Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lekári žiadajú štart maratónu na OH už o pol šiestej ráno. Boja sa infarktov

Japonskí lekári vyzývajú usporiadateľov olympijských hier 2020 v Tokiu, aby kvôli očakávanej horúčave posunuli štart maratónu na pol šiestu ráno, čím by sa znížilo riziko infarktu športovcov i ďalších účastníkov pretekov. Zatiaľ je štart maratónskych behov naplánovaný na 7.00.

01.11.2018 13:13
Tokio, maratón Foto: ,
Momentka z maratónu v Tokiu.
debata

Tento rok Japonsko postihla vlna rekordných horúčav, pri ktorých teplota stúpala nad 40 stupňov Celzia. Len v Tokiu v júli zomrelo na infarkt minimálne 96 ľudí. Očakávané horúce počasie je veľkou témou pred olympijskými hrami, ktoré sa v japonskej metropole uskutočnia od 24. júla do 9. augusta 2020.

Štarty mužského aj ženského maratónu už z pôvodných 7.30 tamojšieho času posunuli o tridsať minút dozadu, ale japonská aj tokijská lekárska organizácia to považujú za nedostatočné.

Na väčšine trate sa podľa nich naďalej pobeží vo vysokých teplotách, pri ktorých by sa ľudia mali vyvarovať fyzickej aktivity. „Robí nám to veľké starosti. Ak je riziko infarktu vysoké nielen pre bežcov, ale aj pre usporiadateľov a divákov, budú vyššie nároky na záchrannú službu, čo bude mať veľký vplyv na zdravotnícke zariadenia a bežných pacientov,“ povedal agentúre AFP Kimijuki Nagašima z vedenia japonskej lekárskej asociácie.

Mapa olympijského maratónu v Tokiu 2020. Foto: SITA/AP
Maratón, Tokio Mapa olympijského maratónu v Tokiu 2020.

Zástupcovia oboch organizácií sa kvôli tomu tento týždeň stretli s organizačným výborom Hier v Tokiu. „Nenavštívil by sme ich, ak by sme si mysleli, že to sú len malé obavy. Máme strach, že súčasný plán by mohol viesť k úmrtiam,“ zdôraznil prezident Tokijskej lekárskej asociácie Haruo Ozaki.

Hovorca organizačného výboru Masa Takaja uznal, že lekári prezentovali závažné argumenty založené na odborných znalostiach. „Podelíme sa o ne s pracovnými skupinami Medzinárodného olympijského výboru a Medzinárodného paralympijského výboru, ktoré sa očakávanou horúčavou zaoberajú,“ povedal.

Maratón je naplánovaný okolo niekoľkých známych miest v Tokiu. Má rovinatý profil so záverečným stúpaním na Olympijský štadión.

debata chyba
Viac na túto tému: #maratón #Tokio 2020