Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Armstrong namočil cyklistickú úniu: Kryli môj doping, tvrdí

Bývalý americký cyklista Lance Armstrong po prvýkrát verejne obvinil bývalého šéfa Medzinárodnej cyklistickej únie UCI Heina Verbruggena, že kryl jeho doping.

18.11.2013 14:19
Lance Armstrong Foto: ,
Lance Armstrong.
debata

V rozhovore pre denník Daily Mail Armstrong uviedol konkrétny prípad z Tour de France v roku 1999. Na Verbruggenov podnet vraj uviedol skorší dátum na lekárskom predpise, aby odôvodnil zvýšenú hodnotu kortizónu, ktorú u neho odhalil dopingový test.

"Hein jednoducho povedal: ‚Toto je pre mňa vážne problém, pre náš šport to je k.o., rok po Festine (dopingová aféra francúzskej stajne na Tour 1998). Musíme s niečím prísť.‘ Tak sme zmenili dátum na recepte, " vyhlásil Armstrong.

Práve v roku 1999 vybojoval prvý z rekordných siedmich titulov na Tour, o ktoré vlani prišiel na základe vyšetrovania Americkej antidopingovej agentúry, ktorá priniesla dôkazy o jeho systematickom dopingu. Štyridsaťdvaročný rodák z Texasu zároveň dostal doživotný zákaz štartu.

Verbruggen čelí už dlho podozreniu, že sa UCI za jeho éry podieľala na utajovaní Armstrongovho dopingu. Úniu z toho obvinil tento rok na jar aj prezident Americkej antidopingovej agentúry Travis Tygart, podľa ktorého UCI od slávneho Američana prijímala peniaze a pomáhala mu vyhnúť sa pozitívnym testom. Sedemdesiatdvaročný Holanďan Verbruggen to vždy popieral.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Lance Armstrong