Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nádej spľasla. Vajda je "taký akurát tréner", s Djokovičom dokázal nemožné. Prečo mu to potom s Molčanom nesadlo?

Plán bol iný. Odovzdať neopakovateľné know-how, naučiť, ako to chodí medzi absolútnou špičkou. Človek mieni, život mení - platí aj v tenise. V tomto prípade musíme napísať aj slovo žiaľ, lebo cesty Alexa Molčana a Mariána Vajdu sa rozišli.

28.09.2023 10:30
Alex Molčan Foto:
Alex Molčan.
debata (6)

Mal to byť ďalší dielik v úspešnej tenisovej skladačke. Trénerský mág, ktorý bol pri dvadsiatich tituloch Novaka Djokoviča, mal tentoraz pomôcť aktuálne najlepšiemu Slovákovi. Po viac ako roku sa však táto spolupráca končí. Molčan pritom nie je v prvej dvadsiatke, chýba dokonca v najlepšej stovke.

Poklona Vajdovi

To, že s tandemom Molčan – Vajda niečo nie je v poriadku, sme tušili už po konci stretnutia Davisovho pohára medzi Slovenskom a Gréckom. Na naše otázky aktuálne 113. hráč sveta síce zareagoval, avšak tie, ktoré sa týkali jeho spolupráce s Vajdom, odbil: „Na toto nebude odpovedať.“

Na začiatku týždňa sa predtucha potvrdila. „Aj keď by to malo byť iba vyjadrenie, radšej by som bol, aby to bolo hlavne poďakovanie. Ďakujem pánovi trénerovi Vajdovi za všetky skúsenosti, ktoré mne aj celému tímu za obdobie našej spolupráce odovzdal,“ zneli slová 25-ročného rodáka z Prešova.

„Otvorili ste mi oči v tom, ako má profesionálny tenis vyzerať a aj vďaka vám som sa posunul o krok vyššie. Som vám nesmierne vďačný nielen za to, čo ste mi odovzdali na kurte, ale aj mimo neho. Ste vynikajúci človek, veľká osobnosť a v budúcnosti si zaslúžite len to najlepšie,“ doplnil.

Vajda sa ujal Molčana začiatkom mája 2022, keď bol na 45. mieste vo svetovom renkingu. Ich spoluprácu zastrešil Slovenský tenisový zväz, ktorý za talentovaného tenistu hradil náklady na renomovaného kouča.

Martin Kližan Čítajte viac Slovenský „enfant-terrible“ to má v ruke a nepotrebuje veľa trénovať. Keď sa rebel s poznámkami správne nahnevá, ide si za tým

„Ale Molčan zasa odovzdával svoje zarobené zväzu, čiže si trénera vlastne takto platil sám. Pokiaľ sa mu darilo a peniaze – ktoré mali ísť na mladých a nie na trénera – vracal STZ, bolo všetko fajn, no keď sa mu prestalo dariť, zrazu na Vajdu nezostalo. Alex jednoducho zarobil málo,“ vraví Dominik Hrbatý, bývalý slovenský tenista, ktorý sa dobre pozná s Molčanom i Vajdom.

Trošku trúfalý

Obaja vyzerali byť spočiatku nadšení. Tenista preto, lebo ho zrazu viedol tréner, ktorý ešte pár mesiacov predtým spolupracoval s Djokovičom. A 58-ročný erudovaný odborník preto, lebo opäť mohol pracovať a zároveň veľa času tráviť doma v Bratislave.

„Ten nápad skrsol v mojej hlave. Možno bol trošku trúfalý, ale veril som tomu,“ uškŕňal sa vtedy šťastný Molčan. Pochopiteľne, kto by mu to aj vyhováral? Veď Vajda doviedol Djokoviča k 85 triumfom na turnajoch ATP.

„Samozrejme, prináša to aj tlak. Ale teším sa. Je to niečo veľké. Budem sa veľa pýtať. Čo Novak, ako Novak? Budem sa s ním stále porovnávať. Toto ma môže posunúť,“ uvažoval nahlas slovenský reprezentant. A Vajda? Ten priznal, že v hlave má stále Djokovičov tenis.

„Alexa sa budem snažiť k nemu pripodobňovať, aby to bolo čo najdokonalejšie. Ale bolo by zvláštne robiť taktiku na Novaka, som však profesionál. Ak bude treba, tak ju spravím,“ smial sa Vajda na tlačovke, kde oznámovali začiatok spolupráce.

Dlho nečakali, lebo Molčan narazil na Djokoviča už po pár týždňoch – v 2. kole Roland Garros. Vajda síce taktiku vymyslel, ale na najlepšieho tenistu v dejinách to nestačilo.

Molčanovi na ceste nahor celkovo Vajdove skúsenosti veľmi nepomohli, aj keď úvod mali veľmi solídny. Slovenský ľavoruký tenista sa pod jeho vedením ešte pred Roland Garros 2022 prebojoval do svojho tretieho finále na úrovni ATP v Lyone, kde napokon neuspel.

Z výsledkov, ktoré si zaslúžia prívlastok úspech, to je však takmer všetko. Na grandslamových podujatiach to Molčan s Vajdom najďalej dotiahli vo Wimbledone 2023, kde sa prebojovali do 3. kola.

Zmysel pre detail

Samozrejme, očakávania boli omnoho väčšie. Molčan predsa dostal k dispozícii elitného trénera, pod ktorým mal stúpať nahor a nie klesať. Na to, prečo tomu tak nebolo, sme sa pýtali aj Hrbatého.

Martin Kližan Čítajte viac Kližan: Potrebujem adrenalín, stres, ventilovať petržalskú agresivitu. Zažil som pár životných prehier, no som odhodlaný, predbehnem aj TGV

„Najskôr vám to povedia Molčan s Vajdom, no keď si spätne pozriete niektoré Alexove vyjadrenia, keď začínal, vravel som si, len aby chalan nepohorel. Boli to pomerne silácke reči, hovoril dokonca aj o najlepšej dvadsiatke,“ povedal niekdajší 12. hráč sveta.

"Stalo sa mi to isté, rok po tom, ako som sa dostal do semifinále Roland Garros (1999), som si namýšľal, že výsledok zopakujem. Že sa mi nemá čo stať. Nebola to pravda. Dom treba stavať od spodu, nikdy sa nezačína na prvom poschodí.

U Molčana som mal pocit, že čaká ľahšie a rýchlejšie úspechy. V poriadku, Vajda vie pomôcť, poradiť a postrčiť, ale všetky kroky musí nakoniec aj tak urobiť sám hráč," vysvetľoval Hrbatý telefonicky spoza oceánu.

Pravda je taká, že to, čo platilo na Djokoviča, na Molčana nemuselo. Rodák z Bratislavy, ktorého v minulosti Vajda trénoval a keď bol neskôr kapitánom daviscupového tímu, priviedol doň zasa Molčana, sa zamýšla, kde mohol byť problém.

"Maroš je taký akurát. Nie je to prísny tréner, ale vie zvoziť. Nie je detailista, vie však vytvoriť neskutočnú mentálnu pohodu. Zároveň to nie je typ, ktorý by donútil hráča zamakať na detailoch.

Svojim spôsobom mal šťastie, že predtým pracoval so mnou a následne s Djokovičom, lebo my sami sme riešili drobnosti a makali na nich. Ukázal nám cestu a ostatné nechal na nás, workoholikoch," upozornil Hrbatý.

Alex Molčan Čítajte viac Zdolať Tsitsipasa? Sladké víťazstvo. Snáď som si už vybral všetko zlé

„Alex však taký nie je. Zrejme si to nesadlo. Ľahkovážnejší hráč potrebuje k sebe niekoho prísneho a tí, ktorí to berú na život a na smrť, by si mali hľadať niekoho, kto vytvorí pohodu,“ doplnil svoju myšlienku.

Molčanovi vraj neustále treba pripomínať detaily.

Opozeraný Molčan

Momentálne neprežíva ideálne tenisové obdobie. Počas uplynulých dvoch rokov sa prebojoval medzi elitu až z piatej svetovej stovky, na dlhšie sa v nej usadil (najvyššie bol na 38. mieste), ale potom zo stovky vypadol. Hrbatý si myslí, že talentovaný východniar sa môže vrátiť späť.

„No bude to mať ťažšie, lebo súperi si ho už opozerali. Párkrát som sa o ňom s Vajdom rozprával, zhodli sme sa, že pokiaľ nezmení niektoré detaily, bude to mať ťažké. Má šikovnú ruku, ale to nie je všetko. Súperi si v šatni navzájom hovoria o slabinách druhých. A Molčanove sú stále dosť veľké,“ naznačil.

A Vajda?

Oňho sa báť naozaj nemusíte. S nálepkou najlepší tenisový tréner v dejinách, čo potvrdzujú predovšetkým čísla, už nikomu nič dokazovať nemusí. A nie je vôbec isté, či sa tak skoro k trénovaniu vráti.

„Azda by som sa mu aj čudoval. Celý život bol na cestách, deň po tom, ako ukončil kariéru, začal trénovať. Doma bol dva mesiace v roku. V tomto je naozaj úžasný, no neviem, či o to ešte stojí,“ dodal na záver Hrbatý.

Príbeh aktuálne najlepšieho slovenského tenistu a historicky najúspešnejšieho trénera sa skončil bez očakávaného efektu. Molčan sa po Djokovičových stopách nevydal.

Lebo čo u jedného funguje, u iného nemusí…

Tibor Tóth Čítajte viac Keď chcel Tsitsipas nové sedačky, dostal ich. My sme sa sťažovali na milión vecí a nikto nič. No čo vám poviem - Gréci!

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Hrbatý #Marián Vajda #Alex Molčan