Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan bude prvý raz útočiť spolu s Contadorom

Peter Sagan sa prvý raz postaví na štart pretekov v jednom tíme s Albertom Contadorom. Dve hviezdy svetového pelotónu budú lídrami svojho tímu Tinkoff-Saxo na pretekoch Tirreno - Adriatico, ktoré oslavujú významné jubileum. Dnes sa začne ich 50. ročník.

10.03.2015 18:00
peter sagan, alberto contador, Foto:
Peter Sagan so svojim tímovým kolegom Albertom Contadorom.
debata

Slovenský cyklista po zimnom prestupe do nového tímu nedosiahol ešte ani jedno víťazstvo, hoci už štartoval na viacerých etapových i jednorazových podujatiach. Teraz však bude mať premiéru v pretekoch WorldTour, pôjde mu o prvé body do svetového rebríčka.

V ňom ešte v tomto roku nebodoval ani jeden Slovák. Tirreno – Adriatico sú zaradené v tretej kategórii najprestížnejšieho seriálu, to znamená, že pred skupinou týchto pretekov je iba Tour de France, Giro d'Italia a Vuelta Espaňa.

Za celkový triumf sa berie 100 bodov, za výhru v etape šesť. Sedemetapové preteky (dovedna 1022 km) sa začnú v stredu tímovou časovkou a vyvrcholia individuálnou na budúci týždeň v utorok. Sagan bude útočiť v etapových koncovkách a Contador sa pokúsi bojovať o celkové prvenstvo.

Španiel stál na najvyššom stupni aj pred rokom. Bude mať zdatných súperov, pretože sa prihlásili aj Vincenzo Nibali (celkový víťaz 2012 a 2013) či Nairo Quintana (vlani druhý). Naopak, Chris Froome sa odhlásil zo zdravotných dôvodov. Súbežne s týmto podujatím bežia aj preteky Paríž – Nice, kde je lídrom tímu Tinkoff-Saxo Poliak Rafal Majka.

Zoskupenie ruského miliardára posiela na Tirreno – Adriatico, ktorým hovoria aj preteky dvoch morí, silný výber. Sú v ňom okrem dvoch spomínaných kapitánov aj ďalší špičkoví jazdci – Ivan Basso, Roman Kreuziger, Daniele Bennati, Maciej Bodnar, Christopher Juul-Jensen a Matteo Tosatto.

„Posielame na štart silnú zostavu. Alberto a Peter sú prominentní jazdci, ale aj ďalší ako Kreuziger či Basso nie sú bez šancí,“ zdôraznil manažér tímu Bjarne Riis. Aj jeho zaujíma, ako sa prejaví v pretekoch skutočnosť, že bok po boku budú útočiť Sagan i Contador. Vie si predstaviť, že môžu byť úspešní obaja. Toto podujatie prirovnal k štvrťfinále Ligy majstrov vo futbale, keď sa chystajú súperiť také mužstvá ako Real, Barcelona či Manchester.

Sagan sa predstavil na troch uplynulých ročníkoch tohto podujatia a postupne sa na ňom zlepšoval: celkovo skončil 43. (2012), 33. (2013) a 29. (2014). Po dvoch druhých miestach získal vlani červené tričko víťaza bodovacej súťaže. Doteraz si pripísal štyri etapové víťazstvá. Tieto preteky sa stanú pre neho generálkou pred jarnými klasikami, ktoré považuje za prvý vrchol sezóny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Alberto Contador