Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Celé Slovensko videlo, ako ma vyplo. Hviezdny útočník mal po najhoršom zranení v živote obavy. Ležal som v tme bez mobilu a televízora

Spomedzi Slovákov patrí medzi najväčšie osobnosti v hokejovej extralige. V polovici októbra sa v zápase so Slovanom hrozivo zranil. Pri páde na ľad si nešťastne narazil hlavu. Odniesli ho na nosidlách a sanitkou previezli na Kramáre, kde mu po vyšetreniach zistili otras mozgu.

05.12.2023 12:01
Tomáš Záborský Foto:
Tomáš Záborský z Popradu.
debata (1)

Pauzoval vyše mesiac. Po návrate do zápasového kolotoča na ňom však nie je dlhšiu absenciu vôbec badať.

Útočník Tomáš Záborský (36) zbiera viac ako bod na zápas a aj vďaka jeho výkonom Poprad v tabuľke stúpa.

Poprad má aktuálne vynikajúcu formu. Z posledných 10 zápasov vyhral 8. Čo sa v porovnaní s úvodom sezóny, kedy sa tím herne i výsledkovo trápil, najviac zmenilo?

Prišli k nám posily, ktoré ideálne zapadli do tímu. Jeden obranca a jeden kreatívny útočník. Máme aj nového trénera, ktorý kompletne zmenil systém, akým hráme v obrane aj v útoku.

Rozhovor s obrancom Spišskej Novej Vsi Jurajom Valachom
Video

Zlepšili sa nám presilovky i oslabenia. Hráči jeho vízii veria. Vidia, že to funguje. Zatiaľ vyhrávame a sme za to radi.

Patríte medzi produktívnych lídrov tímu. Dá sa povedať, že ste aj so spoluhráčmi našli správnu chémiu?

Pomohla mi veľmi kvalitná letná príprava. Z fyzickej stránky sa cítim výborne. Celý tím teraz šliape a darí sa nám. Na produktivitu má vplyv aj to, že mám veľký priestor na ľade. Trénerovi sa snažím odvďačiť za dôveru čo najlepšími výkonmi.

Nezabrzdilo vás ani zranenie, ktoré sa vám stalo 13. októbra v zápase na ľade Slovana. Čo bolo pre vás najnáročnejšie počas mesiac trvajúcej vynútenej pauzy?

Bolo to ťažké. Keď si zraníte rameno alebo koleno, lekárske prognózy sú väčšinou presné. Urobia vám magnetickú rezonanciu a doktori hneď vedia, ako postupovať ďalej. Občas sa to dá urýchliť rehabilitáciami a injekciami.

Fotogaléria: Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku?

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

Keď však ide o zranenie hlavy, je to vždy individuálne. Musíte počkať, kým odznejú všetky symptómy a potom postupne začať trénovať. Je to dosť zdĺhavý a depresívny proces. Celý deň na nič iné nemyslíte, iba analyzujete každú bolesť hlavy.

Ako prebiehala rekonvalescencia z otrasu mozgu vo vašom prípade?

Keď som pomaly začal trénovať, chcel som sa už z toho tešiť, ale na druhej strane som bol stále obozretný, pretože som nevedel, či ma do rána nezačne opäť bolieť hlava. Bol to pomerne frustrujúci proces, pretože prvé dva až tri týždne som sa cítil rovnako zle. Nevnímal som žiadnu zmenu k lepšiemu.

Po prvom týždni som skúsil ísť na ľad, no začal som mať silné závraty. Musel som si ísť naspäť ľahnúť a byť len v tme bez telefónu a televízora. Sledovanie obrazovky bolo veľmi vyčerpávajúce. Snažil som sa to maximálne limitovať. Bolo to pre mňa zatiaľ najhoršie zranenie, aké sa mi privodilo.

Lotyšsko MS2021 Hokej A Slovensko Česko Čítajte viac Svetový pohár bez Rusov aj Čechov? Premárnená príležitosť. Valábik s Draisaitlom sa v otázke československého tímu nezhodli

Napríklad Sidney Crosby musel pre otras mozgu vynechať polovicu sezóny, iným to dokonca ukončilo kariéry. Mal som aj preto rôzne myšlienky. Po troch týždňoch sa napokon dostavilo zlepšenie a do toho prišla aj reprezentačná prestávka. Mohol som sa tak dôkladne doliečiť. Vrátiť sa skôr by nebolo dobré najmä z jedného dôvodu.

Akého?

Celé Slovensko videlo, že ma na ľade doslova vyplo. Každý ďalší kontakt by pre mňa mohol byť veľmi nebezpečný. Bol som rád, že sa mi podarilo vrátiť sa v stopercentnom stave. Teraz sa cítim na ľade absolútne v pohode.

Ako si na ten moment, kedy ste nešťastne spadli na ľad a takmer vôbec ste sa nehýbali, spomínate?

Pamätám si len, ako ma zo zadu niekto chytil a potom som sa zrazu ocitol v sanitke, ktorá ma viezla na Kramáre. Mám úplný výpadok na asi trištvrte hodiny. Všetci mi vraveli, že som komunikoval a reagoval. Ja mám však len nejaké útržky, čo sa dialo. Nebolo to príjemné.

Mali ste už predtým otras mozgu?

Áno, jeden som mal počas pôsobenia v Rusku. Bolo to asi pred desiatimi rokmi.

SR Hokej Extraliga 20. kolo BBX Čítajte viac Slovenský hokejista búra stereotypy. Netradičnému hobby sa venuje aj s priateľkou. Promócie na Camp Nou? Jedno obrovské stavenisko

Vlani ste sa na Slovensko vrátili po šestnástich rokoch. Hrali ste v zámorí, Rusku, Fínsku, Švédsku. Aký dojem máte z extraligy?

Posledné roky sa vyrovnala, keďže zväz urobil kroky, ktoré tomu pomohli. Mám na mysli priamy postup a zostup. Pomáha aj obmedzený počet legionárov. Je to atraktívne pre divákov aj samotných hráčov. Liga nabrala na kvalite.

Je veľké plus, že do úplného konca základnej časti tímy bojujú o play off a záchranu. Pokojne sa môže stať, že Trenčín a Slovan, ktorí sú momentálne na spodných priečkach, budú hrať o top šestku. Teraz sa už nechodí na žiaden zápas s tým, že ideme zdolať súpera o osem gólov. Nikoho sa nedá podceniť, pretože sa vám to vypomstí a otočí proti vám.

V Poprade ste druhú sezónu. Máte sem-tam čas vybehnúť do neďalekých Tatier?

Počas sezóny máme voľných dní minimálne. V Tatrách som bol počas leta. Vybehli sme tam aj so synom a manželkou. Boli sme sa pozrieť na Skalnaté i Štrbské pleso a lanovkou sme sa vyviezli aj na Bachledku.

Synovi ukazujeme, o čom je turistika a že nie všade sa dá vyviezť autom. Má len päť rokov, takže občas to ofrflal. Bolo to zaujímavé.

Načítavajú sa športové výsledky...
Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Záborský #HK Poprad #otras mozgu