Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď jej vyjde deň, nemá konkurenciu. Kuzminová ovládla históriu

Taký pohľad sa nikdy nezunuje. Sobotňajší bravúrny zlatý finiš Anastasie Kuzminovej v pretekoch s hromadným štartom vo víťaznej eufórii a so slovenskou vlajkou v ruke akoby symbolizoval a spečatil jej prienik na čelo historického poradia najúspešnejších slovenských športovcov pod piatimi kruhmi.

19.02.2018 04:32
Kórea Pjongčang ZOH2018 ženy biatlon Kuzminová... Foto: ,
Anastasia Kuzminová si utiera slzy po prevzatí zlatej olympijskej medaily, ktorú získala v pretekoch s hromadným štartom.
debata (2)

„O takomto čomsi som vždy snívala – prísť do cieľa so slovenskou vlajkou v rukách. Konečne sa mi to splnilo,“ vravela v dejisku slovenským médiám.

Šesť medailí – tri zlaté a tri strieborné – z troch zimných olympijských sviatkov na troch kontinentoch (Vancouver 2010, Soči 2014, Pjongčang 2018) svedčia o jej športovej i ľudskej výnimočnosti.

Stala sa i najúspešnejšou biatlonistkou v počte medailí z individuálnych súťaží, jediná má tri zlaté kovy z troch ZOH. Netají, že za to ďakuje príchodu na Slovensko – rodáčka zo sibírskej Ťumene ho reprezentuje už desať rokov.

„Som športovkyňa narodená v Rusku. V období, keď som sa dostala na Slovensko, sa mi podarilo otvoriť a nájsť nový potenciál, inú Nasťu. Novú. Za to všetko vďačím Slovensku,“ vravela na sklonku minulého roka, keď sa pripravovala na svoje tretie zimné Hry a ešte nevedela, ako na nich obstojí.

Nasťa dostala aj zlatú! Takto sa z nej teší Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová so...

Nič nesľubovala, no dala najavo nesmierne odhodlanie: „Budem bojovať o každú sekundičku i každú pozíciu.“

A to aj do zlatej bodky splnila. V juhokórejskom Pjongčangu, kde na svetovom šampionáte 2009 získala pre Slovensko prvú medailu – striebornú – pridala pod piatimi kruhmi ďalšie tri. V nedeľu z najvyššieho medailového stupňa opäť spievala slovenskú hymnu – a vypadla jej aj slzička.

„Úspechov dosiahla vyše strechy. Veľkým výsledkom šla naproti,“ zdôraznila pre Pravdu na margo svojej bývalej zverenky v športovej škole jej prvá trénerka Nadežda Dmitrijevna Kovrižnychová.

„Medzi Soči a Pjongčangom fyzicky i mentálne dozrela, druhé materstvo ju posilnilo. Keď jej vyjde deň, nemá konkurenciu, je súperkou len sama sebe. V sobotu to predviedla v plnej paráde,“ vravel v dejisku pred kamerami RTVS Juraj Sanitra, Kuzminovej strelecký tréner na ZOH vo Vancouvri i v Soči. Najmä na olympijské sezóny sa vie pod vedením manžela Daniela vynikajúco pripraviť.

V čom je jej prednosť?

„Je to jednoduché: v tom, aká je, ako pristupuje k povinnostiam: rýdza profesionálka s veľkým srdcom. Všetko podriaďuje úspechu, ide neochvejne za svojím cieľom. V minulej sezóne po návrate z materskej sa postupne rozbiehala, pribrzdili ju zdravotné problémy. V tejto sa dostala do životnej formy – a udržala si ju aj na najdôležitejšom podujatí roka. Ide príkladom ľudsky i športovo,“ vraví Pavel Kobela, viceprezident Slovenského zväzu biatlonu, riaditeľ odboru športu v banskobystrickej Dukle, ktorej je Kuzminová členkou.

V Pjongčangu sa ešte predstaví v pretekoch štafiet – miešanej a ženskej. A potom v aktuálnom poradí druhú biatlonistku v hodnotení Svetového pohára čakajú záverečné tri kolá – s vyvrcholením v jej rodnej Ťumeni. Pri súčasnej forme sa tam môže stať prvou dámou svetového biatlonu.

Kto by jej to neželal?

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Pjongčang 2018