Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O'Grady priznal doping pred Tour 1998 a doma je hneď vyvrheľ

Austrálsky cyklista Stuart O'Grady sa v reakcii na správu francúzskeho Senátu priznal, že pred Tour de France v roku 1998 užíval krvný doping EPO.

25.07.2013 09:35
Stuart O'Grady Foto: ,
Stuart O'Grady (vľavo) počas tohtoročnej Tour de France.
debata

Vo svojej vlasti tým vyvolal poriadny rozruch. Národný olympijský výbor ho vyzval, aby odstúpil z komisie športovcov.

„Naši olympionici majú dôvod byť naštvaní, keď sa dozvedeli, že podporovali športovca, ktorý podvádzal,“ uviedol šéf Austrálskeho olympijského výboru John Coates.

Podľa agentúry AP by tridsaťdeväťročný cyklista, ktorý po rekordnom sedemnástom štarte na Tour de France tento týždeň ukončil kariéru, mohol prísť aj o tri štátne vyznamenania. Hovorca Austrálskeho olympijského výboru vyhlásil, že otáznik visí aj nad O'Gradyho olympijskými medailami. „Záleží na Medzinárodnej cyklistickej únii UCI, či niečo také odporučí Medzinárodnému olympijskému výboru,“ povedal Mike Tancred novinárom.

„Je to smutné. Nebude sa na neho spomínať ako na fantastického pretekára, za ktorého sme ho považovali. Namiesto toho bude v našej pamäti ako športovec, ktorý podľahol pokušeniu drog, aby získal výhodu oproti súperom,“ vyhlásil Tancred na adresu cyklistu, ktorý sa doteraz tešil veľkej popularite.

Z olympijských hier má O'Grady zlato v bodovacích pretekoch dvojíc z Atén. Na dráhe vybojoval aj striebro v Barcelone a dva bronzy v Atlante.

O'Grady sa priznal austrálskym novinám, že pred Tour v roku 1998 bral dva týždne EPO. Bolo to vraj jediný raz, kedy dopoval. Podľa svojich slov si ho vydal sám a užíval ho mimoriadne obozretne.

„Nešlo o systematický doping. Nesnažil som sa podvádzať ľudí. Snažil som sa v podstate prežiť v takej veľmi šedej zóne,“ povedal O'Grady, ktorý pri svojich štartoch na Tour strávil celkovo deväť dní v žltom tričku lídra pretekov. „Mal som šťastie, že som toho vyhral veľa. Môžu testovať moje vzorky z Paríž-Roubaix alebo olympijských hier ďalších sto rokov, ale nič nenájdu. Nemám viac čo skrývať,“ uviedol. „Vyhráte olympiádu alebo Paríž-Roubaix a všetko prekryje toto,“ povzdychol si.

Jeho doterajší zamestnávateľ tím Orica-GreenEdge mu vyjadril podporu. „Ako väčšina jazdcov jeho generácie bol vystavený sporným otázkam a prehmatom v cyklistike a vykonal v tomto prostredí niektoré zlé rozhodnutia,“ uviedol manažér austrálskej stajne Shayne Bannan.

Podľa správy vyšetrovacej komisie francúzskeho Senátu, ktorá bola zverejnená v stredu, malo na Tour 1998 pozitívny test na EPO 18 jazdcov vrátane víťazného Taliana Marka Pantaniho a druhého Nemca Jana Ullricha. Ďalších 12 cyklistov bolo označených za podozrivých.

debata chyba
Viac na túto tému: #tour #doping #1998 #EPO #O'Grady