Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velits jazdí opäť so Zabelom. Otca Erika vymenil syn Rick

Peter Velits má za sebou prvé sústredenie so svojím novým tímom BMC Racing.

29.12.2013 15:00
Peter Velits Foto: ,
Peter Velits.
debata

Tesne pred Vianocami sa vrátil zo Španielska, kde neďaleko Valencie strávil osem dní.

Rozložil si stan len zopár kilometrov od bývalých spolujazdcov z tímu Omegy Pharma – QuickStep, v ktorom naďalej pôsobí jeho brat Martin. V novej sezóne budú 28-ročné dvojčatá prvý raz v kariére hájiť farby iných zoskupení.

Vianoce strávili obaja s rodičmi v Púchove a v sobotu sa zúčastnili na vyhlásení najlepších cyklistov roka. Peter obsadil v ankete Zlatý pedál druhé miesto za víťazným Petrom Saganom.

Hneď po Novom roku pokračuje v príprave na sezónu a odchádza opäť na sústredenie na rovnaké miesto do Španielska. „Je tam dobré počasie, býva ešte stabilnejšie ako na Mallorke,“ vysvetľuje Peter Velits, ktorého čakajú prvé preteky roka na začiatku februára v Dubaji. Na nich odštartuje sezónu aj Martin.

Petra potešilo, ako ho prijali v BMC. „Som veľmi spokojný,“ približoval svoje prvé skúsenosti. „Od začiatku som získal dojem, že tím pracuje maximálne profesionálne vo všetkých oblastiach – od tréningu, cez regeneráciu a stravovanie. Pre pretekára je veľká výhoda pracovať v takýchto podmienkach.“

V 22-člennom tíme BMC sú štyria majstri sveta – Alessandro Ballan, Cadel Evans, Philippe Gilbert a Thor Hushovd. „V podstate všetkých spolujazdov poznám, stretávam sa s väčšinou z nich niekoľko rokov na rôznych podujatiach. Vedeli sme o sebe, hoci až teraz sme sa viac bavili, keďže sme mali na seba viac času. Výborné je, že tím je multinárodný, neexistujú v ňom skupinky a vždy je s kým sa pozhovárať.“

Na prvom sústredení sa nezúčastnili dvaja z lídrov – Austrálčan Evans a Američan Van Garderen. „Američania chýbali všetci, zostali doma a neprišiel ani Evans, ktorého čakajú prvé preteky v Austrálii – Tour de Wander. S nimi sa stretnem až na pretekoch.“

V tíme sú až šiesti nováčikovia, medzi nimi aj pretekár s česky znejúcim menom Peter Stetina. „Je síce Američan, ale spomínal mi, že má českých predkov. Prestúpil z Garminu. Novým v tíme je aj Rick Zabel, s ktorým som býval na izbe. Má dvadsať a je to syn slávneho šprintéra Erika, ktorý vyhral niekoľkokrát za sebou zelené tričko aj na Tour de France. S ním som jazdil ešte v Milrame, kde som začínal a Erik vtedy končil s veľkou cyklistikou. Teraz budem spolujazdcom jeho syna, čo je znamenie, že už som v pelotóne dosť dlho,“ smial sa Peter Velits.

Po Dubaji sa predstaví v Ománe, potom už budú nasledovať preteky v Európe. „Prvým väčším cieľom budú Paríž – Nice a potom Miláno – San Remo. Na prvých bude lídrom Van Garderen, na druhých Gilbert, ale na nich by som chcel dosiahnuť slušný výsledok aj ja. Mojím cieľom bude vybojovať si miesto na Tour de France, kde by mal byť naším lídrom opäť Van Garderen.“ zdôraznil slovenský člen BMC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Velits