Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krach v deň Jágrovej päťdesiatky. Opora Česka: Už dávno nie sme veľmoc

Neúčasť vo štvrťfinále je pre český hokej najhorší výsledok na ZOH v ére samostatnosti. Viacerí hráči po zápase naznačili, že tento výsledok dokumentuje, že Česko už nepatrí k hokejovým veľmociam.

15.02.2022 16:08
Tomáš Zohorna Foto: ,
Český hokejista Tomáš Zohorna v súboji so Švajčiarom Killianom Mottetom.
debata (2)

Bývalý obranca Jiří Šlégr sa pre sport.cz vyjadril, že kvalita českým hráčom nechýbala, musia sa však naučiť vyhrávať dôležité zápasy.

Zverenci trénera Filipa Pešána prehrali kvalifikačný zápas o postup medzi osmičku najlepších so Švajčiarskom 2:4 a turnaj sa pre nich skončil.

V 1. tretine sa síce ujali vedenia 1:0, ale dva góly Švajčiarov v rozpätí 13 sekúnd naklonili misky váh na stranu súpera. Švajčiari postupne zvýšili náskok na 4:1 a Červenkov gól v 56. minúte už len upravil výsledok.

Česko, Švajčiarsko Čítajte aj Rozlúčku Čechov s olympijským turnajom sme sledovali ONLINE

Olympiáda v Pekingu bola pre Česko ôsma od rozdelenia Československa v roku 1994. Po zlate z Nagana (1998) a bronze z Turína (2006) prišiel ústup z medailových pozícií. Na ZOH pred štyrmi rokmi v Pjongčangu bol český tím blízko k cennému kovu, ale zápas o bronz s Kanadou prehral 4:6.

Čakanie na medailu z vrcholného podujatia trvá od roku 2012, keď si Česi z Helsínk odniesli bronz.

„Zlatá generácia je preč, ale určite na tom nie sme hokejovo tak zle, aby sme boli takto dlho bez medaily,“ citoval hokej.cz generálneho manažéra českého tímu Petra Nedvěda.

Česi sa prvýkrát v histórii samostatnej českej reprezentácie neprebojovali medzi osem najlepších mužstiev. Doteraz najhoršie umiestnenia na ZOH dosiahli v rokoch 2002 a 2010, keď obsadili 7. miesta. V Pekingu neskončia na lepšej ako 9. priečke.

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

„Očakávania sú stále vysoké. To je do určitej miery správne. Keď sa vrátime domov, spravíme výstup z celého turnaja. Samozrejme, padne aj otázka o pokračovaní vo vedení reprezentácie,“ poznamenal Nedvěd.

Česi išli do Pekingu po sérii šiestich prehier na turnajoch vo Fínsku a Rusku. Aj preto nemali veľké očakávania, no prítomnosť 13 hráčov so skúsenosťami z NHL, ale aj skúsených lídrov Romana Červenku, Davida Krejčího či Vladimíra Sobotku dávali českým fanúšikom nádej na sľubný výsledok. Vypadnutie v kvalifikácii play off ním však nie je.

"Verili sme v medailu, ale musíme byť pokornejší. Zlatá generácia je už preč. Samozrejme, že musíme mať v hlave túžbu po víťazstvách, ale už nepatríme k favoritom a veľmociam.

Všetky doterajšie úspechy národného tímu nás formovali. Vďaka nim naša generácia začala hrať hokej. Teraz si však musíme naliať čistého vína," konštatoval brankár Šimon Hrubec.

Slovensko, Nemecko Čítajte aj Slováci sú po 12 rokoch vo štvrťfinále ZOH. Podržal nás Rybár, zhodli sa hráči

Koniec českého hokejového tímu na ZOH v Pekingu prišiel symbolicky v deň, keď oslavuje najväčšia legenda českého hokeja Jaromír Jágr 50. narodeniny.

Jeho dlhoročný klubový aj reprezentačný spoluhráč Jiří Šlégr sa v hodnotení vystúpenia českého tímu v Pekingu odmietol vyhovárať na šťastie.

„To je nezmysel. Stále verím, že máme kvalitných hráčov. Prakticky všetci, ktorí tam boli, hrajú v kluboch v elitných formáciách. To znamená, že to nemôžu byť zlí hokejisti. Ako tím však musíme nájsť cestu ako vyhrávať takéto ťažké a kľúčové zápasy,“ poznamenal olympijský víťaz a majster sveta Šlégr.

Český brankár Šimon Hrubec v zápase proti... Foto: SITA/AP, Matt Slocum
Šimon Hrubec Český brankár Šimon Hrubec v zápase proti Švajčiarsku.

"Prvých 10 minút zápasu so Švajčiarskom bolo cítiť, že českí hráči veľkú chcú. Korčuľovali, hrali s pukom, no nedostávali sa do gólových šancí. Keď potom dostali dva góly krátko po sebe, tak sa vrátili k negatívnemu mysleniu.

V takom momente prichádza na rad úloha trénera, ktorý musí tím zdvihnúť a postarať sa o to, aby neostalo v negatívnom móde," poznamenal Šlégr.

Zápasy zverencov Filipa Pešána pozorne sledoval a v ich hre mu chýbala jednoduchosť.

Libor Hudáček Čítajte aj Zbabelosť, svinstvo! Česi odsúdili zákerný atak na Hudáčka

„Musíme sa vrátiť k priamočiaremu hokeju. Potom okolo bránkoviska už môže prísť tá česká šikovnosť, ale najskôr sa však musíme dostať do blízkosti bránky. To sa príliš často nedialo,“ povedal hráč, ktorý štartoval na dvoch olympiádach a piatich MS. Okrem spomínaných titulov má aj bronzy z MS a ZOH.

„Keď si zanalyzujeme veľké víťazstvá, tak zistíme, že vždy to začínalo od brankára. Ďalšia vec je, že z mužstva musí sršať, že si prišlo po medailu. Teraz mám pocit, že tím prišiel so strachom, že neuspeje. Ak príde s takouto myšlienkou, tak prehral už na začiatku,“ upozornil Šlégr.

Pre 44-ročného trénera Filipa Pešána boli ZOH v Číne druhá vrcholná akcia v pozícii hlavného trénera.

Na MS v Rige vypadol jeho tím vo štvrťfinále. V Pekingu sa v ňom nepredstaví vôbec:

„V skupine sme odohrali dobré zápasy, ale asi nie je náhoda, že sme posledných 15 či koľko rokov nezískali medailu. To si nemyslím, že je úplná náhoda.“

Pešán: Skôr už je obrovský úspech o medailu bojovať

„Je to obrovské sklamanie, mrzí ma, že takýto fantastický kolektív, ktorý sa tu zišiel, to nedotiahol ďalej,“ povedal tréner českého národného výberu Filip Pešán.

Helvéti sa poučil z prvého vzájomného duelu v základnej skupine, ktorý prehrali 1:2 po nájazdoch, a v „odvete“ vďaka vysunutej defenzíve, dôrazu a rýchlosti slávili úspech.

"Boli sme nervózni, dopadla na nás ťarcha toho duelu, i keď sme doň dobre vstúpili. Zlomové momenty boli, keď sme inkasovali v oslabení a vzápätí po takom narazení o rozhodcu opäť.

To otriaslo tímom. Potom sme neubránili ani druhé oslabenie. Je to taká naša bohužiaľ už obohraná pesnička," zhodnotil záverečné vystúpenie na turnaji.

medilová bilancia Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto je najúspešnejší? Pozrite si medailovú bilanciu

„Každý veril, že práve my budeme tí, čo po rokoch zodvihnú zástavu českého hokeja. Bohužiaľ sme nadviazali na neúspechy posledných rokov,“ povedal Pešán.

Hlavný tréner však zdôraznil, že by sa už mali zmeniť aj očakávania verejnosti:

"Nemá cenu si klamať, výsledky nie sú dobré. Na druhú stranu, stále to berieme tak, že bez medaile je to neúspech. Samozrejme, že ju každý chce, to bez debaty, ale neviem, či už nie je čas naliať si trochu (čistého) vína.

Skôr už je obrovský úspech o tú medailu bojovať. Asi nie je náhoda, že v posledných rokoch ju nemáme."

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Českí hokejisti #hokejový turnaj v Pekingu