Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárny Ukrajinec Bubka po 22 rokoch skončil. Ublížili mu prepojenia na Rusko

V Budapešti sa konali voľby do riadiacich orgánov Medzinárodnej atletickej federácie. Do jej čela bol na ďalšie štyri roky zvolený doterajší prezident Sebastian Coe. Jeho pravou rukou však už nebude legendárny skokan o žrdi a ukrajinský šampión Sergej Bubka.

17.08.2023 13:31
Sergej Bubka Foto: ,
Sergej Bubka.
debata

Bubka pôsobil vo vrcholových atletických funkciách vyše dve desaťročia a dnes sa táto jeho kariéra definitívne skončila. Pre škandál v súvislosti s vojnou na Ukrajine sa totiž rozhodol nekandidovať a opúšťa funkcionársky svet vrcholovej atletiky.

Legendárny skokan sa po skončení kariéry veľmi aktívne zapájal do športovej politiky. 22 rokov strávil vo výkonnom výbore Medzinárodnej aletickej federácie, dnes Svetovej atletiky.

Sergej Bubka Čítajte viac Z hrdinu je zradca? Ukrajinci kameňujú Bubku. Náš slávny atlét spolupracuje s teroristami

V roku 2013 bol veľkým rivalom Thomasa Bacha pri voľbe prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a predtým bol členom komisie športovcov MOV. V rokoch 2005 až 2022 viedol Ukrajinský olympijský výbor.

Britský portál Inside the Games nazval Bubku blízkym priateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina. Jeho neodsúdenie ruskej agresia na Ukrajine a ďalšie prepojenia na agresora mu skomplikovalo pôsobenie vo verejných funkciách.

Jeho starší brat Vasilij, v minulosti vodný pólista, mal v samozvanej Doneckej ľudovej republike rozvinúť svoje podnikateľské aktivity. Bubka konanie brata verejne neodsúdil napriek tomu, že až do jesene 2022 zastával pozíciu šéfa tamojšieho olympijského výboru.

Sergej Bubka Čítajte viac Jasné stanovisko. Bubka reagoval na snahy vrátiť Rusov späť

Čelní predstavitelia Ukrajiny odsúdili hviezdneho športovca za to, že sa dištancoval od protiruských nálad a napokon v novembri 2022 zo svojej funkcie odstúpil a opustil Ukrajinu.

Pred mesiacom ukrajinské médiá zverejnili, že Bubka má byť obchodným partnerom svojho brata a má vlastniť aj podniky registrované ruskými úradmi na Kryme.

V súčasnosti je ukrajinskými úradmi vyšetrovaný v súvislosti s vytváraním hrozby pre suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Pre všetky tieto okolnosti sa tak slávne meno sťahuje z vrcholovej atletiky.

Slovenská atlétka Renáta Vodnyánszka Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Patrí medzi top talenty v skoku do diaľky v...
debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Sergej Bubka #IAAF #vojna na Ukrajine