Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nového kráľa zjazdu motivoval Maier v Nagane

Mal to byť deň veterána Bodeho Millera. Americký fenomenálny lyžiar sa však, rovnako ako niekoľkí ďalší favoriti, nevyhol chybám (obsadil 8. priečku) a olympijský zjazd sa prekvapujúco stal korisťou Matthiasa Mayera.

09.02.2014 21:32
Matthias Mayer Foto: ,
Matthias Mayer na olympijskej trati v Soči.
debata

Dvadsaťtriročný Rakúšan naznačoval už v tréningu, že mu zjazdárska trať v stredisku Roza Chutor vyhovuje. Druhý z troch tréningov vyhral a v prvom skončil tretí. Napriek tomu asi málokto čakal, že rodák zo St. Veitu ovládne 3495 m dlhý zjazd s prevýšením 1075 m. Mayer totiž doposiaľ v pretekoch Svetového pohára v zjazde nikdy nesiahol ani len na stupeň víťazov. Jeho maximom bola piata priečka z vlaňajška v Bormiu. Celkovo má na konte vo Svetovom pohári len dve druhé priečky v super G a jeho jediným víťazstvom na vrcholnom podujatí bol triumf na juniorských MS v roku 2008, rovnako v super G.

"Už keď som ráno vstal, cítil som sa dobre a usmieval sa. Bode bol vraj nervózny, no ja som sa na preteky tešil. Snažil som sa ísť čo najrýchlejšie a vyšlo to. Je neuveriteľné, že som získal zlato. Bral som to tak, že azda o pár rokov budem môcť snívať o podobnom úspechu, nie už teraz. Mám obrovskú radosť,“ tvrdil novinárom nadšený Mayer.

Obrovskú radosť z jeho výsledku mali aj zástupcovia rakúskej reprezentácie, ktorá má v Soči vysoké ambície. "Takýto vydarený štart súťaží sme ani nečakali. Matthias pôsobil veľmi sebavedomo, no ja som si nebol príliš istý. Nemá ešte veľa skúseností a ťažko odhadnúť, čo na trati vyvedie,“ vravel pre AP tréner Rakúšanov Mathias Berthold. K Mayerovej forme v ostatných týždňoch dodal:

"Väčšinou bol v tréningoch extrémne rýchly, no v pretekoch urobil nejakú hlúposť. Za to môže vek. Veď je najmladší z elitnej tridsiatky. Konečne dokázal aj v súťaži predviesť, čoho je schopný.“

Sympatický Rakúšan sa pre zjazd rozhodol pred šestnástimi rokmi. Spolu so starým otcom vtedy v noci vstávali na budík, aby mohli v priamom prenose sledovať vystúpenie svojho slávneho krajana Hermanna Maiera na olympijských hrách v Nagane. Maier utrpel v zjazde nepríjemný pád, no o pár dní triumfoval v super G.

V Soči absolvuje Mayer premiéru pod piatimi kruhmi a už po nedeli sa v historických tabuľkách dostal pred svojho otca Helmuta Mayera. Ten pred 26 rokmi získal v super G striebro v Calgary. Syn Matthias má navyše pred sebou ešte aj obľúbený super G.

V Krasnej Poľane sa v nedeľu postavil na štart s číslom 11 a v cieli sa napriek veľmi vydarenej jazde a dobrému času tešil len veľmi opatrne. Čakal, ako zajazdia najväčší favoriti na čele s Millerom a Svindalom. Keď sa všetci radili až za neho, postupne sa úsmev na jeho tvári rozširoval a onedlho vypukli oslavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #Matthias Mayer