Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hnusné šváby topiace sa v dopingu. Ruské legendy sa brutálne pustili do Nórov

"Nóri boli vždy proti nám. Teraz sa - bez nás - cítia ako hrdinovia," hnevá sa bývalá ruská bežkyňa na lyžiach Anfisa Reztsová, zatiaľ čo sa Medzinárodný olympijský výbor (MOV) snaží, aby sa ruskí a bieloruskí športovci opäť vrátili na scénu. Má to však jeden háčik - odpor voči takejto myšlienke vyjadrujú Škandinávci.

07.02.2023 20:22
Nórsko, Rusko Foto:
Ilustračné foto
debata (102)

„Koncept neutrálnej vlajky podporuje veľká väčšina olympijského hnutia a odráža to, čo sme videli v praxi za posledné dva týždne na Australian Open. Športovci súťažili na turnaji ako individuálni športovci pod neutrálnou vlajkou bez toho, aby identifikovali svoju krajine,“ uvádza sa vo vyhlásení MOV koncom januára.

Nórski športovci sú proti podobnému riešeniu. Aj z tohto dôvodu sú pod nevyberavou paľbou kritiky.

„MOV znovu a znovu ukazuje, že niektoré jeho rozhodnutia nedávajú zmysel. Rusko je finančne silná krajina, škoda, že to má vplyv. Diskusia o ich návrate raz musí prebehnúť, ale od toho sme ešte ďaleko,“ pripúšťa biatlonista Johannes Thingnes Bö v rozhovore pre denník „VG“.

Jeho brat Tarjei Bö dodal: „Veci by na sto percent mali zostať tak, ako sú teraz.“ Podľa biatlonistky Ingrid Landmark Tandrevoldová síce môžete oddeliť šport od politiky, ale nie v Rusku. „Zneužívajú šport a kto si myslí opak, je naivný.“

Na tieto slová sa rozhodli ostro zareagovať ruskí športovci. Postoj Nórov podľa ich názoru súvisí len so žiarlivosťou, túžbou obmedziť konkurenciu a prepojením na politiku.

Dominik Hašek Čítajte viac Neboja sa, že im zbombardujú New York. NHL musí za postoj k Rusom zaplatiť miliardy

„Je smutné, že nás nevnímajú ako priateľov a rivalov. Vždy sme verili, že šport presahuje politiku. Vždy to tak bolo, ale teraz sa to zmenilo,“ povedal bývalý biatlonista Anton Šipulin, ktorému pre dopingový škandál odobrali olympijskú medailu.

„Bratia Böovci nás určite nechcú späť. Boja sa, pretože sami užívajú doping a to je jediný dôvod, prečo vyhrávajú. Každý to vie. Nech si to užijú a vyhrávajú. Čoskoro budú odhalené ich podvody a ich medaily skončia v koši,“ povedal v rozhovore pre Sport24.ru bývalý ruský skokan na lyžiach Dmitrij Vasiliev. Mimochodom, tiež usvedčený dopingový hriešnik.

Najagresívnejšie však na vyjadrenia Nórov reagovala bývalá bežkyňa a biatlonistka Anfisa Reztsová. „Nóri boli vždy proti nám. Teraz sa – bez nás – cítia ako hrdinovia. Vždy budeme silnejší ako oni, preto nás na pretekoch nechcú. Sú to hnusné šváby a lezú doslova všade,“ hromží Reeztsová.

Malý Ovečkin zabával Američanov. Je to morálne? Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Sergej Ovečkin zažil magickú noc. Jeho otec je...

MOV sa prie aj s Ukrajinou

Zámer MOV dostať ruských športovcov na olympiádu do Paríža 2024 pod neutrálnou vlajkou, sa predovšetkým nepozdáva Ukrajine, ktorá hrozí bojkotom. Tá chce, aby Rusko a Bielorusko bolo naďalej „odstrihnuté“ od väčšiny medzinárodných podujatí.

MOV vo štvrtok zverejnil sériu vysvetlení, pričom reagoval aj na výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby sa šéf MOV Thomas Bach prišiel osobne pozrieť do zničeného mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

"Momentálne nie sú žiadne plány na ďalšiu návštevu Ukrajiny,“ uviedol MOV s tým, že Bach navštívil Kyjev vlani v júli a odvtedy bol so Zelenským v telefonickom spojení.

MOV opäť citoval názor dvoch expertov Organizácie spojených národov (OSN) na ľudské práva podporujúcich názor, že Rusi a Bielorusi by nemali čeliť diskriminácii len pre pas, ktorý vlastnia a namiesto toho by mohli súťažiť pod neutrálnou vlajkou.

Tento postoj v ostatných dňoch spochybnili dve ukrajinské medailistky z predvlaňajších OH v Tokiu – tenistka Jelina Svitolinová a výškarka Jaroslava Mahučichová či niekdajší boxer a zlatý medailista z OH 1996 v Atlante Vladimir Kličko. Všetci chcú, aby MOV zakázal športovcom z Ruska a Bieloruska štartovať na OH 2024 v Paríži.

„V tejto chvíli nie sú uvalené žiadne sankcie OSN voči Rusku a Bielorusku,“ argumentuje MOV.

Táto skutočnosť má však úplné jasné vysvetlenie. Rusko, ktoré 24. februára 2022 s pomocou Bieloruska rozpútalo vojnu na Ukrajine, patrí k stálym členom Bezpečnostnej rady OSN, preto môže vetovať akúkoľvek z navrhovaných rezolúcií.

Max Šulga Čítajte viac Ako vykoľajiť Ukrajinca? "Rusko, Rusko," hučali diváci v USA počas zápasu

Časť reakcie SŠOV

Slovenský olympijský a športový výbor podporuje úsilie Medzinárodného olympijského výboru, ktorý sa snaží aj na základe vyjadrení Organizácie Spojených národov nediskriminovať športovcov v súvislosti s účasťou na olympijských hrách 2024 v Paríži.

Jednoznačne stojíme tiež za záväzkom Medzinárodného olympijského výboru, aby nielen v Paríži, ale aj na zimných olympijských hrách v Cortine d’Ampezzo 2026 štartoval silný tím Ukrajiny.

V žiadnom z dokumentov zverejnených MOV nie je zmienka o definitívnej účasti športovcov s ruským alebo bieloruským pasom na OH 2024 v Paríži. Momentálne sa nediskutuje o účasti ruských či bieloruských športovcov, ale o prípadnom umožnení štartu neutrálnych športovcov, ktorí nebudú spájaní zo žiadnym národným olympijským výborom alebo so žiadnymi štátnymi symbolmi.

Musia tiež dodržiavať prísne antidopingové kritériá nastavené MOV. O účasti športovcov s ruským alebo bieloruským pasom na olympijských hrách 2024 v Paríži sa doteraz neprijalo žiadne definitívne rozhodnutie. Sme na začiatku dlhej diskusie a preto nie je potrebné vytvárať predčasné závery."

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Nórsko #Johannes Thingnes Bö #vojna na Ukrajine