Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampiónka zvládla posledný skok k zlatu

Slovenka Tatiana Janíčková alebo Španielka Gemma Abantová. Bola to dráma, ktorá napínala nervy divákov v juhoafrickom Pietermaritzburgu na prasknutie.

04.09.2013 20:10
Tatiana Janíčková Foto:
Tatiana Janíčková so zlatou medailou a s dresom svetovej šampiónky.
debata

Vo vyše dvojhodinovom súboji o svetovú cyklotrialovú kráľovnú rozhodol posledný skok. „Od začiatku to bolo medzi nami tesné, po prvom i druhom kole som bola druhá, najmä prvá časť mi nevyšla. Pred záverom som mala trému a zviazané ruky, ale odrazu zo mňa spadla a keď som prišla k poslednému skoku, verila som si. Zvládla som ho a už som len počula z tribúny nadšený krik,“ popisovala včera po návrate z MS devätnásťročná pretekárka STC Púchov, ktorá sa stala vôbec prvou slovenskou majsterkou sveta v niektorom z cyklistických odvetví.

Bola to milimetrová práca mladej šampiónky. Dovtedy tento skok nik nezvládol. „Španielka ho ani neskúšala, nemala naň, stúpla si nohou a vytiahla sa na prekážku. Mala však výhodu, lebo viedla a bola presvedčená, že jej to bude stačiť, lebo ani ja ju neskočím,“ dodávala čerstvá maturantka, ktorá sa chystá na štúdium Vysokej školy vojenskej v Brne – odbor riadenie finančných zdrojov.

„Obe stáli pred poslednou sekciou a čakali, čo urobí súperka. Išlo o výskok na poslednú prekážku, pričom v cykloktriale ide o to, aby sa nohou či časťou tela nedotkli zeme, za to sú trestné body. Všetko dovtedy hovorilo pre Španielku. Prvá nevydržala tlak, išla na prekážku a pripísala si jeden trestný bod. Potom Táňa ukázala takmer nemožné, záverečný skok zvládla neuveriteľne a dala šachovou terminológiou súperke šach-mat,“ popisoval reprezentačný tréner Štefan Pčola. V Afrike na MS sprevádzali zlatú medailistku aj jej rodičia a klubový tréner Peter Barták, bývalý úspešný cyklotrialista.

V cyklotriale sa využíva špeciálny bicykel. „Každý si hneď všimne, že nemá sedlo. Musí mať však perfektné brzdy, ktoré v sekunde účinkujú. Základná suma sa pohybuje od dvetisíc do dvetisícpäťsto euro a takmer ďalšiu tisícku potrebujete na odľahčenie bicykla. Potrebujeme vždy dva, ak sa niečo stane v pretekoch, nie je čas ho opravovať, musíme ho vymeniť.“

Tatiana sa venuje cyklotrialu od deviatich rokov, začínala v Záriečí. Od pätnástich rokov pôsobí v súťažiach Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI), v ktorých už vybojovala dve bronzové medaily z MS. Titul majsterky Európy získala vlani. Túto sezónu má vynikajúcu formu, vyhrala všetky štyri doterajšie podujatia Svetového pohára, ešte ju čaká jeho posledná časť v Belgicku. „Škoda, že tento rok som bola na európskom šampionáte druhá. Zdolala ma práve Španielka Abantová a nemám už šancu vyhrať všetky veľké preteky v jednom roku. Dúfam, že sa mi to raz podarí. To je teraz moja veľká motivácia do ďalšej kariéry,“ doplnila Tatiana Janíčková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cyklotrial #Janíčková