Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Selänne na zlato nedosiahol, ale lúčil sa šťastný a ako kráľ

Fínsky hokejový kanonier Teemu Selänne síce na olympijských hrách v Soči nedosiahol na vysnívané zlato, napriek tomu sa rozlúčil s reprezentačnou kariérou šťastný a ako kráľ.

22.02.2014 21:10
Teemu Selänne, Soči Foto: ,
Teemu Selänne.
debata

Kapitán Suomi dvoma gólmi zariadil výhru 5:0 v dueli o bronz s USA. Vo veku 43 rokov a 234 dní štýlovo zakončil dlhoročné služby v tíme Fínska. Pred sebou má ale ešte ďalšiu výzvu – získať s Anaheimom druhýkrát Stanleyho pohár.

„Pred dvadsiatimi šiestimi rokmi som hral prvý zápas za reprezentáciu, bola to dlhá cesta a toto je krásny koniec,“ povedal Selänne oficiálnym stránkam olympijských hier. Pod piatimi kruhmi štartoval šiestykrát, vyrovnal rekord krajana Raima Helminena a má na konte striebro a tri bronzy. „Je to neuveriteľné. Keby mi vtedy niekto povedal, že budem mať štyri olympijské medaily, ťažko by som mu uveril.“

Druhý najlepší európsky kanonier v histórii NHL po Jaromírovi Jágrovi už hovoril o konci v národnom tíme pred štyrmi rokmi vo Vancouvri. Lenže od tej doby rok čo rok predlžuje kariéru v Anaheime a pri comebacku v reprezentácii teraz doviedol Suomi ako kapitán k obhajobe bronzu.

Fíni sa museli otriasť z piatkovej semifinálovej prehry so Švédskom 1:2. „Minulý večer pre nás bol veľkým sklamaním, ale dali sme sa dokopy a verili sme, že získame bronz. Som strašne pyšný na spoluhráčov. Zaslúžili sme si pekné zakončenie turnaja a podarilo sa nám to,“ nadviazal.

Selänne sa vďaka tomu stal najstarším medailistom z olympijského hokejového turnaja; prekonal Rusa Igora Larionov, ktorý mal v roku 2002 pri zisku bronzu v Salt Lake City 41 rokov a 83 dní. Stal sa aj najstarším strelcom v histórii ZOH. Už pred turnajom bol najproduktívnejším hráčom v histórii hier.

V sobotu prišlo lúčenie. „Snažil som sa to využiť ako energiu. Vedel som, že spoluhráči chcú hrať aj za nás,“ naznačil Selänne, že sa s národným tímom chystá lúčiť viac starších hráčov. „Ale pripomínal som im, že my všetci chceme bojovať jeden za druhého.“

Kariéra „Fínskeho blesku“ sa chýli ku koncu, ale ešte má pred sebou niekoľko hokejových bitiek. „Pre mňa je ďalší cieľ Stanley Cup. Hrám svoju poslednú sezónu v NHL a bolo by to znova splnenie sna,“ doplnil Selänne, ktorý s Ducks triumfoval v roku 2007. „To ešte bude dlhá cesta, teraz si to chcem najviac užiť tu. Verím, že tento večer nikdy neskončí,“ tešil sa na oslavy Selänne.

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Fínsko #Teemu Selänne #bronz