Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Magoni: Slovákom sme už radosť odopreli. Medailu im dlhujeme

Rozvíja obrovský talent, aby raz mohol zosadiť z trónu lyžiarsku kráľovnú. Livio Magoni (54), tréner Petry Vlhovej, je sebavedomý - ako správny Talian.

11.02.2018 16:10
Petra Vlhová, Tím Vlha Foto: ,
V objatí s členmi Tímu Vlha. Zľava Livio Magoni (hlavný tréner), Petra Vlhová, Boris Vlha (asistent trénera) a Stanislav Vozárik (servisman).
debata (2)

Verí, že jeho zverenka sa môže rovnať aj s (pre mnohých) nedostižnou Američankou Mikaelou Shiffrinovou. „Keď sme sa stretli po pretekoch v Levi, videl som v jej očiach strach. Myslím si, že ho má stále,“ spomína si na moment, ktorý ho napĺňa optimizmom.

Keď sme sa vlani, presne v tomto čase, zhovárali, zakončili ste debatu myšlienkou, že vás čaká veľa práce. Čo sa za ten čas zmenilo?

Naozaj veľa. Petra je staršia, skúsenejšia, ale zároveň je pod obrovským tlakom. Ten prichádza automaticky s dobrými výsledkami – dvakrát už zdolala v priamej konfrontácii Shiffrinovú. Ľudia očakávajú, že sa tak bude diať neustále.

Oprávnene?

Nuž, majú na to právo. Petra im predsa v Killingtone a potom v Levi dala na to dôvod.

V čom je aktuálna sezóna odlišná od predošlej?

Všetko je iné. Nepomohlo nám zranenie Veroniky Velez-Zuzulovej. V minulosti sme sa vedeli o jej skúsenosti oprieť, teraz nám chýbala nielen na svahoch. A v neposlednom rade, tlak a očakávania slovenských fanúšikov sa pred rokom rozptýlili na dve pretekárky, teraz to tak nie je. Všetci boli od začiatku sezóny zameraní na Petru, zrejme jej to nepomáhalo. A nie sú to len naši priaznivci, ale aj zástupcovia médií, ktorí za nami cestujú na mnohé preteky Svetového pohára. Nech to však neznie ako výhovorka, s úspechom prichádza aj záujem, je to prirodzené, tak to má byť. Nezabúdajme však, že Petra má iba 22 rokov, je to stále mladé dievča.

Prekáža jej neutíchajúci záujem?

Je typ človeka, ktorý sa s tým dokáže vyrovnať.

Spolupracujete už druhý rok. Dokáže vás ešte prekvapiť?

Ale áno. Klamal by som, ak by som tvrdil, že ju dokonale poznám. Vo väčšine sú to príjemné veci, ale stane sa, že ma zaskočí aj nemilo.

Napríklad?

Spomeniem len to pozitívne, to ostatné nech zostane medzi nami. Prekvapilo ma, ako rýchlo dospieva – niekedy z nej mám pocit, že má už 30 rokov a nie iba 22. To platí nie len vtedy, keď sme spolu na lyžiach, ale aj mimo svahov.

Pred sezónou ste si v rámci tímu vytýčili nové ciele. Napĺňa ich?

Nie je jednoduché odpovedať na túto otázku. Prial som si, aby bola medzi najlepšou päťkou v každom slalome. Od prvých pretekov v Levi som však oveľa náročnejší, myslím si, že má na to, aby bola stále na pódiu. No nie je to ľahký cieľ – v Záhrebe bola chorá, v Lienzi jej to nevyšlo, vo Flachau preteky nedokončila – naše plány to trošku naštrbilo.

A čo obrovský slalom?

Každý očakával, že v tejto sezóne zaútočí na vyššie priečky, no ja som bol realista. Niekoľkokrát bola v najlepšej desiatke, to veru nie je zlá vizitka. Minulý rok urobila obrovský progres, azda aj preto boli očakávania zbytočne príliš veľké.

Tréner Petry Vlhovej Livio Magoni. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Veronika-Velez Zuzulová, Petra Vlhová, Livio Magoni Tréner Petry Vlhovej Livio Magoni.

Kedy by aj v tejto disciplíne mohla zaútočiť na najvyššie priečky?

Treba si uvedomiť jednu dôležitú vec. Petra má konečne profesionálne podmienky na prípravu, deje sa tak však iba druhý rok, v porovnaní s ostatnými to je žalostne málo. Predpokladám, že potrebuje ešte aspoň ďalšie dve sezóny, aby si to poriadne sadlo. Nie je na mieste žiadať od nej, aby jazdila obrák rovnako rýchlo, ako taká Rebensburgová či Brignoneová. O Shiffrinovej sa ani nezhovárajme, ona má dokonalé podmienky na prípravu už od juniorských čias. To je neporovnateľné.

Spomenuli ste Shiffrinovú. Pred rokom ste tvrdili, že Petra na ňu stále nedorástla. Platí to?

Hovoríme o slalome?

Áno.

Potom je moja odpoveď nie. Myslím si, že sú to vyrovnané pretekárky. Absolvovali sme spolu s Američanmi dva tréningy a tam sa ukázalo, že nie sme horší. Viac s nami trénovať nechceli. Možno aj preto, aby Mikaela nestratila víťaznú mentalitu.

Ako ju môžete získať vy?

Iba víťazstvami. A teraz možno poviem niečo, čo všetkých prekvapí. Ak sa na štart postaví pravá Petra Vlhová, je rýchlejšia ako Shiffrinová. Nesmie však ísť najprv ako Petra a potom ako Vlhová, zdolať ju môže jedine Petra Vlhová. Napokon, aj Mikaela to potvrdila, keď vyhlásila, že ona jediná ju môže zdolať.

Neustálemu porovnávaniu sa zrejme nevyhnete. Prekáža to Petre?

Ak cíti, že svoju rivalku má na dosah, tak jej to skôr pomáha. Jej mentálna sila v tej chvíli stúpa o úroveň vyššie. Horšie je, keď jej Mikaela ujde, potom to s ňou poriadne zamáva. Nedávno som sa rozprával s exkolegom Andreom Massim, s ktorým sme spoločne viedli Tinu Mazeovú. Zhodli sme sa v jednom: veľký podiel na Shiffrinovej neuveriteľnej psychickej pohode má jej tím. Vytvára atmosféru, že je nezdolateľná. A my by sme mali spraviť to isté.

Je to z ich strany iba póza, alebo naozaj tomu veria?

Keď sme sa stretli po pretekoch v Levi, videl som v ich očiach strach. Myslím si, že ho majú stále. Poviem vám ešte jednu príhodu, podľa ktorej usudzujem, že ich prehra na začiatku sezóny totálne vykoľajila. Po pretekoch si zvyčajne podáme ruky, no vtedy sa Mikaelina mama tvárila, že ma nevidí.

O Slovákoch sa dlho traduje, že im chýba sebavedomie. Nemôže to byť v porovnaní s Američanmi problém?

Nemyslím si to. Možno má ten pocit niekto iný, ale moja skúsenosť so Slovákmi taká nie je.

Petra Vlhová. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Veronika-Velez Zuzulová, Petra Vlhová Petra Vlhová.

Sú pretekári, ktorým to ide lepšie na tréningu, no počas pretekov nedokážu zo seba vydať maximum. Aká je Petra?

Nerád by som ju takto škatuľkoval, dokáže zajazdiť v príprave, ale aj počas súťaže. Samozrejme, keď ju sledujú desiatky tisíc ľudí v cieli i pred televíznymi obrazovkami, je to náročnejšie. Opakujem, Petra musí znášať omnoho väčší tlak ako v minulosti. Poznám mnoho športovcov, ktorí boli skvelí v tréningu a v čase, keď to mali predať, sa zosypali. No sami uznáte, že to nie je jej prípad. Ona sa na preteky teší, je veľmi súťaživá, má to v krvi. A najmä – nepozná strach.

V niekoľkých slalomoch predviedla skvelé prvé kolo, no druhom výkon nedokázala zopakovať. Alebo naopak. Poznáte príčinu?

Domnievam sa, že áno, mám jedno logické vysvetlenie. Oproti ostatným pretekárkam má veľkú nevýhodu. Je vysoká a so svojou hmotnosťou potrebuje výrazne dlhšiu prípravu na preteky. Poznal som drobné Talianky, ktoré sa mohli postaviť na štart bez akéhokoľvek zahriatia, ale to nie je jej prípad. Musí vynaložiť oveľa väčšie množstvo energie, aby svoje dostala do prevádzkovej teploty. A to, samozrejme, odoberá aj veľa psychickej energie, čo sa v konečnom dôsledku môže prejaviť v slabšej koncentrácii. Pracujeme však na tom. Mimochodom, problém nevyrovnanosti súvisí aj so skúsenosťami. Vezmite si Shiffrinovú, to dievča bojuje o najcennejšie kovy už od sedemnástich rokov. Pred Petrou má ohromný náskok, to sú skúsenosti, ktoré vám nik nedá, to si treba odžiť.

Bola by úspešnejšia, ak by sa koncentrovala iba na slalom?

Myslím si, že áno. Táto disciplína je vždy druhou v poradí, takže okrem psychických síl ubúdajú aj fyzické. A to nehovorím iba o Petre, ale celom tíme. Do dejiska podujatia sa presúvame tri dni pred pretekmi, vstávame skoro ráno a prakticky celý deň strávime v teréne. Je tu však ale jedno veľké ale!

Aké?

Petra dosiahla zaujímavé výsledky už aj v obrovskom slalome, v celkovom hodnotení Svetového pohára je medzi najlepšími. Máme sa toho vzdať? Naopak. Ostatní tréneri sa ma pýtajú, prečo ešte nejazdíme kombináciu a Super G, boli by to pre ňu ďalšie body. Rozmýšľam už o tom, ale zároveň mám aj obavy.

Z čoho?

Aby sa nevytratila z popredných pozícií v slalome. Ak niekde pridáte, je zrejmé, že sa to niekde odrazí. A v neposlednom rade potrebujeme silnejší tím a dlhodobú spoluprácu s jednou z veľkých národných asociácií. Ale na tom už pracujeme.

Livio Magoni so svojou zverenkou Petrou Vlhovou. Foto: Pravda, Martin Prosnan
Livio Magoni, Petra Vlhová Livio Magoni so svojou zverenkou Petrou Vlhovou.

Podmienky na prípravu máte lepšie ako vlani?

Sú rovnaké, ale chvalabohu aj za to. Ak sa však chceme posunúť vpred, musíme náš tím rozšíriť.

Aby ste mohli jazdiť napríklad aj Super G?

Presne tak. Verte mi, že v tejto chvíli je jej výkonnosť na úrovni elitnej desiatky. Potrebujeme však pomoc veľkej federácie. Kĺzavé disciplíny sú oveľa náročnejšie z pohľadu organizácie.

Myslíte často na olympiádu?

Určite. Od začiatku januára je naším prioritným cieľom. Netvrdím, že preteky Svetového pohára boli pre nás výletom, to veru nie, ale všetko sme podriadili úspechu práve v Pjongčangu.

S akým výsledkom budete spokojný?

Ak sa nám podarí vybojovať aspoň jednu medailu – akejkoľvek farby – bude to veľká vec. Som síce iba trénerom Petry Vlhovej, uvedomujem si však veľkú zodpovednosť voči celému slovenskému národu. Sľubujem, že spravím všetko, čo je v mojich silách, aby sa na štart postavila najlepšie pripravená, ako sa len dá. Slovákov mám veľmi rád a uvedomujem si, že na majstrovstvách sveta v St. Moritzi sme im odopreli veľkú radosť. Cítim v sebe akúsi zodpovednosť, rád by som im to vynahradil v Pjongčangu.

Shiffrinová v nedávnom rozhovore pre Pravdu uviedla, že veľký glóbus sí cení viac ako medialu z olympiády. Aký je váš názor?

Nemyslím si, že to povedala len tak, ona to tak zrejme naozaj cíti. Ale my sme v inej pozícii, nemáme za sebou tolko úspechov a cenných kovov ako ona. Naša bilancia je podstatne skromnejšia. Medaila môže mať pre Petru aj iný rozmer – mohol by to byť pre ňu začiatok veľkej kariéry.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Pjongčang 2018 #Livio Magoni