Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vydržal 40 rokov. Holanďanka prekonala bradatý rekord Kratochvílovej

Holandská bežkyňa Femke Bolová v nedeľu pripravila legendárnu československú atlétku Jarmilu Kratochvílovú o halový svetový rekord na 400 metrov.

19.02.2023 19:50
Femke Bolová Foto:
Femke Bolová s hodnotou nového halového svetového rekordu v behu na 400 metrov.
debata (28)

22-ročná pretekárka na majstrovstvách Holandska v Apeldoorne prekonala časom 49,26 sekundy takmer 41 rokov starý výkon Kratochvílovej o 33 stotín.

Bronzová medailistka z olympijských hier v Tokiu a vicemajsterka sveta v behu na 400 metrov cez prekážky zaznamenala razantné zlepšenie iba týždeň po tom, keď ako štvrtá žena v histórii prekonala v hale hranicu 50 sekúnd. Na mítingu v Metz sa jej to podarilo o štyri stotiny.

Ryan Crouser Čítajte viac Historický deň v atletike: Američan prekonal svetový rekord vo vrhu guľou

Teraz zlepšila Bolová svoje maximum o sedem desatín a popri Kratochvílovej preskočila v historických tabuľkách aj Rusku Natalju Nazarovovú (49,68) a Tatianu Netoličkovovú (49,76).

„Tento rekord som zabehla pre všetkých fanúšikov. Nikdy som tu nevidela toľko ľudí. Keď som prekročila hranicu, vedela som, že rekord je môj – pre hluk, ktorý narobil dav,“ citovala Holanďanku agentúra AFP.

Dosiahnutý čas v Apeldoorne je absolútnym rekordom Bolovej. Na hladkej štvorstovke pod holým nebom má osobný rekord 49,44. Na rovnakej trati s prekážkami je držiteľkou európskeho rekordu časom 52,03.

Najstaršie atletické svetové rekordy Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Florence Griffithová-Joynerová - beh na 100...
28 debata chyba
Viac na túto tému: #beh na 400 m #Jarmila Kratochvílová #Femke Bolová