Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bežci kolabovali, desiatky z nich skončili v nemocnici. Počas pražského polmaratónu museli aktivovať traumaplán

Pražský polmaratón bol veľkou výzvou nielen pre niektorých z vyše 15 000 bežcov, ale aj pre zdravotnícke zložky. Záchranári museli na dve hodiny aktivovať tzv. traumaplán.

07.04.2024 12:02 , aktualizované: 12:46
Pražský polmaratón 2024 Foto:
Tento rok bežcov zaskočili neobvykle vysoké teploty.
debata (3)

Počas polmaratónu, ktorý sa tento rok odohrával v (na začiatok apríla) neobvykle vysokých teplotách, sa viacero bežcov sťažovalo na neúnosné teplo. Objavili sa aj kolapsy.

Podľa manažéra Jiřího Nečáska z organizácie RunCzech, ktorá podujatie zastrešovala, športovcov zaskočilo počasie. Tesne pred štartom to pri pohľade na oblohu vyzeralo na zamračený deň, no časom sa vyjasnilo a smerom nahor poskočila aj teplota.

Záchranná služba uviedla, že celkovo ošetrila 102 ľudí, 36 osôb bolo prevezených do nemocnice.

„v súvislosti s polmaratónom sa počas podujatia vyskytol incident, pri ktorom sa u veľkého počtu ľudí vyskytli zdravotné problémy, ktoré súviseli s fyzickou náročnosťou pretekov. Z tohto dôvodu bol vyhlásený traumatologický plán,“ informovali počas sobotňajšieho podujatia na sociálnej sieti.

Kelvin Kiptum Čítajte viac Nohy bosého pastiera už maratón pod dve hodiny nestlačia. Bežecký klenot sa nebál útočiť

Traumatologický plán, alebo traumaplán, sa aktivuje pri veľkom počte postihnutých osôb, niekedy ako preventívne opatrenie, keď ešte nie sú známe počty a nie je jasné, ako sa bude situácia vyvíjať.

„Záchranárom umožňuje urýchliť a zefektívniť starostlivosť o pacientov či zníženie administratívnej záťaže pri vypĺňaní zdravotnej dokumentácie,“ vysvetlil hovorca záchranárov Karel Kirs.

Okolo trate bolo rozmiestnených viac ako 60 zdravotníkov či mobilné hliadky s defibrilátormi. Nečásek po pretekoch uviedol, že ošetrenie potrebovalo asi sto športovcov.

V Prahe počas soboty bolo viac ako 25 stupňov, čo mnohých bežcov zaskočilo. Jeden z nich uviedol, že mal chuť to „zabaliť“ už od deviateho kilometra, pričom v cieli takmer odpadol.

"Apelovali sme na bežcov, aby v tomto netypickom počasí nepreceňovali svoje sily a sústredili sa na pitný režim.

Telo nie je na takéto počasie začiatkom apríla až tak zvyknuté," skonštatovali organizátori pretekov.

Na tohtoročnom Pražskom polmaratóne sa zúčastnilo rekordných 15 000 bežcov zo 115 štátov. Limit na dobehnutie boli tri hodiny od štartu.

Víťazom sa stal úradujúci majster sveta z Kene Sebastian Sawe, ktorý časom 58:24 minút vytvoril nový traťový rekord a zároveň osobné maximum.

Slovenský atletický pár Zapletalová - Úradník Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Obaja sú veľkými nádejami slovenskej atletiky....
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #teplo #beh #polmaratón #traumaplán