Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Iránska športovkyňa ukázala svoje krásne telo. Hrozí jej kameňovanie

Iránska kajakárka Saman Soltaniová sa dostala do veľkých problémov kvôli videu, ktoré zverejnila na Instagrame.

09.04.2024 11:01
Saman Soltaniová Foto:
Saman Soltaniová.
debata (9)

Pred rokom a pol bola Soltaniová na tréningovom kempe v Barcelone. Tesne pred cestou domov jej telefonicky zavolal neznámy človek a povedal, aby sa do Iránu v žiadnom prípade nevracala.

„Volajúci mi povedal, že keby som pristála v Iráne, bola by som zatknutá, uväznená a mučená,“ uviedla iránska športovkyňa, ktorá sa snaží kvalifikovať na olympijské hry do Paríža.

Sotaniová sa na základe hovoru rozhodla nenastúpiť do lietadla a zostala v Španielsku. „Môj život sa úplne rozpadol. Každú noc som plakala a mala nočné mory. Zobúdzala som sa celá spotená,“ vysvetlila reprezentantka.

Mostafa Rajai Čítajte viac Iránec Rajai dostal doživotný zákaz za fotografiu s Izraelčanom. Prekročil vraj červenú čiaru

Čím takým sa previnila, že jej hrozila v Iráne smrť? Všetko spôsobilo jedno video zverejnené na Instagrame. Záznam vznikol počas plaveckého kempu v Barcelone.

„Všetci ma varovali, aby som nešla do toho kempu,“ povedala pre nórsku televíziu NRK. „Aj tak som to urobila. A akého zločinu som sa dopustila? Že som tam bola bez hidžábu a v bikinách. Fotky a videá som zverejnila na sociálnej sieti,“ priznala Soltaniová. Tu je video, ktoré zdieľala na Instagrame:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Saman Soltani (@samansoltaniii)

Spravila osudovú chybu, pretože iránske úrady si jej príspevok všimli a športovkyňa sa veľmi rýchlo ocitla v ich hľadáčiku.

„Bola som známa, populárna športovkyňa v Iráne. Pre tamojší režim to bolo neprijateľné, ba čo viac, zverejnenie týchto fotiek bolo trestné.“

Soltaniová bývala plavkyňou, no podľa prísnych iránskych pravidiel musí mať zahalené všetko okrem rúk a tváre. Navyše, iránske ženy nesmú súťažiť pred mužmi. To všetko ju prinútilo vzdať sa snov o medzinárodnej plaveckej kariére. Prestala súťažne plávať, ale keď prišlo pozvanie na kemp do Barcelony, rozhodla sa tam ísť.

rongeog Čítajte viac Až príliš ženská pre svet islamu a prísnych tradícií? CR7 oslavoval s Georginou, v Iráne sa nepekne pohrali s jej postavou

„Vždy som športovcom hovorila, aby bojovali za svoje sny, boli nezávislí, nikdy sa nevzdávali a boli odvážni. Potom som bola na rade ja, pretože som bola pre nich vzorom. Preto som išla do toho kempu,“ uviedla Soltaniová.

Keď odchádzala do Španielska, netušila, že sa do Iránu už nikdy nevráti a následne sa jej zrútil celý svet. V Európe nepoznala nikoho. V telefóne mala uložené iba jednom meno zo starého kontinentu: Uwe. Muž, ktorý žil vo Viedni.

S Uwem sa stretli pred niekoľkými rokmi v Iráne. Rakúšan bol so synom na návšteve v Teheráne a potreboval niekoho, kto vie dobre po anglicky. Takto prišlo k ich stretnutiu.

„Volala som Uwemu, ktorý mi povedal, aby som letela do Viedne. Ujal sa ma,“ priznala Soltaniová. „V roku 2022 sa na šachovom turnaji bez hidžábu zúčastnila aj jedna z mojich krajaniek Sara Khademová. Tiež sa už nikdy nemohla vrátiť domov, žije v Španielsku.“

Izrael Čítajte viac Vylúčte Izrael z FIFA! 12 krajín Blízkeho východu žiada o trest kvôli situácii v Gaze

Soltaniová tak pricestovala do Rakúska za cudzou rodinou, cudzím mužom. Uwe ju však nesklamal. Vyše 60-ročný pán sa ujal Iránky a miloval ju, akoby to bola jeho vlastná dcéra.

„Už som mal dvoch synov, ale nikdy som si nemyslel, že sa mi život takto zmení. Do nášho života vstúpilo iránske dievča, ktoré milujem ako vlastné dieťa,“ povedal NRK Uwe.

Keďže Iránka v minulosti ukázala aj kajakársky talent, vybrala si tento šport. V Rakúsku dostala azyl a potom sa stala členkou rakúskeho kajakárskeho tímu. Teraz sa pripravuje na OH v Paríži.

Stala sa členkou utečeneckého tímu, ktorý bude môcť štartovať na olympijských hrách pod záštitou MOV. „Mám dobrú šancu štartovať v Paríži. V mojich predstavách stojím na vrchole a som zlatá medailistka,“ skonštatovala Soltaniová a dodala: Nerobím to všetko len pre seba, ale pre všetkých, ktorí mi pomohli zostať nažive."

Olympijské hry 2024: Kde sa bude súťažiť v Paríži Fotogaléria - 36 fotiek Všetky fotky
Historické skvosty aj nové moderné štadióny s...
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #kajak #Saman Soltaniová