Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zapamätajte si jeho meno. Slovenský tínedžer sa zaradil pred Gáboríka i Černáka. Čo o ňom prezradil šéf klubu?

O niekoľko rokov z neho možno bude ďalšia slovenská hviezdička v zámorí. Útočník Michal Plančár z Banskej Bystrice má iba 15 rokov, no už pravidelne nastupuje medzi mužmi. Ako sa mu to podarilo?

06.12.2023 18:05
Plancar Michal HC BB 1 Foto:
Michal Plančár z Banskej Bystrice.
debata (1)

Tvrdou drinou a talentom zaujal trénerov a vedenie banskobystric­kého klubu.

„Je produktom akadémie Michala Handzuša a Branislava Bendíka. Robia tam s deťmi veľmi dobrú prácu. My sme radi, že si Michal prístupom vybojoval nielen miesto v tréningovom procese s mužmi, ale nastupuje aj na extraligové zápasy,“ vraví generálny manažér klubu Ľuboš Pisár.

Podľa neho je Plančár typologicky ideálnym mladým hráčom vhodným na zapracovanie do seniorského tímu. Meria 185 cm a váži 85 kilogramov.

„Skvelé výkony predvádza aj v juniorke. Rastie nám z neho výborný hokejista,“ konštatuje Pisár.

Puk venuje babke

Plančár sa stal vo veku 15 rokov, 9 mesiacov a 28 dní druhým najmladším strelcom v histórii extraligy (na prvom mieste je Dalibor Dvorský).

Skóroval vo víťaznom zápase na ľade Dukly Trenčín. Za sebou nechal hráčov ako Marián Gáborík či Erik Černák.

Video

„Bolo to úžasné. Cítil som veľkú radosť, že sa mi to podarilo. Potešil som sa z tohto míľniku, ale stále to v hokejovej kariére nič neznamená. Musím na sebe ešte veľa pracovať,“ vraví skromne talentovaný útočník.

Puk, s ktorým skóroval, venuje starej mame, bojujúcej s rakovinou. Rodina ho v jeho hokejovej keriére podporuje od útlého detstva.

„Mojimi najväčšími fanúšikmi sú rodičia a starí rodičia. Teraz už vnímam podporu aj od iných ľudí v živote, ale moji najbližší pri mne stáli pri mojich začiatkoch, za čo som im veľmi vďačný,“ reaguje Plančár.

Do tímu ho vytiahol legenádrny Fín

Trénerom Banskej Bystrice je fínsky odborník Raimo Helminen. Ten v minulosti trénoval aj fínsku juniorskú reprezentáciu. Mladému útočníkovi môže majster sveta a držiteľ striebra i dvoch bronzových medailí z olympiády výrazne pomôcť v jeho hokejovom rozvoji.

„Raimo a ja veríme určitým veciam aj z pohľadu rozvoja mladých hráčov. Michal u nás hrá preto, že si to zaslúži. Jednoducho povedané: má na to, aby bol v tíme s mužmi,“ vysvetľuje Pisár.

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

Viaceré mužstvá sú od zavedenia priameho zostupu opatrné pri nasadzovaní mladých hráčov. Tí robia omnoho viac chýb, pretože sú vo fáze učenia a získavania skúseností. V Banskej Bystrici to však nevnímajú ako prekážku.

"Žiadne pravidlo na svete, ktoré bolo umelo vytvorené, neprinúti manažérov, aby dávali šancu mladým hráčom a rovnako im v tom ani nebude brániť.

Máme veľa talentovaných hráčov v našej juniorke, ktorým veríme, že si zaslúžia, aby hrali na vyššej úrovni. Michal je jedným z nich. Zväz môže vymyslieť aj šesť pravidiel, ale mladí nebudú hrať, pokiaľ na to nemajú," priznáva Pisár.

Rozhodujúcim faktorom nasadzovania hráčov podľa neho nie je vek ani národnosť, ale výkonnosť a kvalita odvedenej práce na ľade.

Mohol ísť v stopách Vlhovej

Plančár, ktorý je vekom ešte dorastenec, si debut medzi mužmi odkrútil v septembrovom súboji proti Humennému.

Stal sa v ňom štvrtým najmladším hráčom v histórii najvyššej slovenskej súťaže. Ako si spomína na hokejové začiatky, keď stál prvýkrát na korčuliach?

„Priznám sa, že na začiatky si už veľmi nespomínam. Vždy som bol nadšený z toho, že môžem chodiť na tréningy, či už kvôli kolektívu alebo radosti z hokeja,“ vraví rodák z Banskej Bystrice.

Hokej nebol prvým športom, ktorému sa venoval. Ešte pred ním skúšal iný zimný šport.

„Momentálne sa aktívne venujem iba hokeju. Pred ním som robil ešte lyžovanie. V rámci letnej prípravy sme si radi chodili s kamarátmi zahrať tenis,“ vraví talentovaný tíndežer.

Lotyšsko MS2021 Hokej A Slovensko Česko Čítajte viac Svetový pohár bez Rusov aj Čechov? Premárnená príležitosť. Valábik s Draisaitlom sa v otázke československého tímu nezhodli

Ako bývalý lyžiar rád sledoval aj aktuálne najúspešnejšiu športovkyňu na Slovensku Petru Vlhovú.

„Pred dvoma rokmi som stíhal sledovať jej preteky pravidelne. Mal som viac času. Teraz mám veľa povinností, ale stále jej držím palce,“ prezrádza Plančár.

Jeho vzorom je Hossa

Ako väčšina mladých hráčov, aj on sníva o tom, že si jedného dňa zahrá v najslávnejšej lige sveta. V NHL nemá jeden obľúbený klub, ktorý by povýšil nad ostatné.

„Nemám žiadne mužstvo, v ktorom by som si túžil zahrať. Ak by som dostal príležitosť hrať v NHL, bolo by to niečo úžasné. Bolo by mi jedno, v ktorom som tíme, tešil by som sa, že som v najlepšej lige sveta,“ zamýšľa sa Plančár, ktorého vzorom je Marián Hossa.

Ak na sebe bude naďalej tvrdo pracovať, nie je vylúčené, že zažije podobne úspešnú kariéru. K nej však vedie dlhá a náročná cesta. Jej začiatok však zvláda výborne.

Nový najväčší hokejový štadión na svete Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Prečítajte si podrobnosti o najväčšej hokejovej...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Banská Bystrica #Michal Plančár