Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinovej priateľ Kilde vo Wengene otrasne spadol. Priamo zo zjazdovky ho odviezla helikoptéra

Nórsky lyžiar Aleksander Aamodt Kilde mal v sobotňajšom klasickom zjazde Svetového pohára vo švajčiarskom Wengene ťažký pád.

13.01.2024 13:54
Aleksander Aamodt Kilde Foto:
Nepríjemný pád Aleksandra Aamodta Kildeho na trati vo Wengene.
debata (30)

Tretí muž celkového poradia SP i poradia v zjazde nezvládol cieľovú zákrutu, keď vyšiel z ideálnej stopy a skončil v ochrannej bariére.

Po páde vo veľkej rýchlosti mu ošetrovali pravú nohu a vrtuľník musel dvojnásobného víťaza zjazdu vo Wengene transportovať do nemocnice.

Preteky pokračovali po približne 20-minútovej pauze, v tom čase bol na čele domáci Marco Odermatt, ktorý vo švajčiarskom srredisku vyhral štvrtkový skrátený zjazd.

Bola to druhá veľká nehoda za posledné dva dni, keďže francúzska lyžiarska hviezda Alexis Pinturault spadol v piatok počas super-G a tiež musela byť letecky prevezený do nemocnice.

Kilde vlani vo Wengene triumfoval v zjazde aj v super G. Po uplynulých pretekoch ho s najväčšou pravdepodobnosťou čaká dlhá pauza. Jeho sezóna sa pravdepodobne skončila. Aj keď u neho nikdy neviete…

„Aleksander je hračka prírody. Vo fyzickom tréningu dominuje, je neuveriteľne silný, zvláda šialené váhy. Potom tá jeho výdrž a anaeróbna sila… To je nad moje chápanie,“ hovorí o ňom nórsky kondičný tréner Daniel Tangen.

Kilde je nórsky pretekár v alpskom lyžovaní. Je držiteľom striebornej a bronzovej medaily z olympijských hier konaných v Pekingu roku 2022. ň

Súťaží vo Svetovom pohári v štyroch disciplínach. Najviac sa zameriava na super-G a zjazd. Kilde vyrastal v Barume a preteká za športový klub Lommedalens IL.

Jeho životnou partnerkou je od roku 2021 zjazdárka Mikaela Shiffrinová.

„S Mikaelou sa poznáme už šesť rokov. Vždy sme si dobre rozumeli, no až teraz to začalo medzi nami iskriť,“ prezradil pred dvomi rokmi lyžiar pre nórske noviny Verdens Gang.

"Veľa sme sa medzi sebou rozprávali a neustále ma podporovala. Sama žažívala skvelú sezónu, ale ešte sa nedokázala spamätať zo smrti otca. Boli sme si navzájom ako keby sparring partnermi.

Čo (možno) neviete o páre Kilde - Shiffrinová Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Celkoví víťazi Svetového pohára v alpskom...

Niečo sme si dávali a niečo brali. Je to zvláštne, pretože keď sa stane niečo zlé, nakoniec môže byť z toho aj niečo dobré," dodal Kilde o začiatkoch ich lásky.

Mikaela je zároveň jeho skvelá učiteľka..

„V tom, ako všetko vníma, v skúsenostiach, v rozhodovaní, v tom všetkom je moja učiteľka. Technické veci veľmi neriešime, pretože na tie máme podobný náhľad. Ale keď spolu nie sme, posielame si napríklad videá podpory,“ hovorí.

Podporu teraz bude akiste potrebovať. A šampiónka mu ju určite dodá.

„V skutočnosti sa nesnažíme oddeliť náš súkromný a pracovný život. Jednou z najzvláštnejších vecí je, že môžeme zdieľať oboje,“ potvrdzuje Mikaela.

„Na každej úrovni sa môžete vžiť do vzrušenia a tiež sklamania, ktoré k tomuto športu patrí. Je naozaj výnimočné cítiť sa, ako keby jazdil na horskej dráhe priamo so mnou.“

Sofia Goggiová Čítajte viac Taliansky pokus odpútať sa od Vlhovej v Altemarkt-Zauchensee nevyšiel. Český zjazdársky zázrak v poli porazených
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Aleksander Aamodt Kilde