Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred väčšinou pretekov sa povracal. Myslel som si, že to zvládnem, rozlúčil sa Nór s lyžiarskou kariérou

26 pretekov Svetového pohára a 48 pretekov Európskeho pohára. Viac štartov si už nórsky rýchlostný špecialista Markus Nordgaard Fossland nepripíše.

23.04.2024 21:14
Markus Nordgaard Fossland Foto:
Markus Nordgaard Fossland na svetovom šampionáte v roku 2023.
debata (1)

Počas nedávno skončenej sezóny ukázalo lyžovanie aj svoju odvrátenú tvár. Brutálnym pádom a vážnym zraneniam sa nevyhli ani najväčšie hviezdy ako Aleksander Aamodt Kilde, Mikaela Shiffrinová či Petra Vlhová.

Lyžiari týždeň čo týždeň čelili veľkým výzvam po fyzickej i psychickej stránke. Pre 25-ročného Fosslanda bol tento tlak priveľký.

Priznal, že mal neustály strach o svoje zdravie a život. „Tento rok som získal iný pohľad na lyžovanie,“ odhalil v rozlúčkovom vyhlásení na sociálnej sieti.

Lisa Hörnbladová lyžovanie Čítajte viac Vlhová prišla o ďalšiu súperku. Už takto ďalej nemôžem pokračovať, narieka švédska šampiónka

„Pocit, že každý víkend riskujete svoj život, bol bremenom. Myslel som si, že to zvládnem. Ale nie je to tak. Zistenie, že som nedokázal prijať toto riziko, bolo bolestivé, frustrujúce a šokujúce,“ hovorí o strachu pred pretekmi.

Fossland uviedol, že nebol schopný podať adekvátny výkon. "Pred väčšinou pretekov v tomto roku som sa povracal.

Každý víkend som mal pocit, že ohrozujem svoj život. Bolo to ťažké. Ešte horšie bolo, že som v deň pretekov nemohol odovzdať 100 percent."

Katrin Hirtl-Stanggaßingerová Čítajte viac Nie každý sa dostane až na vrchol sveta. Nemka sa po rokoch plných sklamania rozlúčila s lyžovaním

K tomu sa pridali aj dlhodobé problémy s chrbtom, ktoré ho pred tromi rokmi takmer donútili ukončiť kariéru.

Nóra navyše už roky sužujú problémy s chrbtom, ktoré ho pred tromi rokmi takmer prinútili ukončiť kariéru.

„Kombinácia týchto dvoch faktorov je dôvodom môjho odchodu zo svahov. Ale mal som šťastie, že som si mohol tak dlho plniť svoje sny.“

Fosslandovým najlepším kariérnym umiestnením bolo 27. miesto v zjazde, ktoré zaznamenal v talianskom stredisku Val Garden v roku 2022.

Odmeny svetových lyžiarok v sezóne 2023/24 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček dvadsiatich lyžiarok, ktoré...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #koniec kariéry #kariéra #lyžovanie #zjazd #riziko #Markus Nordgaard Fossland