Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oheň pre Soči už horí. Rusi ho vezmú do kozmu i na Severný pól

Olympijský oheň pre zimné hry v Soči zapálili 131 dní pred začiatkom podujatia v nedeľu v starovekej Olympii.

29.09.2013 13:11
Olympia, Olympijský oheň Foto: ,
Herečka Ino Menegakiová v úlohe najvyššej kňažky zapaľuje Olympijský oheň pomocou slnečných lúčov.
debata

Tradičnému rituálu v chráme bohyne Héry prialo počasie, takže mohli pochodeň zapáliť pomocou zrkadla a slnečných lúčov. Slávnostného aktu sa v dejisku antických hier vždy ujíma herečka predstavujúce najvyššiu kňažku. Náhradný oheň, ktorý pre istotu zapálili pri sobotňajšej generálke, nebol potrebný.

Pochodeň prevzal ako prvý osemnásťročný grécky zjazdár Joannis Antoniu, členov štafety bude celkom 14 tisíc. Prvým Rusom bude v nedeľu hokejová superstar Alexander Ovečkin. Útočník Washingtonu Capitals zamieri do Grécka hneď po skončení piatkového prípravného zápasu proti Philadelphii a v pondelok už by sa mal hlásiť na tréningu Capitals pred úvodným zápasom sezóny v Chicagu. „Takáto šanca sa vám naskytne raz za život, myslím, že na to nikdy nezabudnem,“ povedal zámorským novinárom Ovečkin.

Olympijský oheň navštívi 2900 miest a prejde všetkých 83 ruských regiónov. Organizátori naplánovali trasu tak, aby malo štafetu na dosah 90 percent ruskej populácie. Oheň poputuje po ceste, železnici, vo vode, vo vzduchu, na saniach ťahaných sobom… V Murmansku sa pochodeň nalodí na ľadoborec 50 rokov víťazstva a zamieri na Severný pól. Prvýkrát v histórii sa ocitne pochodeň v otvorenom vesmíre. Na Medzinárodnú vesmírmu stanicu (ISS) ju dopravia 7. novembra, o dva dni neskôr s ňou vystúpia kozmonauti Oleg Kotov a Sergej Riazanskij.

Neskôr v novembri vezmú dvaja potápači pochodeň na dno Bajkalského jazera. Ponor už Rusi testovali, aby im plameň vo vode nezhasol. Štafeta zanesie oheň aj na vrchol sopky Avačinskij na Kamčatke, či na najvyššiu horu Kaukazu Elbrus. Medzi bežcami, ktorí pochodeň ponesú, figuruje napríklad prvá žena vo vesmíre Valentina Tereškovová, či olympijskí víťazi – gymnasta Alexej Nemov a akvabela Maria Kiseljovová. „Vyberali sme ľudí, ktorí sa nejako zaslúžili o rozvoj našej krajiny jej slávu, alebo sú veľké talenty," uviedol šéf organizačného výboru Dmitrij Černyšenko. Púť sa skončí po štyroch mesiacoch 7. februára 2014 v deň otvorenia zimných olympijských hier. Meno posledného bežca s pochodňou zostáva tradične tajomstvom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Olympijský oheň