Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo sa stane, ak budú Slováci podpichovať? Nech to skúsia, uvidíme, ako s tým naložíme, uškrnul sa český kapitán

Začínajú sa majstrovstvá sveta v hokeji. A ihneď zhurta, veď na Slovákov čaká súper z najprestížnejšej adresy. Zo susedného Česka. Derby to vždy bolo, je i zostane.

12.05.2023 06:58
Roman Červenka Foto:
Český kapitán Roman Červenka.
debata (2)

Český kapitán Roman Červenka včera po tréningu odpovedal na množstvo otázok českých a slovenských novinárov. Väčšina sa točila okolo špeciálnej atmosféry, ktorá sprevádza duel tradičných rivalov.

Je pre vás stále mimoriadny?

Áno, v niečom určite. Je to derby. Kedysi sme boli jedna krajina, veľa slovenských hráčov hrá momentálne v Česku a poznáme sa navzájom. Na druhej strane je to aj prvý zápas na turnaji, všetky tímy chcú doň vstúpiť čo najlepšie.

Navyše, všetci majú veľa energie. Hádam sme na to pripravení. Ale to asi aj vaši hráči (úsmev).

HOKEJ: Slovensko - Rakúsko Dávame do pozornosti Kedy hrajú Slováci? Kompletný program MS v hokeji 2023

A čo je dôležitejšie – že je to duel proti Slovensku, či fakt, že vstupujete do turnaja?

Asi to druhé, ide o našu premiéru na tohtoročnom šampionáte. Slovensko je zasa akési korenie. Všetci sú počas prvých dní natešení, ťažké by to bolo s kýmkoľvek, nielen so Slovákmi.

Na Slovensku sa už desiatky rokov hovorí o českom hokejovom komplexe. Cítite sa v pozícii favorita?

Asi áno. Ale aby som pravdu povedal, nepremýšľame nad tým, pripravujeme sa na zápas s ťažkým súperom a v takom prípade musíme rešpektovať každého. Máme viacero skúseností, prakticky na každom šampionáte sme stratili nejaké body aj s papierovo slabším tímom. A pritom vás Slovákov vnímam ako dobrý tím.

Určite by sme sa nemali pasovať do role neviem akého favorita, vstúpime však do zápasu s tým, že sme dobre pripravení a chceme vyhrať.

Video

Pozreli ste si už slovenskú súpisku?

Určite nie detailne. Na súpera sa pripravujeme postupne. Ale viacerí chlapci z tímu už v príprave odohrali proti Slovákom dva zápasy a vraveli mi, že boli vyrovnané. Že ste hrali dobre i aktívne. Máme rešpekt, ale veríme si.

Od českých novinárov ste dostali otázku v zmysle, že ťažkí súperi vás čakajú až na záver. Znamená to, že Slováci nepatria do tejto kategórie?

Nie, nie, vôbec nie. Ale skupinu končíme dvojzápasom proti Švajčiarsku a Kanade a logicky to takto môže pôsobiť. Opakujem, my Slovensko vnímame ako silného protivníka a sme si vedomí jeho sily. S týmto nastúpime aj na ľad. Určite nič nepodceníme.

Patrik Koch Čítajte viac Český komplex nepoznáme. Spolužiakovi to v zápase osladím, burcuje Koch

Vieme si predstaviť, že v slovenskej kabíne je pred zápasom s Českom iskrivejšia atmosféra ako zvyčajne. Ako to vyzerá u vás pred zápasom?

To uvidíme až tesne pred stretnutím (úsmev). Možno to takto naozaj bude. Ale keďže je to úvodný duel, nejaká iskra by tam bola nech by sme hrali s kýmkoľvek.

Pravda, toto je Slovensko, ten zápas je pre nás špeciálny. Musíme zachovať chladnú hlavu. Treba sa držať plánu.

A čo počas zápasu? Zvyknú prebehnúť medzi vami nejaké podpichovačky?

Neviem, nie je to nič pre mňa. Nič, čo by bolo na programe dňa. A žeby na nás chceli niečo Slováci skúsiť? No uvidíme, nech to spravia, my s tým už nejako naložíme (smiech).

SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Dávame do pozornosti Komu sa darí a komu nie? Tabuľky MS v hokeji 2023

V čom spočíva sila českého tímu?

Máme štyri lajny, ktoré dokážu rozhodnúť zápas. Verím, že to tak bude, že sa budeme dopĺňať a pomáhať si. Chceme byť súdržní.

Pred minuloročným šampionátom sa v Česku neustále riešilo, že reprezentácia čaká príliš dlho na medailu. Tá vlani napokon prišla. Ste pod menším tlakom?

V tomto zmysle asi áno. Je pravda, že vlani aj počas olympiády som takých otázok dostal veľa. Ale na druhú stranu je tu dosť ľudí, ktorí zažili minulý turnaj a bolo to niečo, na čo budú do konca života spomínať. Bolo to veľmi fajn.

Nejakých sedemnásť dní práce stojí za to, aby sa podarilo niečo podobné. Ale teraz sa musíme sústrediť na Slovákov. Treba ísť postupne.

SR Trenčín Hokej MS2023 Reprezentácia Zraz TNX Čítajte viac Ostrá kritika z Fínska: Slováci idú proti vlastnej logike. Kto v nominácii nemá čo hľadať?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Roman Červenka #MS 2023 v hokeji #Českí hokejisti