Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Historický moment. Prvá Slovenka dosiahla vrchol najvyššej hory sveta Mount Everestu

Horolezkyňa Lucia Janičová sa v nedeľu stala prvou Slovenkou, ktorá vystúpila na vrchol najvyššej hory sveta.

13.05.2024 17:55
Lucia Janičová Foto: ,
Lucia Janičová.
debata (7)

Štít Mount Everest vo výške 8848 metrov dosiahla z nepálskej strany južnou trasou s podporou kyslíka. Janičová došla do cieľa expedície približne o 8:28 h miestneho času, spolu s ňou sa to podarilo aj prvej Kazaške Anare Buraševovej.

Slovenka v rámci prípravy na expedíciu na Everest trénovala v Alpách, kde taktiež vystúpila na Mont Blanc (4807 m), Mera Peak v Himalájach (6476 m) a Aconcaguu v Andách (6961 m).

Janičová pracuje pre biotechnologickú spoločnosť v Škótsku ako vedkyňa v oblasti imunológie. Lezeniu sa začala venovať pred ôsmimi rokmi. Najskôr začala liezť na morských útesoch a krátkych skalných stenách. Okrem toho nabrala skúsenosti v ľadolezení a zimnom mixovom lezení.

Kristin Harilová Čítajte viac Severanka má na dosah absolútny rekord. Všetky osemtisícovky chce zvládnuť do troch mesiacov

Prvými Slovákmi, ktorí dosiahli vrchol Everestu, boli 15. októbra 1984 Zoltán Demján a Jozef Psotka, ten však cestou späť tragicky zahynul. O štyri roky neskôr dosiahol cieľ Jozef Just, ktorý sa však z expedície nevrátil. V máji 1998 vystúpili na vrchol Peter Hámor, Vladimír Zboja a Vladimír Plulík. Jánovi Čarnogurskému ml. sa to podarilo v roku 2011.

Ako prvá žena z bývalého Československa sa začiatkom 90-tych rokov o vrchol Everestu dvakrát pokúsila aj horolezkyňa pôvodom zo Slovenska Dina Štěrbová. Oba pokusy z južnej aj severnej strany však boli neúspešné. Informácie pochádzajú z tlačovej správy Slovenskej sporiteľne, ktorá sa na expedícii podieľala.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #horolezectvo