Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Schudnutý a vo forme. Nie z každého hráča je hneď McDavid, odkazuje Slafkovský neprajníkom

Má za sebou rok, ktorý sa nedá označiť inak ako turbulentný. Nadšenie z pozície draftovej jednotky a veľké očakávania médií i fanúšikov počas nováčikovskej sezóny nahradili priemerné výkony a napokon ukončilo nešťastné zranenie kolena.

27.07.2023 13:41
debata (4)
Juraj Slafkovský na promo akcii v Bratislave Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Juraj Slafkovský sa do Bratislavy prišiel...

Juraj Slafkovský sa však už nechce pozerať dozadu a je pripravený ukázať neprajníkom, že Montreal urobil dobre, keď si ho vlani vybral v drafte NHL z prvého miesta.

„Ani ja som nebol spokojný s prvou sezónou v zámorí, ale s tým už nič neurobím. Teraz mám príležitosť ukázať, čo je vo mne,“ vraví 19-ročný útočník.

Ako ste spokojný s prípravou na novú sezónu?

Mám za sebou náročné tréningy. Cítim sa fajn a pripravený. Už sa teším do Kanady, odlietam o niekoľko dní. Uvidíme, ako to tam pôjde. Čaká ma ďalšia fáza prípravy, v septembri sa začína predsezónny kemp. Urobím maximum, aby som si počas neho vybojoval čo najlepšiu pozíciu v mužstve.

Dostali ste od trénerov Canadiens špeciálne pokyny?

Ani nie. Pred letom boli v spojení s mojím kondičným trénerom v Košiciach, prebehli určité konzultácie. Formu a priebeh prípravy nechali na nás. Očakávam, že tréningy v Montreale budú intenzívnejšie. Verím, že som sa na ne dobre pripravil.

Video
Juraj Slafkovský hodnotí prípravu a tréningy pred novou sezónou v zámorí.

Vďaka špeciálnej príprave ste navýšili kapacitu pľúc o dvadsať percent. Je to radikálny progres?

Taká hodnota poteší, ale nie je to najdôležitejšia vec. Ide len o jeden kus skladačky. Ak sa zlepším aj v ostatných ukazovateľoch, môže to mať pozitívny efekt na moju hru.

Médiá v zámorí riešili vašu hmotnosť, experti vám odporúčali schudnúť. Podarilo sa?

Niečo som zhodil, to určite. Uvidíme, či mi to pomôže k tomu, aby som bol na ľade rýchlejší. V príprave som sa snažil byť veľmi dôsledný. Pracoval som aj na maličkostiach. Keď sa pospájajú, malo by to celé fungovať. Najdôležitejšie bude, aby som pozitívny pocit preniesol na ľad.

V posilňovni sa môžem cítiť dobre, ale ak to nebude fungovať na ľade… Cítim však, že som na dobrej ceste. V Montreale budem pracovať aj s trénermi-špecialistami, očakávam ďalší posun.

Predchádzajúcu sezónu vám predčasne ukončilo zranenie kolena. Ako ste sa vyrovnali s nútenou pauzou od hokeja?

Nebol som sám z tímu, koho v druhej polovici ročníka vyradili z hry zdravotné problémy. Ak sa nemýlim, v jednom prípade nás bolo až desať. Aspoň sme mohli spolu tráviť čas, podporovať jeden druhého.

Často som komunikoval s najbližšími. Pomohlo mi to, všetko ubehlo rýchlejšie. Keď som sa vrátil na Slovensko, už som mohol trénovať. Aj také momenty patria k hokeju, hráč sa musí s nimi popasovať.

Juraj Slafkovský v drese Montrealu. Foto: SITA/AP, Mary Altaffer
Juraj Slafkovský Juraj Slafkovský v drese Montrealu.

Bude po nováčikovskej sezóne na vás od médií i fanúšikov menší tlak?

Práveže naopak. Tým, že mi ročník nevyšiel, idem do druhej sezóny zdravý a ľudia budú mať naďalej očakávania. Sebavedomie mi nechýba, verím, že to zvládnem.

Sledovali ste v máji vystúpenie Slovákov na MS?

Áno, konečne som si mohol šampionát pozrieť aj z „druhej“ strany, v spoločnosti kamarátov. Chalanom som samozrejme držal palce. Výsledok? Mužstvo ukázalo aj dobré veci. Už sa treba pozerať na ďalší turnaj.

Craig Ramsay zostáva pri reprezentačnom kormidle, MS na budúci rok hostí Česko. Bude to pre vás špeciálna motivácia?

Som rád, že Craig pokračuje, je to super tréner. Ak nebudeme s Montrealom v play off a tréneri ma budú chcieť, veľmi rád prídem. Reprezentácia mi toto leto chýbala.

Dalibor Dvorský Čítajte viac Mám ho radšej ako Slafkovského, bude fenomenálny. Spolu zabezpečia Slovákom zlato, chváli expert supertalent

Tímu sa ušla po absencii v play off MS kritika. Vnímali ste ju naprieč verejnosťou?

Áno, počul som aj také názory. Niektorí ľudia nie sú nikdy spokojní. Nuž, ale aj takí sú Slováci.

Niektorí kritizovali aj vás, od draftovej jednotky očakávali hneď v nováčikovskej sezóne 20 gólov za sezónu a 50-bodovú produktivitu. Čítate takéto komentáre?

Áno, ale nič si z nich nerobím. Veci niekedy nedopadnú tak, ako si ich naplánujete. Nie z každého hráča je hneď Connor McDavid. Aj ja som očakával od seba lepšiu sezónu, ale už s tým nič neurobím. Pozerám sa len dopredu.

Čo hovoríte na počet vybraných krajanov v júnovom drafte v Nashville?

Sú to veľmi dobré správy. Teší ma, koľko Slovákov si vybrali kluby NHL za uplynulé dva roky. Ale pre každého z nás je to len začiatok cesty. Musíme sa snažiť a bojovať o čo najlepšiu kariéru.

dvorský blues Čítajte viac St. Louis rozhodlo, kde odohrá Dvorský ďalšiu sezónu. Nagy poslal odkaz mladíkovi i extraligistom

Pred lanským draftom sa vás v dotazníku pýtali, aké zviera vás vystihuje. Pamätáte sa na odpoveď?

Samozrejme. Napísal som, že vlk. Chcem byť vlk, vodca svorky na ľade. Vlani som pred sezónou ničil v posilňovni stacionárne bicykle, teraz chcem viac zaujať strieľaním gólov.

Stihli ste si počas leta oddýchnuť?

Ale áno. Desať dní som strávil na dovolenke v Španielsku. More, slnko, pláž – bolo to fajn. Načerpal som energiu.

Stredná škola je už minulosťou, bude vám za ňou smutno?

Za kamarátmi určite. Maturita sa mi vydarila, dve jednotky a dve dvojky je solídna vizitka. Išlo predovšetkým o spokojnosť rodičov. Keď sú oni spokojní, som aj ja. (úsmev)

Lákajú vás hodiny francúzštiny?

Veľa sa hovorí o tom, že hráči Canadiens by mali vedieť po francúzsky. V klube máme doučovania z tohto jazyka. Verím, že to pôjde prirodzene a počas rokov strávených v Montreale sa na mňa z francúzštiny nalepí čo najviac.

Draftové jednotky za posledných 10 rokov v číslach Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
V nasledujúcej galérii sa dozviete, či je...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský