Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už nesmie toľko vyhrávať! Suverén zo Slovenska deptal rivalov, nezastavil ho ani „anti-Sagan“ systém

Farba zostáva, menia sa len odtiene. Symbolizuje výbušnosť, vášeň a rýchlosť. Ak sa pozriete na identitu jeho víťazov, predovšetkým jeden jazdec je stelesnením týchto vlastností.

10.07.2023 05:40
Sagan zelený Foto:
"Zelený" Peter Sagan v spoločnosti hostesiek na Tour de France 2018.
debata (6)

Zelený dres alebo ak chcete po francúzsky „maillot vert“, ktorý na Tour de France každoročne získa najlepší cyklista v bodovacej súťaži, oslavuje 70. narodeniny.

V bohatej histórii ho vybojovali viacerí elitní jazdci, ale kraľuje im jeden – sedemnásobný víťaz Peter Sagan.

zelený dres Tour Čítajte viac Zelený dres už nie je taký zelený. Saganova farba je preč, môžu za to Česi

Slovenská superhviezda už rekordný počet nenavýši, keďže tohtoročná Tour je pre ňu posledná v kariére a vzhľadom na aktuálny vývoj súťaže sú už favoritmi iní jazdci.

Napriek tomu platí, že rodák zo Žiliny sa svojím zápisom v boji o zelené tričko nezmazateľne predral medzi legendy Starej dámy.

Súťaž špurtérov

V roku 1953 Tour oslavovala 50. výročie vzniku a organizátori si zaumienili, že pri tejto príležitosti prídu s novinkou. Keďže preteky sa každoročne rozhodovali v náročných stúpaniach, chceli oceniť nielen najvýkonnejšieho, ale aj najrýchlejšieho jazdca.

Prišli so základným modelom bodovacej súťaže, ktorej líder a neskôr víťaz nosil zelené tričko. Nieslo farbu prvého partnera bodovačky, ktorou bola sieť obchodov s konfekciou La Belle Jardiniére.

Prvým víťazom súťaže sa stal Švajčiar Fritz Schär.

„Bol to dobrý nápad. Jazdci, ktorí nevynikali v náročných stúpaniach, mali o čo bojovať. Zelené tričko malo pre mňa skoro takú hodnotu ako žltý dres,“ spomínal Schär.

Bodovačka si postupne vybudovala reputáciu ako súťaž pre najlepších špurtérov. Lenže nešlo len o hromadné dojazdy.

Jazdec, ktorý chcel nosiť zelené tričko, musel brať body aj na rýchlostných prémiách či vysoko finišovať vo zvlnených a kopcovitých terénoch.

Peter Sagan na Tour de France 2023. Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Fotoreporter Sirotti Stefano
Sagan pred etapou Peter Sagan na Tour de France 2023.

Rovnako aj „prežiť“ náročné horské etapy, do cieľa ktorých musel prísť v časovom limite.

Za všetkých jeden príklad. Taliansky rýchlik Mario Cipollini patril medzi najlepších špurtérov svojej éry. Do bojov o zelené tričko však nikdy nezasiahol, pretože nebol ochotný prejsť horské masívy a tým pádom dokončiť kompletné preteky.

Štyrikrát sa stalo, že cyklista vyhral celkovú klasifikáciu Tour i bodovaciu súťaž. Trikrát to dokázal legendárny Belgičan Eddy Merckx, raz francúzska ikona Bernard Hinault.

Sagan Korbel Čítajte viac Sagan začal s tisíckou na mesiac. Je to šibal, pripomínal Dubovského, vraví manažér. Ako oslavovali na jachte Tiňkova?

Zmena v pravidlách

Tour de France mala vždy svojich fanúšikov aj na Slovensku, ale jej popularita a sledovanie výrazne stúpli po tom, ako na scénu vstúpil Sagan.

Pre viacerých priaznivcov neznámy mladík debutoval na Starej dáme v roku 2012 a okamžite naštartoval svoju dominanciu v bodovacej súťaži.

Vyhral ju päťkrát za sebou (celkovo sedem) a nezastavila ho ani zmena v pravidlách.

Organizátori Tour boli spočiatku nadšení, že hegemóniu silných cyklistických krajín narušil jazdec z malého Slovenska. Postupne im však jeho dominancia začala prekážať.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan #zelený dres