Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď chcel Tsitsipas nové sedačky, dostal ich. My sme sa sťažovali na milión vecí a nikto nič. No čo vám poviem - Gréci!

Pred bránami play off Davisovho pohára stál klan Tsitsipasovcov. Na čele so sebavedomým Stefanosom - svetovým hráčom číslo päť. Slovenskí tenisti si však s touto prekážkou poradili.

18.09.2023 14:34
Tibor Tóth Foto:
Kapitán Slovákov Tibor Tóth.
debata (6)

„Lebo v našom tíme je obrovská chémia. Od hráčov cez trénerov, doktorov až po vypletača rakiet. Keby to tak nebolo, nevracali by sme sa z Atén s víťazstvom,“ vravel pár minút pred návratom do Bratislavy kapitán tímu Tibor Tóth (55).

Stihli ste aj malú oslavu?

Sadli sme si na spoločnú večeru, ale to je všetko. Sezóna pokračuje, každý má svoj program, Lukáš Klein napríklad odtiaľto odletel priamo na turnaj do Francúzska.

Tak inak – bol to najlepší výkon slovenských tenistov pod vašim vedením?

Ťažko povedať, páčilo sa mi, ako sme hrali proti svetovým Talianom alebo s Čile so silným Garinom. V minulosti sme prehrali viacero zápasov, v ktorých nám veľa nechýbalo. Konečne sa to všetko zišlo.

V Aténach boli veľmi ťažké podmienky. Neskutočné teplo, do ktorého ešte fúkalo, pre tenistu naozaj zlá kombinácia. Dobre to však dopadlo, zrejme sme sa naozaj poctivo pripravili.

1. Tsitsidosa Čítajte viac Potápa ťa a si na smiech! Za facku od Slovákov vraj môže aj Tsitsipasova hviezdna priateľka

Čo bol top moment víkendu, ktorý vás najviac zdvihol zo stoličky?

Všetky zápasy so Stefanosom Tsitsipasom boli skvelé. Škoda, že ho v sobotu nezdolal už Klein, bol veľmi blízko. Kľúčová však bola podľa mňa štvorhra, pre mňa určite najvyčerpávajú­cejšia. V nej to vždy ide veľmi rýchlo a každá loptička môže rozhodnúť. Po nej sa to preklopilo na našu stranu.

Spoliehali ste sa predovšetkým na singlové zápasy, v ktorých nehral Stefanos Tsitsipas?

Nie. Narovinu poviem, že od začiatku som veril, že ho môže niekto zdolať aj vo dvojhre. Davisov pohár je predsa len iná súťaž, v ktorej sa zápasy neraz končia neočakávaným výsledkom. Atény sú toho dôkazom.

Už Klein takmer nachytal svetovú päťku na hruškách…

Všetci sme boli veľmi smutní, lebo odohral skvelý duel. Sám videl, že v rebríčku môže stúpať nahor, keď takto trápil svetového hráča. Hoci nakoniec prehral, malo to svoj význam, Stefanos sa na kurte fyzicky vydal.

Keď k tomu pripočítame ďalšie hodiny, ktoré strávil na dvorci v debli, bol to dobrý základ pred Alexa Molčana v zápase jednotiek. Nohy jednoducho neoklamete, Grék to nemal vôbec jednoduché. Veď po štvorhre mu zostalo 35 minút na oddych.

Alex Molčan. Čítajte aj Tsitsipas na kolenách. Molčan zdolal svetovú päťku a Slovensko priviedol k postupu

Molčan to napokon využil. Videli ste mu v očiach, že Tsitsipasa sa chystá zdolať?

Bolo v nich odhodlanie. Vedeli sme, čo všetko má Stefanos v nohách a vraveli si, že by bolo fajn rozhodnúť to vopred. V zápasoch proti takýmto hráčom však nemôžete mať veľké oči, sústredíte sa skôr na každú výmenu. Myslieť si, že teraz tam prídete a rýchlo ho dorazíte, by bola naša skaza.

Molčan neprežíva ideálne obdobie, pred časom vypadol aj z elitnej stovky rebríčka. Môže to byť preňho akýsi odrazový mostík?

Verím, že aj bude. Takýto zápas mu môže jedine pomôcť. Ak zostane zdravý a forma z Atén mu vydrží, potom nemám obavy, že by sa na svoje bývalé pozície nevrátil. Rozprával som sa s ním, povzbudilo ho to.

Boli Gréci zaskočení slovenským triumfom?

Domnievam sa, že áno. Tsitsipas vždy vystupuje sebavedomo, bez známok akýchkoľvek pochybností vo vlastné sily. Určite bol presvedčený, že Gréci nad nami vyhrajú.

Jeho otec Apostolos – kapitán Grékov – vám po stretnutí niečo povedal?

Podal mi ruku a pridal dve slová. Nič navyše.

Stretnutie sa odohralo na historickom Panaténskom štadióne, kde sa konali prvé novodobé olympijské hry. Dýchala na vás história?

Samozrejme. Už počas tréningov tam chodilo veľa turistov. Je to historické miesto, pre Grékov mimoriadne dôležité, o to krajší je náš triumf. Celý areál pôsobí obrovsky, tenisový dvorec sa uprostred akoby len krčil. Hráči si to uvedomovali.

Napokon, je rozdiel, či nastupujete na malom kurte s pár sedačkami na sedenie, alebo vo veľkej aréne. Je to aj o zvyku. Navyše, veľmi sme si ho nevyskúšali, lebo Gréci so všetkým meškali.

Tsitsipas sa po sobote sťažoval na biele sedačky za kurtom. Naozaj mu to mohlo robiť problémy?

Keď sa do nich opreli slnečné lúče, nebol to príjemný pohľad. Trošku to oslepovalo, chvíľami sa vám strácala loptička. Nebola to šťastná voľba.

Stefanos Tsitsipas. Foto: TASR/AP, Darron Cummings
USA Cincinnati šport tenis dvojhra 1/8 Tsitsipas Stefanos Tsitsipas.

V noci zo soboty na nedeľu ich vymenili za tmavé. Ak by ste namietali vy, zrejme sa nič neudeje…

My sme sa sťažovali na milión vecí. To, čo Gréci predvádzali počas celého týždňa, bolo neskutočné. Poukazovali sme na to, ale nič sa nedialo. Od lôpt, cez uteráky a vody, nepripravený tréningový kurt načas…

Aj o stôl pre nástroj na vypletanie rakiet sme museli prosiť. Celý týždeň sme riešili iba hlúposti a oni mali vždy na všetko čas. No čo vám poviem – Gréci! Mnohé veci som musel riešiť až so supervízorom.

Slovensko bolo už niekoľkokrát v play off o účasť na finálovom turnaji. Zrejme to chce aj štipku šťastia pri žrebe…

Určite by sa nám zišlo. Lebo Taliani, Holanďania, ale aj Gréci s Tsitsipasom boli dosť nároční. Veľa rokov sme hrali doma, je teda dosť pravdepodobné, že na jar opäť niekam pocestujeme.

Ale verím, že niekto prijateľný by sa tam ešte našiel. A ak by to aj bol niekto zo svetovej extratriedy, nemusí mu prísť najlepší hráč alebo sa ukáže v nie top športovej forme. Vždy sa oplatí zabojovať.

Česi, ktorí postúpili medzi najlepšiu osmičku na svete, hovoria o neskutočnej chémii v tíme. Je taká aj medzi Slovákmi?

Som o tom presvedčený. Od hráčov, cez trénerov, doktorov až po vypletača rakiet. Keby to tak nebolo, nevracali by sme sa z Grécka s víťazstvom.

Dá sa v tejto súťaži urobiť veľký výsledok aj bez hráčov svetovej špičky?

Otázne je, čo je to svetová špička. Určite máme na to, aby sme si vo finále zahrali a tam, keď budeme mať štipku šťastia, môžeme zasa prekvapiť. Pozrite sa na Čechov, podarilo sa im to bez hráča z elitnej desiatky. Môžeme sa nimi inšpirovať.

Serena Williamsová Čítajte viac Hriešnica či poprava nevinnej? Rumunská tenisová kráľovná má problém. Serena sa jej posmieva

Legendárny Stan Wawrinka minulý týždeň ostro kritizoval súčasný model Davisovho pohára, kde svetových hráčov často sleduje na tribúnach hŕstka ľudí. Aký je váš názor?

Absolútne s ním súhlasím. Som za starý formát. Je zrejmé, že tri dni na tri víťazné sety sa už hrať nebude, lebo pre hráčov to je mimoriadne náročné. Je však nepochopiteľné, že niektoré krajiny neuvidia päť či šesť rokov túto krásnu súťaž.

Načo sa robili takéto zmeny, keď Davisov pohár bol veľmi populárny? Vlani sa hralo finále v Španielsku a okrem domáceho tímu sa na ostatných nikto nechodil pozrieť. To je predsa obrovský omyl. Tento rok sa má o tomto formáte opäť rozprávať a čo ja viem, viacerí sú proti nemu. Hádam sa to zmení.

Hviezdny tenisový pár „Tsitsidosa“ Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Piaty hráč svetového rebríčka ATP Stefanos...

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár #Alex Molčan #Lukáš Klein #Stefanos Tsitsipas #slovenskí tenisti