Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Keď jej vyjde deň, nemá konkurenciu. Kuzminová ovládla históriu

Taký pohľad sa nikdy nezunuje. Sobotňajší bravúrny zlatý finiš Anastasie Kuzminovej v pretekoch s hromadným štartom vo víťaznej eufórii a so slovenskou vlajkou v ruke akoby symbolizoval a spečatil jej prienik na čelo historického poradia najúspešnejších slovenských športovcov pod piatimi kruhmi.

19.02.2018 04:32
Kórea Pjongčang ZOH2018 ženy biatlon Kuzminová... Foto: ,
Anastasia Kuzminová si utiera slzy po prevzatí zlatej olympijskej medaily, ktorú získala v pretekoch s hromadným štartom.
debata (2)

„O takomto čomsi som vždy snívala – prísť do cieľa so slovenskou vlajkou v rukách. Konečne sa mi to splnilo,“ vravela v dejisku slovenským médiám.

Šesť medailí – tri zlaté a tri strieborné – z troch zimných olympijských sviatkov na troch kontinentoch (Vancouver 2010, Soči 2014, Pjongčang 2018) svedčia o jej športovej i ľudskej výnimočnosti.

Stala sa i najúspešnejšou biatlonistkou v počte medailí z individuálnych súťaží, jediná má tri zlaté kovy z troch ZOH. Netají, že za to ďakuje príchodu na Slovensko – rodáčka zo sibírskej Ťumene ho reprezentuje už desať rokov.

„Som športovkyňa narodená v Rusku. V období, keď som sa dostala na Slovensko, sa mi podarilo otvoriť a nájsť nový potenciál, inú Nasťu. Novú. Za to všetko vďačím Slovensku,“ vravela na sklonku minulého roka, keď sa pripravovala na svoje tretie zimné Hry a ešte nevedela, ako na nich obstojí.

Nasťa dostala aj zlatú! Takto sa z nej teší Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová so...

Nič nesľubovala, no dala najavo nesmierne odhodlanie: „Budem bojovať o každú sekundičku i každú pozíciu.“

A to aj do zlatej bodky splnila. V juhokórejskom Pjongčangu, kde na svetovom šampionáte 2009 získala pre Slovensko prvú medailu – striebornú – pridala pod piatimi kruhmi ďalšie tri. V nedeľu z najvyššieho medailového stupňa opäť spievala slovenskú hymnu – a vypadla jej aj slzička.

„Úspechov dosiahla vyše strechy. Veľkým výsledkom šla naproti,“ zdôraznila pre Pravdu na margo svojej bývalej zverenky v športovej škole jej prvá trénerka Nadežda Dmitrijevna Kovrižnychová.

„Medzi Soči a Pjongčangom fyzicky i mentálne dozrela, druhé materstvo ju posilnilo. Keď jej vyjde deň, nemá konkurenciu, je súperkou len sama sebe. V sobotu to predviedla v plnej paráde,“ vravel v dejisku pred kamerami RTVS Juraj Sanitra, Kuzminovej strelecký tréner na ZOH vo Vancouvri i v Soči. Najmä na olympijské sezóny sa vie pod vedením manžela Daniela vynikajúco pripraviť.

V čom je jej prednosť?

„Je to jednoduché: v tom, aká je, ako pristupuje k povinnostiam: rýdza profesionálka s veľkým srdcom. Všetko podriaďuje úspechu, ide neochvejne za svojím cieľom. V minulej sezóne po návrate z materskej sa postupne rozbiehala, pribrzdili ju zdravotné problémy. V tejto sa dostala do životnej formy – a udržala si ju aj na najdôležitejšom podujatí roka. Ide príkladom ľudsky i športovo,“ vraví Pavel Kobela, viceprezident Slovenského zväzu biatlonu, riaditeľ odboru športu v banskobystrickej Dukle, ktorej je Kuzminová členkou.

V Pjongčangu sa ešte predstaví v pretekoch štafiet – miešanej a ženskej. A potom v aktuálnom poradí druhú biatlonistku v hodnotení Svetového pohára čakajú záverečné tri kolá – s vyvrcholením v jej rodnej Ťumeni. Pri súčasnej forme sa tam môže stať prvou dámou svetového biatlonu.

Kto by jej to neželal?

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Pjongčang 2018