Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľkohubé vyhlásenia odo mňa nečakajte. Finančná situácia v klube? Je to vizitka majiteľov, vraví manažér Popradu

V úvode sezóny patrili k najväčším sklamaniam celej ligy. Potácali sa na spodných priečkach tabuľky. Napriek vysokým ambíciám, solídnemu rozpočtu a kvalitnému kádru predvádzali popradskí hokejisti žalostné výkony.

24.01.2024 06:50
poprad - koval
Športový manažér HK Poprad Július Koval.
debata (1)

Vyústilo to až do odvolania dlhoročného riaditeľa klubu a generálneho manažéra Ľudovíta Jurinyiho.

Toho nahradil ostrieľaný funkcionár Július Koval (33), ktorý má s Banskou Bystricou na konte tri majstrovské tituly.

Do Popradu ste prišli na konci októbra, kedy bolo mužstvo vo výsledkovej kríze. Podpísalo sa to aj na atmosfére, ktorá v tíme prevládala?

Nachádzali sme sa v tom čase na 11. mieste. Nebolo to ideálne. Začali sme okamžite riešiť krízový manažment. Snažili sme sa urobiť nevyhnutné zmeny, ktorých ale nebolo veľa. Všetko, čo sme spravili, však malo pozitívny vplyv na tím.

Rozhovor s obrancom HK Spišská Nová Ves - Jurajom Valachom
Video

Videl som, že chlapci sú odhodlaní a bojovali jeden za druhého. Som veľmi šťastný, že sa to otočilo a momentálne hráme vo veľkej pohode.

Odrazili sme sa z dna aj vďaka tomu, že sa hráči chopili príležitosti a veci, ktoré sme nastavili, priniesli želaný efekt. Opomenúť nemožno ani trénera Todda Bjorkstranda, ktorý má na tom značnú zásluhu.

Podobne, ako iné tímy, aj Poprad zastihla veľká maródka. V úvode sezóny sa zranila aj ofenzívna opora Tomáš Záborský. Mimo hry bol viac ako mesiac. Ako veľmi pomohol tímu jeho návrat do zostavy?

Mali sme takú maródku, ktorú som za 10 rokov v profesionálnom hokeji nikde nezažil. Kompletné dve formácie boli mimo hry. Bolo to veľmi nepríjemné obdobie. Našťastie sa to už zlepšuje a z pôvodne desiatich nám chýbajú už iba traja hráči, plus ďalší dvaja sú mimo do konca sezóny.

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

V ústrety nám vyšla Žilina, ktorá nám požičala niekoľkých chlapcov. Boli medzi nimi Peter Melcher, Martin Belluš a Marco Halama. Pomohli sme si aj hráčmi z B-tímu.

Poprad bol známy tým, že v minulosti boli jeho lídrami práve Slováci (Haščák, Skokan, Svitana…). Vy ste boli v Banskej Bystrici medzi prvými, ktorí sa rozhodli postaviť tím na legionároch. Je práve vďaka nim liga omnoho vyrovnanejšia ako v minulosti?

Stále platí, že legionár musí byť kvalitnejší ako domáci hráč. Tak je to všade vo svete. Mojou úlohou ako manažéra bolo v každom tíme priniesť v rámci rozpočtu čo najvyššiu kvalitu. Tento rok to pre mňa bolo špecifické, pretože som si v Poprade tím neskladal, ale naskočil som do rozbehnutého vlaku.

Váš predchodca Ľudovít Jurinyi mal v tomto smere dobrý odhad pri podpise amerického útočníka Ryana Dmowskeho, ktorý je aktuálne najlepším strelcom ligy a jedným z najproduktív­nejších hráčov.

Ryan hrá perfektný hokej. Je radosť sa na neho pozerať. Patrí medzi top hráčov, s ktorými som mohol pracovať. Obrovským plusom je jeho konzistentnosť. Každý deň pracuje naplno.

Július Hudáček Čítajte viac Legendárny český komentátor o Hudáčkovi: Na podpore Ruska sa podieľal, hoci nevedomky. Šatan má na KHL rovnaký názor ako Fico

Hráči ako on sú prínosom pre každé mužstvo. Domáci sa od nich môžu učiť a brať si príklad z ich prístupu a profesionalizmu. Ryan má potenciál na to, aby sa posunul aj do kvalitnejšej ligy.

Vynikajúce výkony podáva aj maďarský brankár Adam Vay, ktorý je v každom ukazovateli na čele ligových štatistík. Poznáte ho ešte z pôsobenia v Banskej Bystrici. Vtedy však ani zďaleka nedosahoval také čísla, aké má momentálne v Poprade. Prekvapil vás?

Je pravda, že v Banskej Bystrici mu to veľmi nešlo. Bolo tam ale iné mužstvo. Mal vtedy aj nejaké problémy po zranení. Teraz ale pred ním musím dať klobúk dole.

Verím, že mu to vydrží. Veľmi mu to prajem. Predošlé dve sezóny odohral v slabšej lige a teraz dokazuje, že má dostatočnú kvalitu, aby chytal aj na Slovensku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HK Poprad #Július Koval