Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sakra, krútil hlavou víťaz. Slávny Vasov beh sa zmenil na frašku, aktivisti skákali priamo na trať

Záver slávneho Vasovho behu poznačili škandalózne scény. Vedúcemu lyžiarovi Torleifovi Syrstadovi asi nebolo všetko jedno, keď videl, čo sa odohráva pár sto metrov pred ním.

05.03.2024 10:25
Vasaloppet, vasov beh, bežecké lyžovanie Foto:
Na slávnych pretekoch bežne štartuje viac ako 16 000 účastníkov.
debata (5)

Nórsky lyžiar si išiel s veľkým náskokom pre triumf, no pokojného ukončenia pretekov sa nedočkal. Všetku „slávu“ si pre seba ukradli aktivisti z hnutia Restore Wetlands.

Tí sa vo veľkom začali vrhať na trať. Prítomní policajti s usporiadateľmi však zareagovali okamžite a výtržníkov sa im podarilo spacifikovať v dostatočnom predstihu.

Nórovi sa tak podarilo bez väčších problémov vyhnúť konfrontácii s neželanými votrelcami a do cieľa jubilejného 100. ročníku prestížnych pretekov dorazil takmer so štvorminútovým náskokom.

„Videl som ich. Organizátori našťastie rýchlo zareagovali,“ komentoval víťaz incident pre švédsku televíziu SVT.

Priznal, že mu nebolo všetko jedno. „Na pár sekúnd ma to vydesilo. Sakra, povedal som si. Na niečo také sa neviete pripraviť,“ dodal Syrstad.

Hnutie Restore Wetlands sa priznalo, že takto chcelo protestovať proti sponzorom pretekov, spoločnostiam Volvo a Preem, ktoré v očiach členov hnutia symbolizujú negatívny vplyv priemyslu fosílnych palív na klímu.

799207769 Čítajte viac Zakrvavený Federer pri šijacom stroji. Z centra Zürichu poslali tenistovi znepokojivý odkaz o červenom zázraku

"Naším plánom bolo skočiť na trať, ukázať naše transparenty a spôsobiť zmätok a rozruch, aby nás pretekári museli obísť. Fosílny priemysel sa nesmie spájať s naším najobľúbenejším podujatím pod holým nebom.

Vasova dráha sa topí, potreba umelého zasnežovania bude narastať, nemôžeme vystavovať fosílne spoločnosti ako hlavných sponzorov najobľúbenejších pretekov v krajine," povedal k naplánovanému gestu hnutia jeho hovorca Roxy Farhat.

V štúdiu SVT panovalo rozhorčenie. „Toto sa mohlo skončiť veľmi zle. Niečo také nemôžete robiť na úkor ostatných,“ povedal expert Anders Blomquist.

Jeho kolegyňa Britta Johanssonová Norgrenová mu dala za pravdu. „Som naštvaná, len keď sa na to pozerám. Takmer zničili to, že si tu pretekári chcú splniť svoje sny.“

Vasov beh, alebo po švédsky Vasaloppet, sa odohráva vždy počas prvej marcovej nedele. Trať pretekov, na ktorých sa môžu zúčastniť profesionáli aj amatéri, je dlhá 90 kilometrov. Mottom podujatia je veta „v stopách našich otcov, v ústrety našej budúcnosti“.

Cyprien Sarrazin Čítajte viac Klimatickí aktivisti narušili slávny Hahnenkamm. V Kitzbüheli double pre Francúza

Preteky odkazujú na šľachtica a neskoršieho prvého švédskeho kráľa Gustava Vasa, ktorý musel utiecť pred dánskym panovníkom Christianom II.

Svoj útek podnikol na lyžiach a popri ceste sa snažil presvedčiť obyvateľov mestečka Mora, aby povstali proti Dánom.

Tí najprv odmietli, no neskôr si to rozmysleli. Za utekajúcim budúcim kráľom poslali dvoch poslov, ktorí ho dobehli po 90 kilometroch (rovnako dlhá je aj dnešná trať pretekov) v meste Sälen.

Gustav sa vrátil do Mory a postavil sa na čelo povstaleckej armády. Tá porazila Dánov a Gustav sa tak stal prvým švédskym panovníkom. Švédsko sa zbavilo dánskej nadvlády a časom sa stalo severskou veľmocou.

Česká biatlonová kráska Gabriela Soukalová Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Bývalá biatlonistka Gabriela Soukalová patrí aj...
5 debata chyba
Viac na túto tému: #aktivisti #Vasaloppet #vasov beh #Restore Wetlands #Torleif Syrstad