Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan je v excelentnej forme. Vo Švajčiarsku sa chystá prekonať rekord

Slovenský cyklista v službách tímu Tinkoff-Saxo Peter Sagan sa stal víťazom štvrtkovej 6. etapy na cyklistických pretekoch Okolo Švajčiarska.

18.06.2015 18:34 , aktualizované: 20:11
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v cieli štvrtkovej 6. etapy na Okolo Švajčiarska.
debata

V záverečnom špurte etapy dlhej 193,1 km z Wilu do Bielu Sagan zdolal Belgičana Jurgena Roelandtsa (Lotto-Soudal) a Nóra Alexandra Kristoffa (Kaťuša). Obávaný Brit Mark Cavendish z formácie Etixx – QuickStep skončil šiesty. Francúz Thibaut Pinot si bezpečne udržal žltý dres lídra pretekov, pred Britom Geraintom Thomasom má k dobru 42 sekúnd. Sagan sa posunul zo 41. na 40. miesto, zaostáva o 23:29 min. Čoraz presvedčivejšie útočí aj na piate víťazstvo za sebou v bodovacej súťaži na Okolo Švajčiarska. Momentálne má na čele náskok 15 bodov pred Pinotom.

„Jazdci Etixxu celý deň kontrolovali vývoj. Pred poslednou zákrutou som bol trochu vzadu a musel som útočiť z vonkajšej dlhšej strany. Bennati bol vtedy predo mnou. Ja som sa nachádzal za jazdcom z tímu Lotto-Soudal, potom som zaútočil a predstihol ho,“ cituje Petra Sagana server Cyclingnews. Ďalšie jeho sprostredkované slová pridal mediálny manažér Jozef Korbel: „S výsledkom som veľmi spokojný a rád by som sa poďakoval celému tímu, pretože pripravili dokonalý vjazd do cieľa. Ferdi Kübler a Hugo Koblet sú držitelia rekordu na Tour de Suisse s 11 vyhratými etapami. Zajtra sa budem snažiť prekonať tento rekord!“

Sagan vyhral na tohtoročných pretekoch Okolo Švajčiarska už druhú etapu (raz bol aj druhý a raz štvrtý) a celkovo si na tomto prípravnom podujatí pred Tour de France pripísal už jedenáste etapové víťazstvo. Má už viac etapových triumfov ako domáci matador Fabian Cancellara (10) a na čele historického rebríčka cyklistov s najväčším počtom víťazných etáp na Tour de Suisse sa vyrovnal dvom švajčiarskym cyklistickým legendám: Hugovi Kobletovi a Ferdimu Küblerovi. V tomto roku sa 25-ročný rodák zo Žiliny dostal v počte víťazných etapových koncoviek na číslo 5.

V piatok príde na Okolo Švajčiarska na rad 7. etapa z Bielu do Düdingenu (164,6 km). V prvej časti má rovinatý, v druhej zvlnený profil s možnosťou pre Petra Sagana zaútočiť na víťazstvo.

Výsledky – Okolo Švajčiarska:
6. etapa: (Wil – Biel/Bienne, 193,1 km): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo 4:34:43 h, 2. Jurgen Roelandts (Belg.) Lotto Soudal, 3. Alexander Kristoff (Nór.) Team Katuša, 4. Jean-Pierre Drucker (Lux.) BMC Racing Team, 5. Daniele Bennati (Tal.) Tinkoff-Saxo – všetci v rovnakom čase ako víťaz, 6. Mark Cavendish (V. Brit.) Etixx – Quick-Step +2

Poradie po 6. etape: 1. Thibaut Pinot (Fr.) FDJ.fr 22:16:51 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Team Sky +42, 3. Simon Špilak (Slovin.) Kaťuša +50, 4. Domenico Pozzovivo (Tal.) AG2R La Mondiale +55, 5. Miguel Ángel López (Kol.) Astana +1:07, 6. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +1:22,… 40. Peter Sagan (SR) +23:29.

Poradie v bodovacej súťaži: 1. Peter Sagan (SR) 35 bodov, 2. Thibaut Pinot (Fr.) 20, 3. Tom Dumoulin (Hol.) 18, 4. Daniel Moreno (Šp.) 16, 5. Jurgen Roelandts (Belg.) 14.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Švajčiarska 2015