Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šialená výhovorka hriešnika: Namiesto vakcíny na covid mi pichli doping

Novozélandský maratónec a držiteľ národného rekordu v maratóne a polmaratóne Zane Robertston dostal zákaz činnosti na osem rokov za porušenie dopingových pravidiel.

23.03.2023 13:38
Zane Robertson Foto:
Zane Robertson.
debata (1)

Účastník posledných dvoch olympijských hier v Rio de Janeiro a Tokiu celú situáciu okolo svojho dopingu zhoršil natoľko, že okrem pôvodného štvorročného mu naparili až osemročný zákaz činnosti.

Ale po poriadku: Robertsonovi zistili v tele zakázanú látku erytropoetín (EPO) na podujatí Great Manchester Run v minulom roku. EPO stimuluje tvorbu červených krviniek v kostnej dreni a spôsobuje zvýšenie výkonu vo vytrvalostných pretekoch a znižuje čas rekonvalescencie.

Nórsko, Rusko Čítajte viac Hnusné šváby topiace sa v dopingu. Ruské legendy sa brutálne pustili do Nórov

Po pozitívnom teste sa olympionik z Nového Zélandu pokúsil zvláštnym spôsobom vysvetliť svoje konanie. Antidopingovej agentúre tvrdil, že sa chce dať zaočkovať proti COVID-19. V Keni, kde dlhodobo trénuje, mu mali namiesto vakcíny pichnúť EPO.

Na svoju obranu mal dokonca predložiť dokumenty, ktoré by podporili jeho tvrdenia. No prepočítal sa. Ordinácia, ktorú obvinil z nekalého konania zareagovala a dokázala, že Robertson v daný deň u nich ani nebol. Takže atlétovi prišli napokon okrem užívania dopingu aj falšovanie dokumentov.

Zdvojnásobenie trestu napokon vo svojom verdikte potvrdil aj Novozélandský športový súd. 33-ročný vytrvalec sa tak bude môcť do športového diania vrátiť až po štyridsiatke.

Najznámejší dopingoví hriešnici Slovenska Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Jaroslav Jeřábek - dráhová cyklistika
V roku...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #maratón #Zane Robertson