazbieral viac bodov ako kedykoľvek predtým. Ale nič nemá isté

Peter Sagan nevyhráva, ale zbiera body ako nikdy predtým. V 102. ročníku Tour de France ukážkovo bojuje o zelené tričko.

21.07.2015 21:30
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan si oblieka zelený dres.
debata (6)

Akiste aj preto, lebo v tomto roku, keď sa štvrtý raz postavil na štart najslávnejších cyklistických pretekov, je jeho pozícia v bodovacej súťaži najkomplikova­nejšia.

Saganovi sa podarilo pred včerajším voľným dňom niečo nezvyčajné – tri etapy po sebe bol v úniku skupiny. Mrzelo ho, že ani táto aktivita mu nepriniesla vytúžené etapové víťazstvo. „Už mi tentoraz nešlo len o body, ale chcel som vyhrať,“ priznal po pondelkovej etape.

Slovenský cyklista odchádzal vždy z Tour de France v zelenom tričku, ktoré je určené pre víťaza bodovacej súťaže. To sa doteraz podarilo len jedinému jazdcovi – nemeckému rýchliku Erikovi Zabelovi. Ten vyhral druhú najprestížnejšiu súťaž Tour šesťkrát za sebou.

Zaujímavé je porovnanie, ako bol na tom žilinský rodák v troch predchádzajúcich ročníkoch po šestnástej etape. V pondelok v cieli v Gape mal na konte 405 bodov. Najviac zo štyroch ročníkov v rovnakej fáze súťaže. Ukazuje sa, že triumfy v etapách nemusia ešte rozhodovať, napokon Nemec Greipel ich vybojoval v aktuálnom ročníku najviac zo všetkých pretekárov – tri, ale na Sagana nestačí.

Slovák zvíťazil v prvom svojom ročníku na Tour (2012) v troch etapách v prvých šiestich dňoch. Po 16. mal však na konte „len“ 356 bodov.

Svoj doterajší rekord v bodovacej súťaži utvoril pred rokom, keď si pripísal 431 bodov. Po šestnástich etapách ich mal 402, teda o tri menej ako teraz.

To je len hra čísiel, ale naznačuje, že práve v tomto roku by si mohol 25-ročný jazdec Tinkoff-Saxo (v drese tohto tímu má na Tour premiéru) utvoriť svoj osobný rekord.

Napriek tomu, že si nevychutnal radosť z prvého miesta, s jeho výkonmi je spokojný aj majiteľ tímu Oleg Tiňkov. Ruský milionár a maximalista svojho jazdca pochválil a tvrdí, že aspoň jedno etapové víťazstvo by si za to, čo predvádza na francúzskych cestách, určite zaslúžil. Tiňkovova spokojnosť akiste vyplýva aj zo štatistiky, ktorú včera uverejnili. Jeho tím zarobil doteraz najviac – 72 580 eur. Netreba ani dodávať, že o podstatnú časť z tohto balíka sa zaslúžil práve Sagan. Na druhom mieste je Etixx – Quick-Step, ktorý si pripísal 50 690 eur.

Na Tour sa platí za každý výsledok, aj čiastkový úspech. Víťaz etapy berie 8000 eur (zarobí ešte aj 20. v poradí – 200 eur). Za výhru na rýchlostnej prémii je vypísaná odmena 1500 eur, za deň v zelenom, bodkovanom či bielom drese si cyklista pripíše 300 eur, v žltom je suma o 50 eur vyššia. Prirodzene, najviac zarobí celkový víťaz – 450-tisíc eur (druhý 200 a tretí 100-tisíc). A ten, kto vybojuje ktorékoľvek ďalšie tričko, si odvezie domov 25-tisíc.

Sagan už viac ako dva roky čaká na etapové víťazstvo a teraz bude mať ešte päť pokusov. Pravda, etapy povedú zväčša v Alpách vo vysokých kopcoch a záverečná bude finišovať na parížskom bulvári Champs Elysées, čo bude šanca pre najrýchlejších borcov. Keď sa Saganovi nepodarilo využiť niekoľko dobrých šancí doteraz, v najbližších dňoch to bude mať ešte ťažšie.

„Po predchádzajúcich etapách som mal obavy, že sa mi v pondelok pôjde horšie,“ vyhlásil slovenský reprezentant a naznačil trošku obavy, či mu výraznú ofenzívu z uplynulých dní ďalšie etapy nezrátajú.

Štvrté zelené tričko má na dosah, lenže zatiaľ ho nemá v suchu. Ešte jeden zaujímavý fakt. Hoci nazbieral zatiaľ najviac bodov, jeho náskok v boji v bodovacej súťaži je najnižší v porovnaní s minulými rokmi.

Napríklad vlani po 16. etape viedol o 176 bodov pred druhým v poradí a mohol už chystať oslavy. Teraz má pred Greipelom 89-bodový náskok a ešte musí o ďalší úspech zabojovať. Výkonmi v doterajšom priebehu ukázal, že by mal túto úlohu zvládnuť.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2015 #zelené tričko