Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zapletie si šťastné vrkoče? Vlhová začína nový rok, ku koncu starého sa nechce vracať a chváli Shiffrinovú

Pred týždňom v rakúskom Lienzi predviedla výkony ako na hojdačke. Dve jazdy boli solídne, dve na jej pomery veľmi slabé. Podobne to vyzeralo vlani aj v Kranjskej Gore, kde absolvuje prvý dvojboj v novom kalendárnom roku 2024.

06.01.2024 05:40
Petra Vlhová s copíkmi. Foto:
Petra Vlhová s copíkmi.
debata

Dnes a zajtra (prvé kolá sa začínajú o 9.30, druhé o 12.30, prenos vysiela JOJ Šport) čakajú na Petru Vlhovú obrovský slalom a slalom Svetového pohára v alpskom lyžovaní.

„Už to je za nami, cítim sa lepšie a v podstate som oddýchnutá. Nechcem sa k Lienzu vracať. Nemala som dobrý deň, nesadol mi a myslím si, že to je normálne. Som len človek. Necítila som sa vôbec dobre. Nešlo mi to, čo si uvedomujem,“ povedala Vlhová počas videokonferencie pred víkendovými pretekmi.

Zrušenie pretekov ako reálna hrozba

Rakúske trápenie na konci roka hodila za hlavu okamžite. V neďalekom Toblachu, odkiaľ to má zhruba 180 kilometrov do Kranjskej Gory, sa v ideálnych podmienkach pripravovala na prvé novoročné podujatia.

Rok v minulosti tradične otváral slalom v Záhrebe, ten však zrejme už nadobro opustil kalendár elitného kolotoča.

Petra Vlhová Čítajte viac Ďalšia rana pre ambície Vlhovej, najhorší slalom za posledný rok. Tréner Pini dal záhadné vysvetlenie

Dôvodom je globálne otepľovanie. V predchádzajúcich rokoch mali na Medveďom vŕšku týčiacom sa nad chorvátskou metropolou problémy so snehom. Rovnaké starosti riešili aj slovinskí organizátori. Preteky o Zlatu lisicu (Zlatú líšku) sa jazdievali pôvodne nad Mariborom.

Postupne úvodné podujatie roka pre nedostatok snehu presunuli na rakúsko-taliansko-slovinské pohraničie.

V Kranjskej Gore však aj momentálne bojujú s poveternostnými podmienkami, vysokými teplotami, nedostatkom snehu a najmä najviac obávaným dažďom.

„V Kranjskej Gore majú veľa skúseností, vedia, ako pripraviť trať. Predpoveď počasia nie je najlepšia a ak začne pršať, bude to výzva. Také tragické, aby preteky zrušili, to však asi nebude,“ reagoval Vlhovej tréner Mauro Pini.

Bez predsavzatí

Vlani bol s jej dvoma obrovskými slalomami spokojný. Vlhová s novým imidžom – pod prilbou jej viali zapletené vrkôčiky – obsadila tretiu a štvrtú priečku. Ani na zjazdovke Podkoren sa však nevyhla chybám, ktoré nakoniec limitovali jej boj o víťazstvo.

„Na pretekoch som ich mala premiérovo. Možno mi priniesli šťastie. Mohla som dosiahnuť aj lepšie výsledky, ale som spokojná,“ vravela Vlhová v cieli pretekov.

00. Hlavná FOTO Čítajte viac Hrdosť, pýcha a štatút legendy. Vlhová medzi top lyžiarkami histórie, mieri už do top 10

Premiérovo v rámci Svetového pohára sa bude nový rok otvárať práve v Kranjskej Gore. Vlhová priznala, že silvestrovské oslavy nepreháňala. Veď na druhý deň už pod – v Lienzi kritickým – Pinim zarezávala medzi tréningovými bránkami.

„Bola som hore do polnoci, ale len som si pripila a išla som hneď spať, lebo som mala na druhý deň tréning. Na párty nie je priestor,“ pokračovala Vlhová.

Dvadsaťosemročná Liptáčka nie je ani veľkou fanúšičkou novoročných predsavzatí. „Neriešim ich. Človek si môže dať predsavzatia hocikedy, bez ohľadu na to, aký je deň,“ doplnil.

Pochválila Shiffrinovú

V Lienzi sa jej výrazne vzdialili malé glóbusy v špeciálnom i obrovskom slalome a aj súperky. Najvýraznejšie Mikaela Shiffrinová. Američanka deklasovala v rakúskom stredisku konkurenciu v oboch disciplínach.

Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová lamentuje, počas obráku mala chuť zastaviť v polovici kopca. Kritizoval ju aj Pini, do slalomu pôjde pred Shiffrinovou

„Keď vidím, aká je silná, chcem sa jej vyrovnať. A viem, že keby ste sa spýtali jej, povie to isté. Chceme byť obe najlepšie,“ doplnila Vlhová.

Jej americká rovesníčka má zo 1400 možných bodov po 14 pretekoch z celkovo 43 v sezóne 2023/2024 na konte už 900 a jasne kraľuje bitke o veľký glóbus.

Tretia Vlhová na ňu stráca 328 bodov. V slalome je rozdiel 105-bodový, v obrovskom slalome má manko na prvú Federicu Brignoneovú 153 bodov. V oboch technických disciplínach je programe ešte poltucet pretekov.

„Videli ste, že viem byť pred ňou a nielen o pár stotín. Ide o to, kto má lepší deň a kto urobí menej chýb. Raz to môže vyjsť mne a inokedy to môže vyjsť jej,“ uzavrela Vlhová.

Byt Petry Vlhovej v Liptovskom Mikuláši Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Z pôvodného trojizbového bytu dizajnéri...
debata chyba