Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oproti Ľubľane je Slovan milionársky klub, jeho hráči zarábajú násobne viac. Ako sa belasý „Panenka“ v Slovinsku popálil?

O prémiu 500-tisíc eur. O tri dôležité body. O šancu zapojiť sa do boja o postup.

05.10.2023 09:30
Slovan Bratislava Foto:
Hráči Slovana Bratislava.
debata (2)

Aj na futbalistov Slovana Bratislava dnes čaká druhý zápas v Európskej konferenčnej lige (od 18.45, RTVS Šport). Olimpija Ľubľana síce nie je tímom rangu Fenerbahce Istanbul, ale je stále veľmi náročný súper.

Štyrikrát viac

Podobností medzi Slovanom a Ľubľanou je na prvý pohľad hneď niekoľko. Oba hráčske kádre tvoria z dvoch tretín cudzinci a ani ich hodnota sa veľmi nelíši. Špecializovaný portál Transfermarkt uvádza, že aktuálna cena slovenského šampióna je 15,4 milióna eur, slovinský tím má cenovku 13,4 milióna.

Sú tu však dva zásadné rozdiely. Prvým je rozpočet, lebo kým Slovinci investujú do klubu zhruba päť miliónov eur ročne, Slovan štyrikrát viac. V podobnom pomere sa údajne vyplácajú aj hráči.

Ten má v priemere aj o štyri roky starší káder, ako domáce mužstvo. Na prestupovom trhu je to síce nevýhoda, ale pokiaľ ide o skúsenosti z európskych zápasov, je to len bonus.

Aj vďaka skúsenostiam otočili belasí na pohárovej scéne už niekoľko duelov. Naposledy proti KÍ Klaksvík, keď prehrávali 0:1, ale nakoniec aj tak brali tri body.

Aj tréner Trnavy Michal Gašparík vie, v čom tkvie najväčšia sila Slovana. Na otázku Denníka N, ktorého hráča z Tehelného poľa by s radosťou priviedol do Spartaka, odpovedal pohotovo:

SR Bratislava šport futbal EKL A 1. kolo Slovan Klaksvík Čítajte viac Weiss priznal, že do dvanástich spal s mamou a v Katare ho šikanovali. Pomerne ostro si rypol do Hamšíka

„Keby som mohol, zobral by som do Trnavy hneď troch z nich- Vlada Weissa, Džabu Kankavu a Aleksandara Čavriča. To sú na slovenské pomery absolútne špičkoví futbalisti.“

Tri body s Klaksvíkom, o ktoré sa postarali predovšetkým vyššie menovaní hráči, boli vzhľadom na postupové ambície Slovana v pohárovej súťaži číslo tri veľmi dôležité.

Dnešný zápas v Ľubľane však bude z tohto pohľadu kľúčový. Ak akceptujeme fakt, že najväčším kandidátom na víťazstvo v skupine je francúzske Lille, potom o druhé miesto zaručujúce európsku jar by sa mali pobiť práve majstri Slovenska a Slovinska.

„Cieľ Olimpije je určite postup zo skupiny. Ale favorit je Lille a vzhľadom na kvalitu, rozpočet a tradíciu dávam väčšiu šancu Slovanu,“ potvrdzuje pre Športweb slovinský novinár Siniša Uroševič z denníka Delo, ktorý bude na večernom stretnutí.

Dobrou správou pre Slovan je, že sa vezie na víťaznej vlne. Aktuálne ťahá sériu štyroch triumfov v rade. Len pre pripomenutie, nie je to tak dávno, čo belasí prehrali v Dunajskej Strede a tréner Vladimír Weiss na tlačovej konferencii naznačoval, že z klubu môže aj odísť.

Platy slovenských futbalistov Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Reprezentačný tréner Francesco Calzona si po...

„Panenka“ Tolič

V zápase Ľubľany so Slovanom ťažko hovoriť o favoritovi. Nevybrali si ho ani stávkové kancelárie. Olimpija je v slovinskej lige po desiatich odohraných dueloch na druhom mieste za Celje. Cez víkend vyhrala na ihrisku NK Rogaška 2:0.

Zaujímavý bol však jej postup do EKL, lebo na ceste si poradila v 2. predkole Ligy majstrov aj s Ludogorcom Razgrad. V tejto súvislosti sa oplatí spomenúť nedávny jednoznačný triumf Bulharov nad Trnavou 4:0.

Slovan sa po vlažnom vstupe do sezóny postupne chytil. V nedeľu triumfoval v Zlatých Moravciach 3:0, v tabuľke má o zápas menej ako jeho ligoví súperi, ak by ho však zvládol, tiež by bol na druhom mieste.

„Sme radi, že sme uspeli štyrikrát v rade. Úprimne, nikdy nepočítam série, som však za ňu rád, lebo psychika je pred pohárovými zápasmi veľmi dôležitá. V Ľubľane pôjde o veľa, duel môže veľa napovedať,“ vravel ešte cez víkend tréner Weiss.

„Máme dostatočne široký káder na to, aby sme zvládali tento chod zápasov, no od hráčov chcem ešte viac. Predovšetkým vo finálnej fáze. Malik ani Zuberu nevedia dať gól z čistých šancí. Bude to dobrý duel, tešíme sa. Vždy sme pod tlakom, ale som na to zvyknutý. Na to som predsa tu,“ doplnil.

Michal Ďuriš Čítajte viac Škrtela zrušil, zasiahnuť musela manželka. Trnava nie je o peniazoch, dáva mi jednu z posledných šancí

Weiss st. v Zlatých Moravciach niekoľkokrát spomenul aj meno Chorváta Marka Toliča. V nedeľu strelil svoje prvé dva slovenské ligové góly a postupne sa udomácňuje v základnej jedenástke Slovana.

V minulej sezóne hrával práve v Slovinsku. Za NK Maribor. Podľa Uroševiča bola za jeho predčasným koncom nepremenená penalta proti Olimpiji, ktorú Tolič kopal „na Panenku“.

Je teda zrejmé, že rodák zo Záhrebu má o motiváciu postarané…

„Olimpiju dobre poznám. Je to kvalitný tím a nebudeme to tam mať jednoduché. Som však optimista. Bude to dobrý zápas v peknom prostredí,“ vraví 27-ročný špílmacher. „Našťastie, v Slovane máme veľa kvalitných hráčov,“ dopĺňa.

Na čo to bude stačiť, sa uvidí až večer. Hrať sa bude v 16-tisícovej aréne Stožice a Slovan má už teraz jednu istotu – za víťazstvom ho bude hnať 1200 belasých fanúšikov.

Hospodárenie klubov našej futbalovej ligy Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete dvanásť klubov najvyššej...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Marko Tolič #Olympija Ľubľana