Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Historický deň v atletike: Američan prekonal svetový rekord vo vrhu guľou

Američan Ryan Crouser v sobotu vytvoril nový svetový rekord vo vrhu guľou. Na halovom mítingu Simplot Games v Idahu dosiahol výkon 23,38 metra.

18.02.2023 22:13
Ryan Crouser Foto:
Ryan Crouser.
debata

Crouser tak o jediný centimeter prekonal svoje doterajšie maximum z júna 2021. Dvojnásobný olympijský víťaz vtedy zlomil tridsaťjedenročný rekord svojho krajana Randyho Barnesa, ktorý mal hodnotu 23,12 m.

Rekordný hod prichádza rok po tom, čo Crouserovi neuznali hod na rovnakú vzdialenosť. V januári na Millrose Games si už myslel, že stanovil nové svetové maximum, ale chyba na laserovom meracom zariadení spôsobila, že súťaž anulovali.

Ivan Kováč Čítajte viac Atletika smúti. Zomrel Ivan Kováč, držiteľ najstaršieho slovenského rekordu

Crouser stanovil svetový halový rekord 22,82 m v januári 2021 vo Fayetteville v Arkansase a svetový rekord vonku 23,37 m v júni 2022 v Eugene v Oregone.

Crouser, ktorý minulý rok vyhral majstrovstvá sveta v Eugene, pochádza z atletickej rodiny. Jeho otec Mitch bol náhradníkom v tíme diskárov na olympijských hrách v Los Angeles v roku 1984, zatiaľ čo jeho strýko Brian bol dvojnásobným olympionikom v hode oštepom. Bratranec Sam reprezentoval Spojené štáty v hode oštepom v Riu.

Najstaršie atletické svetové rekordy Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Florence Griffithová-Joynerová - beh na 100...
debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #svetový rekord #Ryan Crouser #vrh guľou