Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je rusofób a snaží sa to zakryť. Šéf ruských atlétov ostro kritizuje hlavu medzinárodnej organizácie

Získal jednoznačnú podporu. Sebastian Coe získal vo voľbe prezidenta Svetovej atletiky 192 zo 195 hlasov. Bude tak zastávať silný mandát, čo sa nepáči Rusom, ktorých aj naďalej nechce pustiť na scénu a odmieta aj ich štart ako neutrálnych športovcov.

19.08.2023 14:54
Sebastian Coe Foto: ,
Prezident Svetovej atletiky Sebastian Coe počas tlačovej konferencie v Bratislave.
debata (15)

„V prípade Ruska nie som neutrálny. Krátko pred vlaňajšími ME v Mníchove som sedel s ukrajinským dievčaťom, ktorá štyri hodiny predtým prišla o matku pri útoku na panelák v Kyjeve. Nemôžem byť neutrálny v otázke Ruska,“ vraví v rozhovore pre český web iDnes Coe.

Na otázku, či je podľa neho možné, že sa ruskí športovci objavia na medzinárodných súťažiach do OH 2024 v Paríži zareagoval jasne.

Dinamo Záhreb Čítajte viac V prvom zápase vyvesili hanebný transparent, v druhom skandovali meno Putina. Gréci rozzúrili fanúšikov v Bukurešti

"Nemám krištáľovú guľu, ale je to nepravdepodobné. Najmä vzhľadom na to aká je momentálne situácia na Ukrajine.

Riešenie je pri tom jednoduché. Stači aby ruská armáda opustila Ukrajinu," konštatuje Coe, ktorý je najzarytejším spomedzi šéfov medzinárodných športových federácií v otázke návratu Rusov na scénu.

Jeho slová vyvolali ostré protesty ruských politikov a najvyšších športových funkcionárov.

Prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňjakov vyhlásil, že Coe je zameraný proti jeho zemi od chvíle, keď sa v roku 2015 stal šéfom atlétov.

„Pán Coe presadzuje odvtedy konzistentnú rusofóbnu politiku. Na jeho správaní sa nič nemení, mení sa len motív a faktory, ktorými sa snaží zakryť rusofóbiu, ktorú predvádza,“ reagoval Pozdňjakov pre agentúru TASS.

Sergej Bubka Čítajte viac Legendárny Ukrajinec Bubka po 22 rokoch skončil. Ublížili mu prepojenia na Rusko

Coe podľa neho najskôr diskriminoval Rusov kvôli dopingovým škandálom a teraz si za zámienku zobral „špeciálnu vojenskú operáciu.“

Pozdňjakov zdôraznil, že Coeove správanie je podľa neho v rozpore s olympijským duchom.

„Na prvom mieste boli vždy ideály priateľstva, vzájomného rešpektu a snaha o dokonalosť. Coe zrejme na tieto ideály zabudol,“ hodnotí Pozdňjakov, ktorý vlani povzbudzoval ruských športovcov aby bojovali vo vojne proti Ukrajine.

Začiatkom týždňa mu prezident Putin udelil za služby vlasti štátne vyznamenanie Rád Alexandra Nevského.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Sebastian Coe