Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej recept na medailu? Príprava na svahu i v bubline

Hoci má stále len 22 rokov, sláva ju nefacká. Jej triezvy pohľad na vlastné hviezdne momenty i zlyhania jej pomáha rovnako, ako nesporný lyžiarsky talent. Slovenské majestátne veľhory už vychovali viacero elitných alpských lyžiarov. Petra Vlhová však nad nimi vyčnieva ako Gerlachovský štít.

11.02.2018 13:11
Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová počas obrovského slalomu.
debata (1)

Rodáčka z Liptovského Mikuláša odletela do Pjongčangu v úlohe jednej z najväčších medailových ašpirantiek. Je si toho vedomá. "Viem, že sa odo mňa očakáva veľa. Idem tam s pokojom. Pôjdem moju jazdu bez tlaku a zbytočného rešpektu,” vraví odhodlane druhá žena hodnotenia Svetového pohára v slalome. Okrem neho by sa mala v Kórei predstaviť aj v tímovej súťaži a obrovskom slalome.

Váš tréner Livio Magoni vyhlásil, že túži po medaile – podobne ako vy. Kto ju chce viac?

A aká bola jeho odpoveď na túto otázku?

Že ju chce viac, lebo na ňu neúspešne čakal už na troch olympiádach.

Je maximalista. V Soči mu to ušlo o niekoľko stotín sekundy. Jeho talianska zverenkyňa skončila štvrtá. Takéto veci veľmi prežíva. Sme si podobní. Vo veľa veciach sa zhodneme, takže to poviem rovnako ako on – chcem ju viac.

Myslíte často na olympiádu?

Ako kedy. S blížiacim sa časom sa to stupňuje. Na začiatku sezóny som to neriešila, teraz mám toho plnú hlavu. Už sa to blíži.

Hovorili ste, že rada spíte. Snívalo sa vám o nej?

O lyžovaní sa mi sníva. A veľmi často.

Sú to príjemné sny?

Ako kedy (smiech). Niekedy sa mi sníva, že preteky nedokončím, takže to nie je pekný sen. Inokedy zasa vyhrám a je to lepšie.

Môžete prezradiť váš najhorší sen?

Viem, že raz som nevedela zísť slalom. Poblúdila som, nedokázala som nájsť bránky ani cieľ (smiech).

Tlaky na vás sú omnoho väčšie ako v minulosti. Ovplyvňujú vás?

Snažím sa ich neriešiť, aj keď ich vnímam. Je ťažké podávať stále výborné výkony. Sústreďujem sa len na seba a môj výkon, ostatné veci púšťam z hlavy.

Čaká vás druhá olympiáda. Pred Pjongčangom ste však v úplne inej pozícii ako pred štyrmi rokmi v Soči. Nebojíte sa, že sa vám roztrasú kolená?

Je to raz za štyri roky. Budem sa však snažiť nevnímať to a brať olympiádu ako každé iné preteky. Čo sa má stať, sa stane. Pôjdem na sto percent. Je to buď, alebo. Iba jediná šanca.

Jediná šanca na medailu?

Medaila by bola pekná. Chcem podať svoj výkon a uvidíme, čo z toho vzíde. Mám za sebou tvrdú prípravu. Čaká ma vrchol sezóny. Môj tím predviedol kus dobrej práce. Som pripravená. Som v inej pozícii ako pred Soči. Bola som vtedy veľmi mladá. Bola to však príjemná skúsenosť. Viem, že sa odo mňa očakáva veľa. Dám do toho všetko a uvidíme, ako mi to sadne v konkrétny deň. Každý túži po olympijskom kove. Nie som výnimka.

Absolvujete v Pjongčangu okrem slalomu, tímovej súťaže a obrovského slalomu aj kombináciu?

Zatiaľ ešte neviem, rozhodneme sa v Pjongčangu. Chcela by som ju ísť. Ak budem v dobrej kondícii a budem mať šancu na solídny výsledok, prečo nie? Prioritou je obrovský slalom, klasický slalom a tímová súťaž.

Petra Vlhová po triumfe v slalome v Lenzerheide. Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Petra Vlhová Petra Vlhová po triumfe v slalome v Lenzerheide.

Pôjdete sa pozrieť aj na iné olympijské disciplíny?

V prvom rade sa budem sústreďovať na moje výkony. Ak budem mať čas, užijem si trochu olympijskej atmosféry. Idem si tam však najmä pre výsledok, s ktorým budem spokojná. Viem, že blízko nás je biatlon, boby a skoky na lyžiach. Rada by som videla aj nejaký hokejový zápas. Teraz je to však posledná vec, ktorá ma zaujíma.

V ostatných mesiacoch ste pod veľkým drobnohľadom verejnosti. Cítite to?

Niekedy mi prekáža zvýšený záujem novinárov, niekedy nie. Závisí to od toho, kedy chcú rozhovory. Ak je to deň pred pretekmi, tak s tým nemám žiaden problém. Ja sa na ne sústredím až v deň pretekov. Prekáža mi však, keď sa pripravujem a mám ďalší povinný program a pomedzi tréningy či masáže musím odpovedať na otázky novinárov.

Na Pjongčang ste sa naladili výborne. Víťazstvom v Lenzerheide a tretím miesto v Štokholme. Povzbudilo vás to?

Športovcovi dodá víťazstvo i tretie miesto pred olympiádou veľa sebavedomia. Som vo svojej pohode a dobrej nálade. Olympiáda je však špecifická. Je to jediná šanca za štyri roky. Treba ju využiť. V Lenzerheide som vôbec nemala pocit, že moja druhá jazda bude taká rýchla. Väčšinou to tak býva. Myslím si, že idem zle a je to solídny čas. Posnažím sa nájsť ten pocit, aký som mala v Levi a Lenzerheide. Je to ťažké, lebo sa mi to niekedy nedarí.

Viackrát v sezóne ste zažili sklamanie. Ktoré bolo najväčšie?

Neviem, či sa dá vybrať jedno. Žiaľ, bolo ich viac. Sklamanie prišlo v Záhrebe, Osle i Lienzi.

V objatí s členmi Tímu Vlha. Zľava Livio Magoni... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Petra Vlhová, Tím Vlha V objatí s členmi Tímu Vlha. Zľava Livio Magoni (hlavný tréner), Petra Vlhová, Boris Vlha (asistent trénera) a Stanislav Vozárik (servisman).

Kedy svoj výkon označíte za sklamanie?

Keď nepredvediem svoju jazdu, urobím chybu a ujde mi pódium.

Zvyknete sa po nevydarenom výkone dlho zamýšľať nad tým, čo mohlo byť lepšie alebo to rýchlo hodíte za hlavu?

Ako kedy. Každé preteky sú iné a ja ich rozdielne prežívam. Či príde úspech alebo sklamanie, prechádzam cez každé jedno z nich rôznymi fázami a náladami. Niektoré ma hnevajú viac, iné menej. Inokedy zasa na neúspech rýchlo zabudnem a ďalší ma škrie aj niekoľko dní. Snažím sa však nemyslieť na minulosť. Nezmením ju a nepomôže mi, keď sa ňou budem zaoberať. Riešim prítomnosť a blízku budúcnosť.

Najsilnejšia pozitívna emócia prišla v prvom slalome sezóny v Levi?

Určite. Bolo to krásne a silné.

Zostal víťazný vstup do sezóny vo vašej mysli dlho?

Keď oslavujem a teším sa z úspechu, vždy len v daný deň. Na druhý ma to už nedrží. Je to minulosť. Pozerám dopredu, aj keď sú ešte stále vo mne nejaké dozvuky pozitívnych emócií. Snažím sa ich preto nevnímať.

Petra Vlhová (vzadu) proti Mikaele Shiffrinovej... Foto: SITA/AP
Petra Vlhová Petra Vlhová (vzadu) proti Mikaele Shiffrinovej počas paralelného slalomu.

Kolotoč Svetového pohára je niekedy poriadne nahustený. Ako to zvládate?

Som na cestovanie zvyknutá. Presuny sú náročné. Treba zostať čo najviac v pohode. Oddýchnuť si, vypnúť, načerpať nové sily. Popri neustálom balení a vybaľovaní sa je to však náročné. V sezóne absolvujem 30 pretekov. Je to dosť, nikdy som nemala taký plný kalendár. Varovný signál mi dalo aj telo. Po pretekoch v Osle mi vyskočila teplota. Niekedy som cestovania dosť zničená. Predsa len, som vyššia a necestuje sa mi ľahko. Najradšej si krátim čas spánkom. Nemôžem však veľa spať, lebo by sa mi posunul harmonogram. Maximálne hodinu poobede a 8–9 hodín v noci.

Čo pomáha na únavu po náročnom presune?

Najradšej si idem zatrénovať, alebo niečo so sebou robiť.

Ako vyzerá váš bežný deň?

Keď nie sú preteky, idem ráno na svah a lyžujem. Po tréningu si dám obed, pospím si a potom ma čaká kondičná príprava. Po nej masáž, video a do postele. Ak je deň pretekov, mám presne stanovený program. Idem skoro ráno na svah rozjazdiť sa. Potom absolvujem prehliadku trate a neskôr sa znova rozjazdím pred prvým kolom. Keď z neho postúpim, trochu si oddýchnem, pozriem video a dám si niečo ľahké pod zub. Znova sa potom pripravujem na lyžiach a idem na druhé kolo. Ak mám na druhý deň preteky, čaká ma po druhom kole krátky tréning, aby som sa dostala do rytmu. Z kopca zvyknem odchádzať pred 16. hodinou. Dám si rýchlo bicykel a ľahký tréning. Po masáži chodievam niekedy na žrebovanie. Po ňom na mňa ešte čaká krátke video a idem spať. Stále behám hore-dole, je to náročné.

Stihnete si popritom aj pozrieť ohlasy na váš výkon?

Ako kedy. Niekedy sa stane, že mám na to čas. Inokedy ani neviem, kde mám mobil a ani to neriešim. Som mimo sveta a snažím sa byť čo najviac sama so sebou. Človek si ani neuvedomuje, že všetko mu odoberá energiu. Aj mobil.

Petra Vlhová počas slalomu. Foto: TASR, Pavel Neubauer
vlhová Petra Vlhová počas slalomu.

Niektorým zverencom tréneri zakazujú používať mobily. Robí to aj Magoni?

Väčšinou mi nepovie: toto a tamto nerob. V prvom rade musím vedieť sama rozlíšiť, čo je pre mňa dobré a zlé. On sa mi snaží len poradiť, rozhodnutie je vždy na mne.

Najmä na začiatku sezóny vás verejnosť porovnávala s Mikaelou Shiffrinovou. Je vám to nepríjemné?

Ľudia i médiá na to majú právo. Neviem, či už je, ale určite raz bude jednou z najlepších lyžiarok na svete. Je fenomenálna. Beriem to ako fakt.

Takže je to pre vás lichôtka…

Samozrejme, že to poteší. Možno ma to niekedy naštartuje do ďalšej roboty. Chcem sa však koncentrovať len na seba a ísť vlastnou cestou. Ona je iná, ja som iná.

Úvod sezóny ste mali výborný, potom prišiel útlm a znovu ste sa vrátili na najvyššie priečky. Čo za tým treba hľadať?

Je veľmi ťažké sa držať hore a neustále vyhrávať. Niekedy mi to nevyjde. Nejdem svoju jazdu. Robím chyby, ktoré ma stoja drahocenný čas. Nemám konzistentné výkony. Nie je to jedna línia, skôr taká sínusoida. Niekedy je to iba o tom, ako sa človek vyspí a následne zobudí.

Čo považujete za výborný výsledok?

Keď vyhrám. Víťazstvo je pre športovca vždy výborný výsledok. Niekedy však človek vyhrá aj so šťastím. Keby preteky nedokončili Shiffrinová, Holdenerová aj Hansdotterová a ja získam prvé miesto, zmenší sa jeho hodnota. V Levi som zdolala všetky a preto to tam bolo také krásne. Rýchle a bezchybné víťazstvo v priamom súboji.

Nahnevali ste Shiffrinovú víťazstvom v Levi?

Určite áno (úsmev). Ona je taká. Chce vyhrávať a keď jej to nevyjde, zaberie naplno, aby sa vrátila na víťaznú vlnu čo najskôr a ešte silnejšia.

Druhú sezónu vás vedie tréner Magoni. Prvú ste označili ako spoznávaciu. Aká je táto?

Rozumieme si. Lepšie sa poznáme, vieme si vyhovieť. Máme viac poznatkov o sebe. Myslím si, že všetko dobre funguje.

Ako sa budete v posledných dňoch pripravovať na vašu veľkú olympijskú medailovú šancu?

Na svahu i v tichosti.

To znamená?

Budem naďalej trénovať a skúšať si svah. Pôjdeme na kvalitu, nie kvantitu. A potom si budem v izbe vytvárať okolo seba bublinu a filtrovať niektoré menej dôležité veci okolo mňa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #obrovský slalom #Pjongčang 2018 #slalom žien