Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pod olympijským ohňom súperil i Tarzan

Paavo Nurmi. Michel Platini. Muhammad Ali či Wayne Gretzky. Legendy, ktoré mali možnosť vidieť neodmysliteľný moment zapálenia olympijského ohňa zblízka.

08.02.2018 20:33
Soul, pochodeň Foto: ,
Olympijská pochodeň v Soule pred necelým mesiacom.
debata

Na bicykli i v pretekárskom aute. V bežeckých teniskách i na bosých nohách. Po boku kapitána na lodi i v lietadle. Pomocou zvierat i výdobytkov modernej techniky. Olympijský oheň je veľkým cestovateľom. Za desiatky rokov zavítal do mnohých kútov sveta, zablúdil i do vesmíru. Najbližšie dva týždne si dá pauzu. Z vysokého piedestálu bude dohliadať na najlepších športovcov na zimných olympijských hrách v mrazivom Pjongčangu.

V Grécku – kolíske olympizmu – bolo tradíciou, že počas starovekých Hier musel horieť. Hoci sa na niekoľko rokov táto milá symbolika vytratila, letné Hry v Amsterdame 1928 už navždy prinavrátila ohňu jeho olympijskú dôležitosť. O osem rokov v nemeckom Garmisch-Partenkirchene sa na provizórny otvárací ceremoniál dostal po prvý raz v histórii formou pochodne.

"Nech olympijská pochodeň vytrvá aj v ďalších vekoch. Nech sa stane spôsobom prehlbovania porozumenia medzi národmi pre dobro a čistotu ľudstva,” povedal zakladateľ moderných olympijských Hier Pierre de Coubertin.

Otvárací ceremoniál a najmä jeho hlavný bod – zapaľovanie ohňa – sa stali v priebehu rokov veľkou parádou. Prezentáciu krajiny i jej kultúry pravidelne sledujú stovky miliónov ľudí. Píplmetre potvrdzujú, že je oň väčší záujem, ako o väčšinu olympijských disciplín. Najväčší športový sviatok napísal množstvo krásnych i bizarných príbehov.

Johnny Weissmüller získal na olympiádach v Paríži 1924 a o štyri roky v Amsterdame 1928 dovedna päť zlatých medailí (v plávaní) a jednu bronzovú (vo vodnom póle). O niekoľko rokov stvárnil na filmovom plátne Tarzana.

Irina Rodninová a Vladislav Treťjak zapaľujú... Foto: SITA, Matt Slocum
Otvárací ceremoniál, Soči Irina Rodninová a Vladislav Treťjak zapaľujú olympijský oheň v Soči.

Na Hrách v Berlíne 1936 obsadili dvaja japonskí skokani o žrdi druhé miesto. Namiesto dodatočnej súťaže organizátori rozpílili obe medaily, a tak si obaja atléti domov odniesli strieborno-bronzový cenný kov.

Prvým maskotom, ktorý zabával publikum na otváracom ceremoniáli, bol pestrofarebný pes Waldi – v Mníchove 1972.

Jednou z tradícií je, že každé Hry majú vlastný štýl fakle, na ktorej olympijský oheň putuje naprieč zemeguľou až do dejiska. Tú pjongčangskú zdobí kombinácia bielej farby so zlatou.

Kto ju v piatok (otvárací ceremoniál štartuje o 12.00) ponesie v ruke ako posledný?

debata chyba
Viac na túto tému: #Olympijský oheň #Pjongčang 2018