Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Politika sa mieša so športom odpradávna. Ako majitelia klubov máme byť apolitickí, mieni Rapáč. Čo vraví na Hudáčka a koniec Radosu?

Ovácie a potlesk v stoji po prehratom zápase? Na Slovensku málovídaný jav. Hokejistom Spišskej Novej Vsi sa tento obraz naskytol po prehre s Nitrou. Líder extraligy v ňom mohol stanoviť nový rekord v počte víťazných domácich zápasov v rade. Sedemnásty triumf však Spišiaci, ktorí patria k tímom s najnižším rozpočtom, nepridali. Napriek prehre si však vyslúžili aplauz zaplnenej haly.

15.01.2024 20:09
SR šport Hokej APHK TEL TK VV SZĽH BAX Foto:
Generálny manažér HK Spišská Nová Ves Richard Rapáč.
debata (13)

„Všetci v klube sme si to neskutočne užívali. Bolo to pre nás špeciálne. Podobná séria sa môže podariť raz za desať rokov. Paradoxne, jej koniec prišiel v zápase, v ktorom sme hrali veľmi dobre,“ vraví generálny manažér Spišiakov Richard Rapáč.

Prelomenie domácej série prijali fanúšikovia lepšie ako ste čakali.

Bolo fantastické, ako posledné dve minúty zápasu s Nitrou všetci stáli a nikto neodchádzal domov. Pre mňa to boli úžasné pocity. Za necelé tri roky sme vniesli do klubu trochu kultúry, ktorá je skôr typická pre zahraničie. Diváci ocenili, že aj napriek prehre podali chlapci vynikajúci výkon a zaslúžili si aj za celú sériu prejav vďaky.

Máte pocit, že sa vám pri pohľade na aktuálnu tabuľku, ktorú vediete s 9-bodovým náskokom, sníva?

S bratom Branislavom a športovým manažérom Radomírom Heizerom sme zodpovední za skauting. Zatiaľ sa nám darí vyberať kvalitných hráčov. Predovšetkým zo zahraničia. Vidíme, že liga momentálne stojí na legionároch. Ak nepredvádzajú kvalitné výkony, mužstvo môže mať problém.

Rozhovor s obrancom Spišskej Novej Vsi Jurajom Valachom
Video

V lete sa nám podarilo poskladať konkurencieschopný káder. Keby mi vtedy niekto povedal, že v takejto fáze sezóny budeme na prvom mieste s náskokom deviatich bodov, asi by som si myslel, že sa zbláznil. Je to krásne a zároveň obrovská nadstavba. Náš cieľ bol skončiť v top šestke, aby sme sa vyhli predkolu. Napriek tomu, že vyhrávame, nemôžeme byť úplne spokojní.

Prečo?

Herný prejav a výkon tímu nie je posledný mesiac a pol ideálny. Mali by sme sa posúvať dopredu, pretože v play off budú rozhodovať detaily. Máme pred sebou veľa práce, aby sme sa dostali čo najďalej.

Július Hudáček Čítajte viac Legendárny český komentátor o Hudáčkovi: Na podpore Ruska sa podieľal, hoci nevedomky. Šatan má na KHL rovnaký názor ako Fico

Liga sa extrémne vyrovnala a za posledné roky išla úrovňou rapídne hore. Potvrdil mi to nedávno aj Martin Bakoš, ktorý nečakal, že kvalita bude taká vysoká. Zápasy rozhodujú jedno či dve zlé rozhodnutia, ktoré majú vplyv na výsledok.

Odzrkadľuje sa postavenie v tabuľke aj na návštevnosti, ktorá má u vás veľký vplyv na rozpočet klubu?

So Zvolenom sme mali dlho najlacnejšie vstupné. Teraz sme to trochu zmenili a hľadáme rôzne spôsoby, ako vyhovieť každému. Máme už aj miestenkový sektor a voľné sedenie je za nižšiu sumu. Spišská Nová Ves je veľmi malé mesto a nás teší, keď príde 3 a pol tisíc ľudí.

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

Cez sviatky sa nám štadión vypredal za 48 hodín, čo bolo výborné. Zápasy v nedeľu nám príliš nevyhovujú. Mesto je vtedy vyľudnené. Ako obrovský progres vnímam, že sa vytvorila komunita okolo 2500 ľudí, ktorá by chodila na štadión, aj keby sme boli v tabuľke nižšie.

Majú hráči v zmluvách zakotvené aj prémie za tímový úspech, alebo sa ich bonusy odvíjajú od individuálnych štatistík?

Otvorene poviem, že prémie za individuálne výkony nedávame. Každý hráč, ktorý k nám príde, musí vedieť, že na prvom mieste je tím a štatistiky sú druhoradé.

Samozrejme, keď sa vyhráva – tak, ako v prebiehajúcej sezóne – máme vo vedení príjemné starosti, aby sme chlapcom splnili všetko, čo je na papieri.

Pomáhajú nám v tom aj fanúšikovia, ktorí chodia na zápasy a najviac to bolo cítiť počas sviatkov. Aj s ich pomocou môžeme plniť záležitosti, s ktorými sme v rozpočte pred sezónou nerátali.

Nepočítalo sa zrejme ani s príchodom takej posily, akou je reprezentant Martin Bakoš. Tímu mal pomôcť pôvodne len na pár zápasov a napokon podpísal kontrakt do konca sezóny.

V prvom rade to je jasný signál, že robíme dobre, keď hokejista takého kalibru odmietne zahraničie a ostane v materskom klube. Z pohľadu financií to nebolo také náročné, ako by sa mohlo zdať.

Sponzori radi prispejú na kvalitnú posilu a navyše na jedného z najlepších odchovancov klubu. Martin je obrovský profesionál na ľade aj mimo neho. Jeho potenciál sa naplno ukáže v zlomových zápasoch, keď ho budeme najviac potrebovať.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Július Hudáček #HK Spišská Nová Ves #Richard Rapáč #Miloš Radosa