Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Telemark na štadióne. Skokanov vábi futbalová romantika

Spomínate si na európsky šampionát vo futbale z roku 2004? Hostilo ho Portugalsko. Medzi dejiskami nechýbal štadión v Brage. Fanúšikom núkal nevšedný pohľad - za jednou z bránok sa nešplhala do neba tribúna, ale obrovská skala.

02.02.2018 15:51
Skokanský mostík na ZOH 2018. Foto:
Skokanský mostík na ZOH 2018.
debata

Alebo iný príklad: stánok futbalistov AS Monaco. Taktiež má za jednou z bránok výnimočné špecifikum: deväť vysokých oblúkov, cez ktoré sa priaznivcom naskytá úžasná scenéria – na nekončiace sa more.

Skrátka – futbalová romantika.

Užijú si ju aj fanúšikovia na blížiacich sa zimných olympijských hrách v Pjongčangu. Že to nie je možné? Ale áno.

Vďaka doskočisku pod skokanským mostíkom, na ktorom sa Kamil Stoch, Peter Prevc či Richard Freitag už o niekoľko dní pobijú o cenné kovy. Pôvodne sa na ňom konajú futbalové zápasy tamojšieho klubu Gangwon FC.

Tentoraz sa však zelená, trávnatá plocha zafarbí do snehobiela. A vo vysokohorskej oblasti Alpensia – na východnom pobreží krajiny – ponúkne útočisko pre skokanov na lyžiach.

„Domáci si hravo spočítali, koľko je dva a dva. Prišli na to, že futbalová sezóna v Južnej Kórei trvá od marca do neskorého novembra, lyžiarska od novembra do marca. A tak sa rozhodli, že skokanský mostík nad futbalovým štadiónom uspokojí oba tábory športovcov,“ píše v reportáži britský denník The Guardian.

Uspokojí ako uspokojí. Na prvý pohľad jednoduchá záležitosť je pomerne zložitá. Najmä pre futbalistov. Tí sa sťažovali vlani. Po zápase medzi domácim výberom a FC Soul im v žalúdku ležala kvalita trávnika. Ihrisko bolo v katastrofál­nom stave.

Prečo?

Z jediného dôvodu: len 23 dní pred zápasom sa na štadióne s kapacitou 13-tisíc divákov uskutočnili preteky Svetového pohára v skokoch na lyžiach. Zatiaľ čo sa Poliak Maciej Kot tešil z víťazstva, futbalisti nešetrili kritikou.

„Trávnik sa viac podobal na pieskovisko ako na ihrisko,“ zneli posmešné hlasy po zápase.

Každopádne, krok organizátorov olympijských hier v sebe nesie zaujímavú myšlienku. Kórejčania sa poučili z rozhodnutí predchodcov. Pred i po olympiáde v Riu de Janeiro 2016 čelila brazílska vláda rozsiahlej kritike – že miliardové investície, ktoré minula na organizáciu Hier, mohla využiť v zdravotníctve, doprave či iných odvetviach.

Kórejčania sa preto snažia o jediné – aj vďaka projektom, akým je skokanský mostík v Alpensii, chcú všetkých presvedčiť o jedinom: že peniaze vrazené do olympiády budú mať pre krajinu dlhodobý prínos.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #Gangwon FC